Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επεισοδιακή η ομιλία του Κορεάτη Πρέσβη στο Πανεπιστήμιο

Κορέα
16 Δεκεμβρίου 2016 / 10:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εκδήλωση διακόπηκε από φοιτητές που διάβασαν κείμενο διαμαρτυρίας για την στάση των πρυτανικών αρχών και της Αστυνομίας εναντίον τους κατά την ανακήρυξη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, επίτιμου διδάκτορα στο ΤΗΧΕΙ του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Κορεάτης πρέσβυς στο αμφιθέατρο του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ξεκίνησε την ομιλία του με μια εκτενή αναφορά στη μακρινή του χώρα, κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία της, στο κλίμα, στη σύσταση του πληθυσμού της, στην ιδιάζουσα γλώσσα και το αλφάβητο καθώς και στο οικονομικό και εκπαιδευτικό θαύμα, που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Στην ταχεία εξέλιξη της εκπαίδευσης κύριο ρόλο έπαιξε η αναβάθμιση των νέων τεχνολογιών με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διδασκαλίας στο σπίτι και στο οικονομικό επίπεδο η Κορέα ανήκει πλέον στην πρώτη δεκάδα των χωρών του ΟΟΣΑ σε εξαγωγές σε είδη βαριάς βιομηχανίας, κινητής τηλεφωνίας και οχημάτων. Ήδη από το 1965 έως και το 2015 το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατακόρυφα, η παιδική θνησιμότητα έπεσε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και ο μέσος όρος ζωής ακολούθησε ραγδαίως ανοδική πορεία. 
Από τη δεκαετία του 1970 έχει εδραιωθεί στη χώρα μια βαριά φαρμακευτική βιομηχανία και παρά την κρίση του 1997, που αποδόθηκε κυρίως στην εισβολή των υπερβολικά φτηνών κινέζικων προϊόντων, κατόρθωσε μέχρι σήμερα να είναι ενταγμένη στους G20.
Όσο για τα πυρηνικά προγράμματα της Β. Κορέας ο κ. πρέσβυς αναγνώρισε την εξαιρετική επικινδυνότητά τους για την παγκόσμια κοινότητα και επεσήμανε ότι ήδη διεξάγεται ένας ουσιαστικός διάλογος με θέμα τη σταδιακή αποπυρηνικοποίηση στη χώρα. Το ζήτημα του συνεχούς πυρηνικού εξοπλισμού και η παγκόσμια απειλή που επισείει, όπως είπε, είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί σταδιακά τη χώρα του σε διπλωματική και οικονομική αποξένωση. Επιπλέον τόνισε ότι οι τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για τα συγκεκριμένα προγράμματα θα είχαν καλύψει σε άλλη περίπτωση το πρόβλημα της φτώχιας, που μαστίζει ακόμα-παρά την εκτεταμένη ανάπτυξη- κάποια κοινωνικά στρώματα.
Ελλάδα- Κορέα: μια παλιά φιλία που επιβιώνει στο χρόνο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Ελλάδας-Κορέας, αρχής γενομένης από την πολυπληθή ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953 ). Έκτοτε, χάρη στην εγγύτητα των πολιτισμικών στοιχείων των δυο χωρών εδραιώθηκε μια αγαστή αμοιβαία συνεργασία με διαδοχικές επισκέψεις και με οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές, κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας, δεδομένου ότι η Κορέα είναι η κατεξοχήν χώρα στην ναυπήγηση πλοίων παγκοσμίως.
Η κορεάτικη κουλτούρα έχει επίσης αφομοιώσει κι αγκαλιάσει τον ελληνικό πολιτισμό, αφού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης διδάσκεται συστηματικά η ελληνική μυθολογία, οι Έλληνες τραγικοί και κωμικοί, οι μύθοι του Αισώπου, η Πολιτεία του Πλάτωνα και η Δίκη του Σωκράτη. Σε συστηματική βάση στα πανεπιστήμια της χώρας ενθαρρύνονται και πραγματοποιούνται εργασίες πάνω στο έργο των αρχαίων ιστοριογράφων, Πλούταρχου, Θουκυδίδη και Ηρόδοτου. Στο πεδίο της λογοτεχνίας αγαπημένος των Κορεατών είναι ο μεταφρασμένος Καζαντζάκης και ειδικότερα το έργο του «Ζορμπάς» - είναι αξιόλογο να δει κανείς από γλωσσολογική άποψη μια τέτοια μετάφραση- ενώ στη μουσική η προτίμησή τους στρέφεται έντονα στη δική μας Νανά Μούσχουρη και τη Μαρία Κάλλας. Στον τομέα του τουρισμού οι Κορεάτες επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα με κύριους προορισμούς τη Σαντορίνη, τα Μετέωρα, τους Δελφούς, την Αθήνα και τη Ζάκυνθο, ενώ πολλές από τις δημοφιλείς στη χώρα σαπουνόπερες έχουν γυριστεί στα ελληνικά νησιά.
Ένα κομμάτι κορεάτικου πολιτισμού στην Κέρκυρα
Ένα κομμάτι του κορεάτικου πολιτισμού, από τη συλλογή του Γρηγορίου Μάνου, φιλοξενείται στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και φιλοδοξία του Ιονίου Πανεπιστημίου, στα πλαίσια της επέκτασης του ακαδημαϊκού του χάρτη, είναι μελλοντικά η εισαγωγή τμήματος ασιατικών σπουδών, πρόταση που έγινε και στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο θεωρείται δεδομένη πλέον η διεπιστημονική συνεργασία ανάμεσα στο νησί και την Κορέα, ενώ τονίστηκε ότι η Κέρκυρα θα προβάλλεται έντονα ως τουριστικός προορισμός στα κορεάτικα μέσα, δεδομένης της προτίμησης των τουριστών της στα μνημεία Ουνέσκο. Μέχρι σήμερα οι κορεάτες τουρίστες προέρχονταν αποκλειστικά από το χώρο της κρουαζιέρας.
Επεισόδιο στην εκδήλωση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εισέβαλλαν στο χώρο του αμφιθέατρου ομάδα φοιτητών, διακόπτοντας τη ροή της ομιλίας και απαιτώντας να διαβάσουν ένα κείμενό τους σχετικά με τα επεισόδια, που έλαβαν χώρα έξω από την Ιόνιο Ακαδημία κι ενώ αναγορεύονταν επίτιμος διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στο κείμενο, που τελικά διαβάστηκε ενώπιον των παρισταμένων, παρά την έκκληση να διαβαστεί στο τέλος της ομιλίας, εξέφρασαν την απαίτησή τους να παραιτηθούν οι καθηγητές Α. Φλώρος και Α. Ψαλίδας, καθώς και ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη στάση που επέδειξαν απέναντί τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Αποχώρησαν ήρεμα, αφού μοίρασαν σχετικά φυλλάδια και ο ομιλών αντιμετώπισε το συμβάν με χιούμορ και συγκατάβαση.