Και διαβούλευση για το ωράριο μουσικής πριν την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Με το χρόνο να πιέζει, εξετάζεται αν μπορεί να αποφευχθεί χωρίς να ανοίξει ο δρόμος των ενστάσεων
ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής διαβιβάστηκε χθες από το Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κ. Κέρκυρας, η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης για το ωράριο μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο. Η διαδικασία ωστόσο προβλέπει ότι για να συνεδριάσει το συλλογικό όργανο θα πρέπει να προηγηθεί ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συλλόγους, θεσμούς και σωματεία) και κατόπιν να εισαχθεί προς συζήτηση στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Νέα καθυστέρηση
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέα καθυστέρηση για τη λήψη απόφασης, η οποία θα θέτει τα νέα δεδομένα στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Θεοχάρη Γιώτη, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας με τη νομική του υπηρεσία αναμένεται να εξετάσουν σήμερα Τετάρτη αν μπορεί να αποφευχθεί το συγκεκριμένο στάδιο, καθότι έχει παρέλθει ήδη το ήμισυ της θερινής περιόδου, ωστόσο θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί εάν προχωρήσουν οι διαδικασίες και ληφθεί απόφαση για το ωράριο μουσικής, ανοίγει τον δρόμο για ενστάσεις και προσφυγές από κάθε ενδιαφερόμενο. Μέχρι πάντως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν μπορεί να συνεδριάσει, ενώ εγείρονται ερωτηματικά κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να εισαχθεί το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 27 Ιουλίου.
Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Γιώτης, η πρόταση που εξετάζει να θέσει προς ψήφιση είναι η παράταση του ωραρίου κατά μια ώρα τις καθημερινές, δηλαδή έως τις 12 τα μεσάνυχτα και ενδεχομένως έως τις 00.30 τις Παρασκευές και τα Σάββατα.
«Θα εξετάσουμε τη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης. Η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει τα δεδομένα και τις πτυχές. Ωστόσο η τελική πρόταση που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αφορά σε κανονιστική απόφαση θα πρέπει μετά να περάσει από έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη», ανέφερε ο ίδιος.
«Ποινή»
Στο μεταξύ ο χρόνος κυλάει. Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι η «ποινή» που τους έχει επιβληθεί από το Μάιο τους έχει στερήσει ένα μεγάλο μέρος από τη διαδρομή της φετινής τουριστικής περιόδου με αισθητή πτώση του τζίρου, καθώς έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση πως η πόλη «κλείνει» μετά τις 11 το βράδυ. «Το αίτημα για παράταση του ωραρίου μουσικής δεν αφορά μόνο τη φετινή περίοδο. Είμαστε ο μόνος κλάδος που πηγαίνει στο αυτόφωρο για παραβίαση ωραρίου μουσικής και που επιβαρύνεται από αυτή τη διαδικασία. Το ζήτημα είναι να γλυτώσουμε από τα αυτόφωρα», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Λάτσας. Όπως σημείωσε, 197 επιχειρήσεις (καφέ, μπαρ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης με μέσο όρο εργαζομένων τα 15 άτομα.
Στην Αποκεντρωμένη
Η νέα κανονιστική απόφαση πάντως που θα ισχύσει για το ωράριο μουσικής θα σταλεί για υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση βάσει του ν.4555/2018 άρθρο 116. Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Μωραΐτης, πρόθεση είναι να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η ισχύς της νέας απόφασης, προκειμένου να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Ωστόσο κατά το τυπικό προβλέπεται ότι για να «ενεργοποιηθεί» η νέα κανονιστική απόφαση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, βάσει του οποίου θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι της Αστυνομίας και θα βεβαιώνονται παραβάσεις, όπου διαπιστώνονται.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση του Δήμου δια στόματος κ. Μωραΐτη είναι η επέκταση του ωραρίου μουσικής έως τις 12.30 τα μεσάνυχτα, με ισχύ από Δευτέρα – Κυριακή. Ωστόσο η πρόταση δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία από την παράταξη της κ. Υδραίου, καθώς απαιτούνται 23 θετικοί ψήφοι για να εγκριθεί.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ