Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αν και κορυφαίο brand name η Κέρκυρα έχει πολλές ελλείψεις

ΙΝΣΕΤΕ
07 Ιουλίου 2022 / 09:19

Ελλείψεις σε βασικές υποδομές επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα του προορισμού με βάση την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έναν από τους πιο εδραιωμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με ισχυρό «brand name»αποτελεί η Κέρκυρα, η οποία το 2019 πέτυχε 1,2 εκατ. αφίξεις στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου. Το νησί των Φαιάκων συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς με πολύ υψηλή διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητα, ωστόσο χρειάζεται ακόμα αρκετά να γίνουν, όπως αποτυπώνονται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο «Σχέδια Δράσης για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030. Η περίπτωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», η οποία παρουσιάζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Corfu Holiday Palace από τον Προέδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, παρουσία της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα.

Στη μελέτη της επιστημονικής ομάδας του ΙΝΣΕΤΕ, εξειδικεύεται η περίπτωση για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Για την Κέρκυρα, τα στοιχεία που αναπτύσσονται στις 57 σελίδες, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελώντας παράλληλα και έναν πολύτιμο οδηγό με βασικά ζητήματα την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα, τη φέρουσα ικανότητα και την αυθεντικότητα του νησιού.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα», το yachting, η κρουαζιέρα, το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα με κορωνίδα την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η καλλιτεχνική και μουσική παράδοση, τα πολυτελή παραθαλάσσια resort με σύγχρονες υποδομές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αξιολογούνται ως τα «δυνατά» χαρτιά που το νησί έχει να επιδείξει. Ως προς τα υφιστάμενα ή προς ανάπτυξη προϊόντα κατατάσσεται η επιλογή της Κέρκυρας για «city break» και για συνεδριακό τουρισμό (για μεσαία/μικρά συνέδρια) με σημαντική «παραφωνία» ωστόσο, την περιορισμένη αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό κατά τη χειμερινή περίοδο, το οποίο αποτελεί ζήτημα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα ως προς τα υποστηρικτικά-συμπληρωματικά προϊόντα που υφίστανται ή δύνανται να αναπτυχθούν για την ενίσχυση του προορισμού συμπεριλαμβάνεται ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, τα σπορ και οι αθλητικές δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή ο γαστρονομικός τουρισμός καταγράφει δυνατότητα ανάπτυξης και ανάδειξης σε εδραιωμένο/ιδιαίτερα αναπτυγμένο προϊόν.

Τα προβλήματα

Ελλείψεις ωστόσο σε βασικές υποδομές επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα του προορισμού με βάση την μελέτη. Πυκνό και υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο, φθορές στο οδόστρωμα, ανεπαρκής φωτισμός και σήμανση, ζητήματα υδροδότησης κατά την τουριστική περίοδο, προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων αλλά και ζώνες τουρισμού που προσελκύουν χαμηλής ποιότητας και δαπάνης εισερχόμενο τουρισμό πλήττουν την εικόνα του τουριστικού προϊόντος και υπονομεύουν τις προοπτικές ενίσχυσής του, σύμφωνα με τη μελέτη. Συνολική βαθμολογία

Με άριστα το 5 η Κέρκυρα ως προορισμός βαθμολογείται συνολικά με 3,7 με κριτήρια την προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα, τα κύρια και συμπληρωματικά τουριστικά προϊόντα, τη διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητα, τα σημεία ενδιαφέροντος και μνημεία UNESCO, την υφιστάμενη ζήτηση και προσφορά (διαμονή).

Στόχευση


Πού όμως θα πρέπει να εστιάσει ο προορισμός Κέρκυρα για την ανάπτυξη συνδυασμών κύριων τουριστικών προϊόντων – αγορών; Για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πολωνία που κατατάσσονται στις εδραιωμένες αγορές με ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τα προϊόντα «ήλιος και θάλασσα», το yachting και την κρουαζιέρα η απάντηση είναι ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες αγορές-στόχους προς ανάπτυξη, δηλαδή την Ολλανδία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Ρωσία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Σουηδία, την Ουγγαρία, την Αλβανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή.

10 στρατηγικές δράσεις δημόσιου τομέα

Ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες στρατηγικές δράσεις από πλευράς δημόσιου τομέα που εστιάζουν στο «προϊόν και την προώθησή του» συγκαταλέγεται η Ανάπτυξη Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) και η εφαρμογή ολοκληρωμένης και δυναμικής στρατηγικής επικοινωνίας, οι υποδομές προσβασιμότητας αναφορικά με τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου με την κατασκευή νέου κάθετου οδικού άξονα από το Βορρά μέχρι τον Νότο αλλά και η ανάδειξη των συγκοινωνιακών κόμβων του προορισμού, η βελτίωση της προσβασιμότητας στην παραλία με έμφαση στην ανάπτυξη υποστηρικτικών υποδομών στις παραλίες με υψηλή επισκεψιμότητα, η συνεχής προώθηση ενεργειών που έχουν καταστήσει τις παραλίες της Κέρκυρας φιλικές για ΑμεΑ, οι δράσεις βιώσιμης περιβαλλοντικής προστασίας και αειφορίας της κρουαζιέρας και η παράκτια παρακολούθηση αλλά και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών ελλιμενισμού για την αναβάθμιση των υποδομών κρουαζιέρας.

ΣΔΙΤ ή ιδιωτική πρωτοβουλία

Όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία ή τις δράσεις που μπορούν να γίνουν με ΣΔΙΤ, δίνεται έμφαση στη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για δημιουργία γηπέδων και την προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων γκολφ, στην προώθηση του δικτύου υδροπλάνων, στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων αναψυχής, φυσικών μουσείων θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε Κέρκυρα και Πάξους, στη συνεργασία των τοπικών φορέων με εκπροσώπους του κλάδου της κρουαζιέρας για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών στους λιμένες, στη δημιουργία προϋποθέσεων για την χρονική επέκταση της κρουαζιέρας βάσει του μεγάλου εύρους συμπληρωματικών προϊόντων που προσφέρει η Κέρκυρα, στην προώθηση της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας και άλλων εμβληματικών πολιτιστικών μνημείων μέσω τουριστικών πακέτων με υπηρεσίες ξενάγησης, στη δημιουργία γαστρονομικών και αγροτικών υπαίθριων αγορών με πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα και εκμετάλλευση παλαιών κτιριακών υποδομών για τη δημιουργία εκθέσεων αλλά και στην αξιοποίηση παλαιών ελαιοτριβείων, οινοποιείων κ.α. για τη δημιουργία επισκέψιμων χώρων γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ