Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Δημήτριο Θεοτόκη

Δημήτριος Θεοτόκης
17 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:40

Στην εκδήλωση παρίστατο πλήθος κόσμου ανάμεσα στους τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά ξεχώρισε η παρουσία του συνονόματου εγγονού του ήρωα που ανέγνωσε μια προσωπική επιστολή του παππού του που αποκάλυπτε την ποιότητα του χαρακτήρα του ήρωα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Κέρκυρας διοργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων, 12-13 Σεπτεμβρίου 2022,  αφιερωμένο σε ένα άγνωστο Κερκυραίο ήρωα  με αφορμή της συμπλήρωσης ακριβώς 100 χρόνων από το κατόρθωμα του.

Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη(ΠΖ) Δημήτριο Θεοτόκη, αδελφό του γνωστού σε όλους μας Ντίνου Θεοτόκη, τον οποίο η ιστορία έταξε να μεγαλουργήσει από  άλλο μετερίζι , αυτό του στρατιωτικού ηγήτορα.



Συγκεκριμένα ο Δημήτριος Θεοτόκης με την κατάρρευση του μετώπου στην Μικρά Ασία βρέθηκε να είναι ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Μεραρχίας, με δύναμη 7666 ανδρών, στα βάθη της Μικράς Ασίας, σε απόσταση 630 χιλιομέτρων από την θάλασσα. Έτσι εκείνος συντεταγμένα οδήγησε τους άνδρες του σε μια σύντονη πορεία, μέσα σε 15 μερόνυχτα, πολεμώντας ταυτόχρονα τις τουρκικές δυνάμεις που η φάλαγγά του συναντούσε.



Η φάλαγγα ως μια νέα φάλαγγα «Νεωτέρων Μυρίων» συνέλλεξε και 8000 αμάχους ελληνικό και αρμενικό πληθυσμό και κατέληξε στις 12 Σεπτεμβρίου 1922 (νέο ημερολόγιο) στο Δικελή. Την επομένη ημέρα η Μεραρχία και οι άμαχοι διεκπεραιώθηκαν με ασφάλεια στην Λέσβο.

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ/Κέρκυρας την 12 Σεπ 2022 διοργάνωσε να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο καταγωγής του Θεοτόκη για τον ίδιο , τους υπόλοιπους άνδρες της Μεραρχίας αλλά και τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής  και στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα στους Καρουσάδες.

Την 13η Σεπτ. 2022 στον εμβληματικό προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ιάσωνος και Σωσιπάτρου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο και με συνδιοργανωτή τον πολιτιστικό-περιβαλλοντικό σύλλογο Ανεμομύλου με τίτλο : «Τα διδάγματα της Μικρασιατικής καταστροφής: η ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας» με δύο ομιλητές, τον Κερκυραίο ιστορικό ερευνητή κ. Γεώργιο Σκλαβούνο που παρουσίασε τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στο μικρασιατικό και την καταστροφή και τον Αντιστράτηγο ε.α Σταύρο Κουτρή και Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ που παρουσίασε την συντεταγμένη πορεία της Μεραρχίας κι εξήγησε την διαφορά που προσέφερε στην σωτηρία της Μεραρχίας η διοίκηση του Θεοτόκη. Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά από κουιντέτο χάλκινων πνευστών που απέδωσαν τραγούδια για την Μικρασιατική καταστροφή.

Στην εκδήλωση παρίστατο πλήθος κόσμου ανάμεσα στους τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά ξεχώρισε η παρουσία του συνονόματου εγγονού του ήρωα που ανέγνωσε μια προσωπική επιστολή του παππού του που αποκάλυπτε την ποιότητα του χαρακτήρα του ήρωα.

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ/Κέρκυρας δήλωσε πως το συγκεκριμένο διήμερο εκδηλώσεων στοχεύει να το εντάξει στο ετήσιο καλεντάρι δημόσιων εορτών-τελετών με την υποστήριξη της Κερκυραϊκής κοινωνίας.