Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιορτή μανιταριού 11-12 Νοεμβρίου στις Σινιές

Γιορτή μανιταριού
07 Nov 2022 / 11:23

Διήμερο μανιταρογνωσίας και γευστικής τέρψης από τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Κέρκυρας και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών

Το  φθινόπωρο έχει πια προχωρήσει για καλά και μετά τις πρώτες βροχές στεφανίτες, καμπίτες, κτενίτες, βολίτες, αλλά και κάποιες κανθαρέλες, αγαπημένα και γνωστά  είδη μανιταριών έχουν κιόλας κάνει την εμφάνισή τους. Η περιορισμένη εποχική βροχόπτωση δεν επιτρέπει εύκολες προβλέψεις για την φετινή καρποφορία τους, όμως η τελευταία βροχή προαναγγέλλει  μία καλή συνέχεια της πορείας της.

Σε κάθε περίπτωση το ζωηρό ενδιαφέρον που ξεσηκώνει η παραδοσιακή αναζήτηση στο δάσος, αλλά και το κίνητρο για την καλύτερη γνωριμία και την ασφαλή αναγνώρισή τους αξίζει πράγματι μία γιορτινή εκδήλωση μανιταρογνωσίας και γευστικής τέρψης.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών και ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Κέρκυρας μετά την διετή παρένθεση της πανδημίας, λαμβάνοντας όμως ακόμα τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, συνδιοργανώνουν την 5η Γιορτή Μανιταρογνωσίας στην Αγία Βαρβάρα Πόρτας Σινιών στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Προσκεκλημένοι είναι όχι μόνο οι φίλοι των μανιταριών, αλλά και όλοι οι μικροί και οι μεγάλοι φίλοι εξερευνητές και  φυσιολάτρες. Ένα σωστό ενδυματολογικό- εξοπλιστικό πρωτόκολλο συνιστά, πέραν της μάσκας, ανθεκτική και κλειστή ένδυση- υπόδηση, καλάθι, σουγιά και το απαραίτητο μπαστούνι, όχι μόνο για να διευκολύνει τη στήριξη σε επικλινή εδάφη, αλλά και για να ελέγχεται προηγουμένως το σημείο όπου θα απλωθεί το χέρι για να κόψει κάποιο μανιτάρι.

Στο ευρύτερο πεδίο των δραστηριοτήτων του, ο σύλλογος μας με πρόσφατα ανανεωμένο το διοικητικό του συμβούλιο και μετά την ανάκτηση της μετά COVID κανονικότητας στοχεύει να προγραμματίζει εποχικούς περιπάτους στην κερκυραϊκή ύπαιθρο και όχι μόνο, έτσι ώστε η φθινοπωρινή γιορτή στις Σινιές  να πλαισιώνεται μέσα στο έτος και με άλλες ενδιάμεσες ευκαιρίες εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε ημερομηνίες που δεν θα συνδέονται μόνο με την καρποφορία των μανιταριών, αλλά και με την ανθοφορία λουλουδιών, φυτών και βοτάνων.

Το 2021 με πρωτοβουλία και επιμέλεια της Κας Ελένης Χριστοφοράτου, ο σύλλογος μέσω κοινής συνεισφοράς απέκτησε και διέθεσε στην Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, μία σειρά επιλεγμένων εκδόσεων για τα μανιτάρια. Με τον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας σε συναφή αντικείμενα μελέτης ολοκληρώνεται μία «Βιβλιοθήκη της Φύσης» που είναι στην διάθεση όλων όσων επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις σε αυτό το πεδίο ενδιαφέροντος.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι στόχος του συλλόγου μας δεν είναι η γνωριμία των μανιταριών με μόνη αφορμή την γευστική τους ελκυστικότητα, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει στο πνεύμα διατήρησης μιας βαθιά ριζωμένης παράδοσης που συνεχώς ενημερώνεται επιστημονικά.

Πρωταρχικό ενδιαφέρον και στόχος είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων και η καλλιέργεια της ευαισθησίας για τον περίγυρό μας, το φυσικό μας πλούτο και το περιβάλλον, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη αξία τους και την εκ των πραγμάτων  σήμερα ανάγκη της προστασίας τους.

Με την ευκαιρία της πρόσκλησης στο φετινό αυτό φθινοπωρινό ραντεβού στις Σινιές θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ελλάδας, τον Πρόεδρο τους  κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη και τον Πρόεδρο του γειτονικού μας Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου  κ. Θανάση Ντίνο που θητεύοντας στο πνεύμα του εθελοντισμού και της αγάπης για την μετάδοση της γνώσης στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης και εξέλιξης μίας παλαιάς παράδοσης με πολλές σύγχρονες πολιτιστικές προεκτάσεις.

Το πρόγραμμα της διήμερης γιορτής είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 6944540363.
 
 
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Κέρκυρας