Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Χωρίς προσωπικό δεν λειτουργούν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Λαϊκή Συσπείρωση
21 Οκτωβρίου 2022 / 12:38

Με αφορμή τις εξελίξεις στο ΓΝ Κέρκυρας και ΓΝ Ζακύνθου - Παίρνουμε θέση απέναντι στην συνεχιζόμενη και επικίνδυνη υποβάθμιση της Υγείας στα νησιά μας

Θέμα εκτός Ημερήσια Διάταξης από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων:
 
Η μεγάλη επιτυχία της Πανελλαδικής απεργίας των υγειονομικών που έγινε την Πέμπτη 20 του Οκτώβρη αποδεικνύει πως τα όσα τραγικά - και σε έξαρση- συμβαίνουν στις μονάδες υγείας της Περιφέρειας μας –Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά – δεν αποτελούν εξαίρεση από αυτά που συμβαίνουν στις δημόσιες δομές υγείας όλης της χώρας. Ούτε βέβαια οφείλονται στην αυταρχικότητα κάποιων συγκεκριμένων διοικητών Νοσοκομείων που μπορεί, ίσως, με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά τους να οξύνουν την κατάσταση αλλά σίγουρα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των τεράστιων προβλημάτων που διαχρονικά λιμνάζουν και καθημερινά χειροτερεύουν. Δεν πρέπει εξάλλου να μας διαφεύγει το γεγονός πως διοικητές ή πρόεδροι των ΔΣ, όπως τους έλεγαν άλλοτε, δεν είναι παρά ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι εντεταλμένοι να υπηρετήσουν την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, που τους διορίζει και αποφασισμένοι να την επιβάλουν με κάθε τρόπο (αυταρχικότητα, «εντέλλεσθε», κλήσεις σε απολογία, τιμωρίες, στερήσεις αποδοχών κλπ.).

Από αυτή την άποψη δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως - σαν έτοιμοι από καιρό- οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ βρήκαν την εύκολη λύση να φορτώσουν τα τεράστια και διαχρονικά προβλήματα που μαστίζουν το χώρο της Δημόσιας Υγείας - και που, αποκλειστικά, οφείλονται στις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τους - στον αυταρχικό Διοικητή του Νοσοκομείου της Κέρκυρας.

Δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους θεωρούν, μάταια βέβαια, πως ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και καλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων και των κυβερνήσεων τους. Είναι, όμως, γεγονός αδιαμφισβήτητο πως όλες οι κυβερνήσεις ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) υπηρέτησαν με συνέπεια την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που έχει ως ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Όλες οι κυβερνήσεις, παρά τις διακηρύξεις τους περί του αντιθέτου, αντιμετώπισαν την Υγεία σαν εμπόρευμα και όσο αφορά το δημόσιο σύστημα Υγείας εφάρμοσαν πιστά την πολιτική κόστους - οφέλους που πρακτικά σημαίνει σημαντική μείωση των κονδυλίων για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και άρα λιγότερες δωρεάν υπηρεσίες για τον λαό, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και μετατροπής της, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σε χρυσοφόρο εμπόρευμα για το κεφάλαιο.

Με βάση την πολιτική κόστους – οφέλους, επί όλων των κυβερνήσεων, έκλεισαν νοσοκομεία, συγχωνεύτηκαν κλινικές, διαιωνίσθηκαν και αυξήθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,

Η πανελλήνια απεργία των υγειονομικών έφερε στο προσκήνιο τα τεράστια αυτά προβλήματα τα οποία διαχρονικά χειροτερεύουν δραματικά και ζήτησε άμεσες και ριζικές λύσεις. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαίτησαν:
Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ. Αντιδρώντας στο «νέο ΕΣΥ», είπαν «όχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που προβλέπει τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, το κλείσιμο αρκετών Νοσοκομείων και άλλων δημόσιων μονάδων Υγείας, καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, εκχωρεί διακομιδές του ΕΚΑΒ (τις δευτερογενείς) αποκλειστικά στους ιδιώτες κ.ο.κ. Απαίτησαν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό και έκφρασαν την αντίθεση τους στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία. Τέλος απαίτησαν να σταματήσουν οι προσχηματικές διώξεις σε βάρος υγειονομικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έφερε όλα αυτά τα προβλήματα στις συνεδριάσεις του Π.Σ. και ζήτησε αποφάσεις για αγωνιστικές διεκδικήσεις φιλολαϊκών λύσεων. Μάταια όμως! Χαρακτηριστικά στη τελευταία εισήγηση μας με τίτλο «Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της Υγείας του λαού… Άμεσα μέτρα προστασίας», κάναμε λεπτομερειακή αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις των Νοσοκομείων και Κ.Υ. των νησιών μας. Εξηγήσαμε τους ειδικούς λόγους που όλα αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη χώρα ισχύουν με μεγαλύτερη επίταση στα νησιά της Περιφέρειάς μας.

Μια σειρά λόγοι που σχετίζονται κύρια με τη νησιωτικότητα της ΠΙΝ ( ακρίβεια, δυσκολία εξεύρεσης στέγης, προβληματικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, μεγαλύτερες δυσκολίες στη επιστημονική εξέλιξη, στην παρακολούθηση συνεδρίων, στη λήψη μετεκπαιδευτικών αδειών, στην εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών κλπ) κάνουν ακόμη πιο προβληματική τη κατάσταση. Τέλος προτείναμε λύσεις προς φιλολαϊκή κατεύθυνση εν γνώσει μας πως, με τους δοσμένους συσχετισμούς στο Π.Σ., μιλούσαμε «εις ώτα μη ακουόντων».
Σήμερα με αφορμή τις απανωτές παραιτήσεις υγειονομικών, κύρια γιατρών που υπηρετούν σε καίριες θέσεις στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας και τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού που παρατηρούνται στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, επαναφέρουμε το θέμα, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό πως η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας και στα υπόλοιπα νησιά, Κεφαλονιά-Ιθάκη, Λευκάδα, είναι σε καλύτερη μοίρα.

Η ΠΦΥ, εδώ και αρκετό καιρό, υπολειτουργεί στα νησιά μας, αφού οι γιατροί που υπηρετούν στα ΚΥ με «εντέλλεσθε» μεταφέρονται για να εφημερεύουν στα Νοσοκομεία των νησιών μας. Το νοσηλευτικό προσωπικό στα ΚΥ ουσιαστικά είναι από ελάχιστο μέχρι ανύπαρκτο.

Στην Κέρκυρα μόνο το τελευταίο καιρό πάνω από πέντε γιατροί, μη αντέχοντες την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους δήλωσαν παραίτηση. Ο οργανισμός του Νοσοκομείου, αν και τα τελευταία χρόνια τροποποιήθηκε, παράνομα,2 φόρες με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση των οργανικών θέσεων, εντούτοις οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 50%. Οι χρωστούμενες ημέρες κανονικής άδειας και τα ρεπό ξεπερνούν συνολικά τις πολλές χιλιάδες. Απότοκο των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα είναι το φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των διακομιδών προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Στο νοσοκομείο της Ζακύνθου η τραγική και ανασταλτική, για την στοιχειώδη λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου, έλλειψη γιατρών σε όλες σχεδόν τις κλινικές έχει πλέον παγιωθεί. Με έναν μόνο γιατρό λειτουργούν παθολογική και καρδιολογική, και δυο μόνο γιατρούς σε άλλες 4 κλινικές ενώ για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι κλινικές χρειάζονται 4 – 5 γιατροί. Με συνολικό αριθμό 38 μόνιμων γιατρών στους 64 που προβλέπονται και αντίστοιχα 4 στους 25 ειδικευόμενους δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ασφάλεια το Νοσοκομείο και κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας… Υπολειτουργούν η Καρδιολογική, η Παθολογική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Παιδιατρική, η Ορθοπεδική, το Ακτινολογικό κλπ.

Η κατάσταση αυτή εκτός του κινδύνου που πλέον εγκυμονεί για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Ζακύνθου έχει επιπλέον και σαν αποτέλεσμα να θέλουν να φύγουν και οι εναπομείναντες γιατροί, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση νέων. Οι συνθήκες εργασίας είναι δυσμενείς με υπερεργασία 70-80 ώρες εβδομαδιαία, συχνά χωρίς άδειες και ρεπό και με μετακινήσεις τους για «μπάλωμα τρυπών» στο ΕΣΥ. Από τους 38 μόνιμους γιατρούς του ΓΝΖ, οι τρείς είναι γνωστό ότι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του έτους και ο ένας είναι ιδιώτης και στο ΙΚΑ καρδιολόγος με μετακίνηση για εφημερίες. Επίσης εφημερίες πραγματοποιούν μόνο οι (3) τρεις Γενικοί γιατροί και ο (1) ένας Παθολόγος του Κέντρου Υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας στο νησί.

Παρεμφερή σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στο Μαντζαβινάτειο, ΓΝ Αργοστολίου και ΓΝ Λευκάδας επιβεβαιώνοντας ότι οι ρίζες του προβλήματος είναι πολιτικές.

Επιβεβαιώνεται ακόμα ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση και η επιμέρους επιδοματική πολιτική, η χρήση προγραμμάτων ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης κ.α, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά έρχεται να το συσκοτίσει και στην πραγματικότητα να στηρίξει την αφαίρεση της κρατικής ευθύνης για την Υγεία.
Θα κλείσουμε την εισήγηση μας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κλείσαμε και την προηγούμενη εισήγηση μας με τίτλο« Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της Υγείας του λαού… Άμεσα μέτρα προστασίας», γιατί δυστυχώς τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στα νησιά μας και παραμένουν άλυτα και καθημερινά διογκώνονται και η Περιφερειακή Αρχή ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ) όχι μόνο παραμένει απλός θεατής αλλά χειροκροτεί και κάθε αντιλαϊκό μέτρο που η κυβέρνηση παίρνει προς τη κατεύθυνση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«…. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θα θέλαμε να δώσουμε μερικές εξηγήσεις γιατί αφού επανειλημμένα φέραμε παρεμφερή θέματα στο Π.Σ. --και γενικά και ξεχωριστά για κάθε Π.Ε. – επιμένουμε να γίνει ξανά συζήτηση για τη κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στη Περιφέρεια μας και τι προσδοκούμε από αυτή τη συζήτηση. Δηλώνουμε από την αρχή πως γνωρίζουμε πως η δυνατότητα του Π.Σ. είναι πεπερασμένη. Είναι ένα αστικό Π.Σ., υπηρετεί συγκεκριμένες τάξεις, με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπάρχουν. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να λύσει επί της ουσίας ζητήματα και μάλιστα προς φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Εκείνο που προσδοκούμε και ακράδαντα πιστεύουμε είναι, μέσα από τη δημόσια συζήτηση που θα γίνει, ο λαός των Ιονίων να γίνει γνώστης και κοινωνός των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικοί και που εκφράζονται, δραματικά, στο προβληματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημόσια Υγεία στη Περιφέρεια μας. Να ενστερνισθεί τα δίκαια αιτήματα των Υγειονομικών και γίνει συμμαχητής στους αγώνες τους για τη λύση των αιτημάτων αυτών. Το βέβαιο είναι πως χρειάζονται μεγάλοι, μαζικοί και οργανωμένοι αγώνες για να δοθούν λύσεις με φιλολαϊκή κατεύθυνση στα αιτήματα αυτά. Εμείς παρακάτω απλά τα αναφέρουμε για μια ακόμη φορά:
  • Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Να δοθούν γενναία οικονομικά, επιστημονικά κ.ά κίνητρα προς τούτο. Μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί κλπ)
  • Άρση των αναστολών όλων των υγειονομικών και επιστροφή στην εργασία τους, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
  • Αύξηση και όχι μειώσεις του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία
  • Όχι στις συγχωνεύσεις και στις καταργήσεις των δομών της δημόσιας υγείας που προωθεί η κυβέρνηση και που έχουν ήδη αρχίζει να εφαρμόζονται.
  • Στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας και αυξήσεις των προϋπολογισμών της ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πραγματικό ρόλο της.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς και όχι περικοπή του.
  • Αναγνώριση της ασθένεια Covid-19 ως εργατική νόσος.
  • Να σταματήσουν άμεσα ο αυταρχισμός και οι διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζόμενων.
  • Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ με στελεχικό δυναμικό και να εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα ασθενοφόρα, διασωστικές μοτοσυκλέτες και πλωτά ασθενοφόρα σε όλα τα νησιά μας.
  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.. »
 
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ Ι.Ν.
Γκισκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Χ.