Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ούτε για δείγμα σπίτι για νοίκι στην πόλη της Κέρκυρας

ΣΤΕΓΗ
29 Αυγούστου 2022 / 14:26

Λίστες αναμονής στα μεσιτικά γραφεία για ένα σπίτι. Να δοθούν δημόσια κτίρια για τη στέγαση προσωπικού δημοσίων φορέων ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Δυσεύρετη και πανάκριβη καθιστά την εύρεση στέγης στην πόλη της Κέρκυρας η τουριστική ανάπτυξη στο νησί. Το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας αύξησης του rbnb στην παλαιά πόλη έρχεται για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο, με αφορμή την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα και τις εγγραφές των πρωτοετών. Το ζήτημα βέβαια είναι σαφώς ευρύτερο, καθώς απασχολεί και μια μεγάλη γκάμα προσωπικού του δημοσίου που έρχεται στο νησί για να απασχοληθεί είτε ως μόνιμο είτε ως έκτακτο προσωπικό.  

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εδώ και καιρό φοιτητές που ψάχνουν απεγνωσμένα κάποιο σπίτι να μισθώσουν, παρότι έχει παρέλθει ένας μήνας από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Με τον ενεργό φοιτητικό πληθυσμό στην Κέρκυρα να ανέρχεται στις 6.000, οι 400 κλίνες (ποσοστό κάλυψης 8% των αναγκών) που προσφέρει η φοιτητική εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των ξενοδοχείων μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

Η ανέγερση της νέας φοιτητικές εστίας στην Παλλάδα έχει ακόμη δρόμο για να υλοποιηθεί και μέχρι τότε οι φοιτητές είναι εγκλωβισμένοι στην «φρενίτιδα» του rbnb και τις συνέπειές της. Μιλώντας στην «Ε» ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος επιβεβαίωσε το ζήτημα που υπάρχει, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό το πρόβλημα να γίνει κατανοητό από όλους. «Η στέγη είναι σημαντικό πρόβλημα. Αν η τοπική κοινωνία θέλει το Πανεπιστήμιο πρέπει να το υποστηρίξει στην πράξη και να διαθέσει σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση», ανέφερε ο κ. Φλώρος.



ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το ζήτημα βέβαια λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς απασχολεί μια μεγάλη μερίδα προσωπικού δημοσίων φορέων που έρχονται στο νησί για να απασχοληθούν είτε ως μόνιμο είτε ως έκτακτο προσωπικό  (δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας, δικαστικοί κ.α.). Το θέμα μάλιστα έχει τεθεί ήδη από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά.
 
Λίστες αναμονής στα μεσιτικά

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή στα μεσιτικά γραφεία της Κέρκυρας καταρτίζονται ακόμη και λίστες αναμονής με ενδιαφερόμενους, προκειμένου να ειδοποιηθούν αν προκύψει κάτι. Όπως εξήγησε στην «Ε», ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης, το πρόβλημα στέγης ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενο , διότι αυξήθηκε ο χρόνος λειτουργίας των rbnb σε μια εξάμηνη περίοδο. Έτσι πολλά σπίτια που ήταν να διατεθούν και πάλι στην αγορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι κλεισμένα έως τις αρχές Νοεμβρίου, λόγω της εξαιρετικά καλής πορείας του τουρισμού.

«Δεν υπάρχουν καθόλου διαμερίσματα για ενοικίαση στην πόλη της Κέρκυρας. Πριν υπήρχαν κάποια διαθέσιμα σε Κανόνι και Μαντούκι, τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Οι γονείς είναι σε απόγνωση και έχουμε τεράστια λίστα αναμονής σε περίπτωση που βρεθεί κάτι. Αν προκύψει κάποιο σπίτι, το κλείνουν αμέσως χωρίς να το δούνε για να προλάβουν», εξήγησε ο ίδιος.

Όπως είπε, παρότι τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά  20% - 30%, οι ενδιαφερόμενοι και πάλι εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν το υψηλό αντίτιμο για να εξασφαλίσουν τη στέγη τους. Ειδικότερα στην πόλη της Κέρκυρας και περιμετρικά αυτής μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα μισθώνεται προς 350-400 ευρώ, τα δυάρια προς 450-550 ευρώ, τα τριάρια προς 600-850 ευρώ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το μεγάλο πρόβλημα εξασφάλισης στέγης για το προσωπικό (μόνιμο ή έκτακτο) δημοσίων φορέων στα νησιά του Ιονίου συζητήθηκε μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατόπιν εισήγησης της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα.
Επισημάνθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελκυστικότητα προσωπικού ή για τη δυνατότητα παραμονής τους στα νησιά του Ιονίου είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας στέγης αλλά και το υψηλό κόστος της.

Στο πλαίσιο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την κυβέρνηση την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων στέγασης, σίτισης, αύξησης μισθών κλπ βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά και την υποστήριξη στην αξιοποίηση κατάλληλων περιουσιακών στοιχείων μέσω ΣΔΙΤ  για την διευκόλυνση στέγασης δημοσίων λειτουργών. Ήδη  προς αυτήν την κατεύθυνση προετοιμάζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην Π.Ε. Ζακύνθου για την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου Ζακύνθου.   

Παράλληλα προτείνεται συνεργασία  με τους Δήμους και τα Νοσοκομεία για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και παραχώρηση από το Υπερταμείο ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, με ειδικούς ευνοϊκούς όρους, κατάλληλων χώρων για ανέγερση στέγης για τη διευκόλυνση της παραμονής προσωπικού στα Ιόνια.
 
Αναρμόδιος ο Δήμος
 
Αν και το πρόβλημα πάντως είναι γνωστό στη δημοτική αρχή, η οποία έχει ζητήσει από το Υπ. Τουρισμού να μπουν τουλάχιστον κάποια «φίλτρα» (π.χ. τέλη διανυκτέρευσης, τήρηση θεμάτων ασφαλείας) στη βραχυχρόνια μίσθωση, ωστόσο δηλώνει ότι για το θέμα της στέγης δεν έχει αρμοδιότητα για να παρέμβει.

«Είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλες οι τουριστικές περιοχές. Αιτία είναι η αύξηση του τουρισμού αλλά και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν επηρεάσει το κομμάτι αυτό. Ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να παρέμβει. Η αντιμετώπιση του θέματος στέγασης είναι θέμα καθαρά της πολιτείας και όχι του δήμου», τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ