Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θαλάσσιες ζώνες η Ελλάδα, τσάμικο οι Αλβανοί

Νίκος Δένδιας
25 Μαΐου 2022 / 10:06
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

«Μην δημιουργείτε ζητήματα που δεν υπάρχουν, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει στις συνέπειες πολλαπλών επιπέδων» - Τι είδε, τι άκουσε και τι είπε ο Ν. Δένδιας στα Τίρανα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Έντι Ράμα δεν το κρύβει πως θεωρεί την κυβέρνησή του προνομιακό εταίρο της Άγκυρας. Στο μεταξύ, τα αγκάθια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις εξακολουθούν, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, η συμπεριφορά απέναντι στη Μειονότητα αλλά και το θέμα της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα πάνω από την Κέρκυρα. Η αλβανική πλευρά προσθέτει τις τσάμικες ιδιοκτησίες ως διμερές θέμα, την άρση του εμπολέμου, τώρα προσθέτει και την συμπεριφορά απέναντι στην αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα, που αριθμεί πάνω από 600 χιλ. ψυχές. Το θέμα μάλιστα αναφέρεται έτσι ώστε να ζυγίζεται με τα δικαιώματα της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, κυρίως στον αλβανικό Νότο.

Από καιρού εις καιρόν επαναλαμβάνονται οι επίσημες συναντήσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς αξιωματούχους, που αφού υμνηθεί η γετονική σχέση των δυο Χωρών, επαναλαμβάνονται σχεδόν τα ίδια για τα επίμαχα θέματα, δίχως να έχει στο μεταξύ σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Έτσι και στο προχθεσινό ταξίδι του Ν. Δένδια στα Τίρανα. Η ατζέντα ίδια σα να μην πέρασε μια μέρα: Χάγη για τη θάλασσα, εφαρμογή των Συνθηκών για τη Μειονότητα, άρση του εμπολέμου οψέποτε, με ολίγο τσάμικο από αλβανικής πλευράς και την επίμονη ελληνική απάντηση, με ολίγη προειδοποίηση, προσέξτε τα θέματα που θίγετε διότι θέτετε έτσι εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή σας προοπτική. Ρητορική ανάλογη εκείνης που η Αθήνα ακολουθούσε (;) έναντι της Άγκυρας πριν «απασφαλίσει» ο Ερντογάν.

Η επίσκεψη Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Αλβανία θέλουν να επιλύσουν το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Ανακοινώνω μαζί με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα την απόφασή μας να προωθήσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών, των θαλάσσιων χώρων και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη », τόνισε ο Δένδιας.

Υπογράμμισε ότι, «η εκπλήρωση αυτής της διαδικασίας έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Και οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και κυρίως το δίκαιο της θάλασσας».

«Νομίζω ότι πέρα ​​από τη σημασία που έχει για τις δύο χώρες μας, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλες τις άλλες χώρες ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος και ο σωστός τρόπος για να επιλύσουμε τις αποκλίσεις μας. «Και είναι σημαντικό πώς θα επιταχύνουμε τα βήματα για την ολοκλήρωση του τεχνικού μέρους προκειμένου να κατατεθούν τα έγγραφα στο Δικαστήριο της Χάγης το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Το εμπόλεμο

«Οι σχέσεις μας έχουν εξελιχθεί πολύ καλά και ακόμη και η κατάργηση του νόμου του πολέμου είναι κάτι από το οποίο πρέπει να ξεφύγουμε και πρέπει να συνεργαστούμε εδώ ώστε τα ιστορικά σημεία για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Φυσικά θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε πρακτικά θέματα, θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική πλευρά και που πρέπει να συζητήσουν. Και πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν διορθώνονται όπως πρέπει. «Μην δημιουργείτε ζητήματα που δεν υπάρχουν, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει στις συνέπειες πολλαπλών επιπέδων, όπου η Ελλάδα στη συνέχεια θα αποφασίσει άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το δρομολόγιό σας στην Ευρώπη», τόνισε ο Δένδιας.

Η Αλβανίδα υπουργός 

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η εποικοδομητικότητα και η καλή θέληση να αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα εποικοδομητικής προσέγγισης μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις. Επίσης και για άλλα θέματα, όσο δύσκολα κι αν είναι έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία και από την τραγική περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως την ανάγκη κατάργησης του Νόμου του Πολέμου, ή το ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσαμ», κατέληξε ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών. Υποθέσεων, Olta Xhaçka.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.