Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παίρνουν μπρος οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του ιστορικού «Φοίνικα»

Φοίνικας
13 Οκτωβρίου 2022 / 14:24

Στη θέση του έχει απομείνει ένα κουφάρι από το άλλοτε αυτό μοναδικό οικοδομικό κομψοτέχνημα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από χρόνια αναμονής, εκκινούνται επιτέλους οι διαδικασίες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοπράτηση του θεάτρου Φοίνικα που είναι χαρακτηρισμένο από το ΥΠ.ΠΟ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.

Το μοναδικό αυτό αναγεννησιακής αισθητικής κτίσμα του 1895, μετά τις ένδοξες στιγμές που γνώρισε, πριν από την παρακμή του, περιμένει υπομονετικά εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες την αναγέννησή του.

Οι τίτλοι τέλους στον εμβληματικό αυτό χώρο, που χωροθετείται εντός της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, επί του προμαχώνα Ραϋμόνδου, έπεσαν το 2006. Από τότε έπαψε και να χρησιμοποιείται, περιμένοντας στη «σκιά» των παρελθόντων φωτεινών χρόνων του, τα έργα της αποκατάστασής του.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά, στη θέση του αντικρίζει κανείς το κουφάρι του άλλοτε οικοδομικού αυτού κομψοτεχνήματος που μέρα με τη μέρα «απογυμνώνεται» από τις πτώσεις όλο και περισσότερων κομματιών στέγης και τοίχων. Το θέατρο Φοίνιξ είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν να αποκατασταθεί, ως έργο εγκεκριμένο μάλιστα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (απόφαση του 2008), ωστόσο διάφορα εμπόδια οδήγησαν τελικά στην απένταξή του από το ΕΣΠΑ. Το 2018, το έργο εντάχθηκε εκ νέου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με απόφαση του πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου.

Τέσσερα χρόνια μετά οι διαδικασίες που θα το φέρουν στην πρότερη μορφή που θα του χαρίσουν και πάλι την χαμένη του αίγλη, επιτέλους εκκινούνται.

Επικαιροποίηση των μελετών

Προαπαιτούμενο για την δημοπράτηση του έργου αποτελεί, η επικαιροποίηση των μελετών αποκατάστασης του ιστορικού θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτό η ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης με τίτλο «Υποστηρικτικές μελέτες και επικαιροποίηση μελετών αποκατάστασης θεάτρου Φοίνικα στην Κέρκυρα», ώστε να καταστεί εφικτή η δημοπράτηση του έργου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου του έργου έληγε στις 5 Οκτωβρίου.

Στο διαγωνισμό αυτή τη φορά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από υποψήφιους αναδόχους, καθώς η α’ διαγωνιστική διαδικασία προ ολίγων μηνών απέβη άκαρπη. Το χρονοδιάγραμμα για τη σύνταξη της μελέτης από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης ορίζεται στους τέσσερις μήνες. Η μελέτη εν συνεχεία θα παραδοθεί στο δήμο Κ. Κέρκυρας για να προχωρήσει τη δημοπράτηση του έργου. Σημειώνεται ότι η ανάγκη για την ανάθεση της παρούσας σύμβασης ανέκυψε μετά και από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (04-03-2020) και την σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η οποία ορίζει να συμπληρωθεί και να επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη αποκατάστασης του ιστορικού θεάτρου Φοίνικα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν από την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στον χώρο του προμαχώνα Ραϋμόνδου, επί του οποίου εδράζεται το θέατρο.

Επιπλέον στη συνεδρίαση της 08-06-2021, του ΔΣ της ΜΟΔ ΑΕ εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Κέρκυρας για την ανάθεση της εν λόγω μελέτης π/υ 87.153,14ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) από την ΜΟΔ ΑΕ.

Οι μελέτες

Αντικείμενο του έργου είναι α) η Γεωφυσική μελέτη και έρευνα για τον εντοπισμό δικτύου υπόγειων στοών κατά μήκος του δυτικού τείχους του προμαχώνα Ραϋμόνδου β) η μελέτη Αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης και Στατικής επάρκειας του δυτικού τείχους του προμαχώνα Ραϋμόνδου, γ) η επικαιροποίηση της τροποποιημένης Αρχιτεκτονικής μελέτης “Αποκατάσταση θεάτρου «Φοίνικα» στην Κέρκυρα” με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του ΚΑΣ, και δ) η επικαιροποίηση της Στατικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης “Αποκατάσταση θεάτρου «Φοίνικα» στην Κέρκυρα”.

Το θέατρο

Με έναν περιπετειώδη βίο που πλέον έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια, το θέατρο «Φοίνιξ» εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί ένα τοπόσημο της πόλης. Κηρυγμένο νεότερο μνημείο, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1895 και αποτέλεσε τη δεύτερη στέγη του Δραματικού Συλλόγου Κέρκυρας, που ιδρύθηκε το 1875.

Χτισμένο στην άκρη του βενετσιάνικου προμαχώνα «Ραϋμόνδου», κατασκευή του 16ου αι., που αποτελούσε τη νοτιοδυτική αιχμή του αμυντικού μετώπου της περιμετρικής βενετικής οχύρωσης της πόλης (καταστράφηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας), ήταν ιδανικό σημείο για να αναπτυχθεί το πρωτότυπο εγχείρημα ενός θερινού και χειμερινού θεάτρου. ενώ τμήμα του λειτούργησε και ως θερινός κινηματογράφος. Από το 1998 ανήκει «κατά χρήση» στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας. Επαναλειτούργησε ως θέατρο τα Χριστούγεννα του 1999, με το έργο «Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι» του κερκυραίου Ευγένιου Τριβιζά και το «Μολιέρο» του Γκολντόνι. Από το Δεκέμβριο του 2006 ο Φοίνικας δε χρησιμοποιείται περιμένοντας τα έργα αποκατάστασής του.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ