Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Κ. Κέρκυρας

Κανονισμός καθαριότητας
24 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:22

Έρχεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία των πράσινων σημείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω», χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασίας σε δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης, χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, υποστήριξη της οικιακής κομποστοποίησης, καθιέρωση χωριστής συλλογής επικινδύνων αποβλήτων από νοικοκυριά αλλά και δημιουργία «Πράσινων Σημείων» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο «Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων».

Ο κανονισμός εισάγεται προς ψήφιση τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στη συνεδριακή αίθουσα «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στο Μον Ρεπό. Το θέμα εισηγείται ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης.

Διευκρινίζεται ότι ο νέος κανονισμός καθαριότητας διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ν. 4819/2021 (Α' 129), του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2020 - 2030 και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Δημιουργία ΚΔΕΥ

Με βάση τα όσα ορίζει ο νέος κανονισμός προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) στα όρια του Δήμου έως το τέλος του 2023 με σκοπό την προαγωγή της επαναχρησιμοποίησης, ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένους χώρους, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, όπως είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία και κλωστοϋφαντουργικά είδη. Τα προϊόντα αυτά ταξινομούνται και επιδιορθώνονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

«Πληρώνω Όσο Πετάω»

Παράλληλα, από την 1η Ιανουάριου 2023 ο δήμος θα περάσει στην εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» που αφορά:

- στα βιολογικά απόβλητα που παράγονται από μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, λαχαναγορές, super market, ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, τα οποία θα οδηγούνται προς περαιτέρω επεξεργασία και ανάκτηση στις εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ στο Τεμπλόνι ή σε άλλη αδειοδοτημένη μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της.

- στα αστικά απόβλητα που παράγονται από τα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, καθώς και από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν εντός των ορίων αρμοδιότητας του Δήμου, οι φορείς λειτουργίας των οποίων καθίστανται υπόχρεοι για την απόδοση του τέλους.

Το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» θα εφαρμοστεί καθολικά από την 1η Ιανουαρίου 2028.

Εφαρμογή χωριστής συλλογής

Επιπλέον προβλέπεται η τοποθέτηση 152 κάδων λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικά ή μέταλλα) στο πλαίσιο της εφαρμογής της χωριστής συλλογής, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί 375 κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού (κώδωνες). Σημειώνεται ότι από την 01-01-2022 ο δήμος οργανώνει τη χωριστή συλλογή χαρτιού, με σκοπό την ανακύκλωση, εντός των κτιρίων, στα οποία στεγάζεται ή άλλων χώρων και εγκαταστάσεων για τα οποία φέρει την ευθύνη λειτουργίας.

Χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε διακριτά ρεύματα προβλέπεται και σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού, ενώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο Δήμος θα οργανώσει και θα λειτουργήσει τη χωριστή συλλογή και μεταφορά των βιολογικών αποβλήτων, προκειμένου αυτά να υποβάλλονται σε ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης και της χώνευσης. Ως αρμόδιος, θα διαθέσει κάδους ή περιέκτες σε κάθε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό τη συλλογή των αποβλήτων τροφίμων.

Επιπλέον θα προμηθεύσει τους πολίτες με ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες, και γενικότερα θα καθορίσει τα μέσα τοποθέτησης των υπολειμμάτων τροφών, προκειμένου να αποτεθούν τελικά στους κάδους για τους οποίους προορίζονται (καφέ κάδοι).

Από τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα καθιερωθεί με μέριμνα του Δήμου χωριστή συλλογή στα "Πράσινα Σημεία" για τα επικίνδυνα απόβλητα που παράγονται από τα νοικοκυριά (όπως χρώματα οργανικού διαλύτη, βερνίκια, διαλύτες, μελάνια, προϊόντα καθαρισμού κ.α) αλλά και συλλογή και μεταφορά των απόβλητων από χρώματα και βερνίκια που συλλέγονται υποχρεωτικά στα χρωματοπωλεία.

Δημιουργία Πράσινων Σημείων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη δημιουργία πράσινων σημείων και ειδικότερα:

- Ενός Μεγάλου Πράσινου Σημείου, ο οποίος θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών

- Κινητών Πράσινων Σημείων για την αποτελεσματική υποστήριξη της «Διαλογής στην Πηγή» και την διασφάλιση της χωριστής συλλογής διαφορετικών ρευμάτων ανακύκλωσης, σε όλους τους οικισμούς του Δήμου

- Πράσινων περιπτέρων με ανταποδοτικά οφέλη προς τον χρήστη για τη χωριστή συλλογή υλικών (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, σύνθετη συσκευασία, βρώσιμα λίπη και έλαια, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) μικρού μεγέθους κ.α., ενώ έως το 2025 προβλέπεται η πύκνωση του δικτύου των έξυπνων γωνιών ανακύκλωσης τουλάχιστον μέχρι τον αριθμό των 70 σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Σερεμέτης για την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ήδη «τρέχει» σχετικός διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών και την ανάδειξη αναδόχου του έργου.

«Το ζητούμενο είναι ο κανονισμός να γίνει σεβαστός από όλους και από τους πολίτες και από τους επαγγελματίες και ο δήμος να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί», επισήμανε ο ίδιος.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση πάντως που σημειωθούν παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας προβλέπονται πρόστιμα, τα οποία βάσει νομοθεσίας οι δήμοι μπορούν να προσαυξάνουν σε περίπτωση υποτροπής.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ