Κίνητρα για δυο οικογένειες να έλθουν στα Διαπόντια, ανακοίνωσε ο Καμμένος (φωτορεπορτάζ)
Καμμένος
02 Δεκεμβρίου 2016
/ 17:56
ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ. (ΚΕΡΚΥΡΑ - ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ). Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Β. Τελλίδη, επισκέφθηκε τους Οθωνούς και την Ερείκουσα ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος. Συμβολικά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) που βυθίστηκε αύτανδρο, στις 29.12.1940, βορείως των Οθωνών.
Οι κάτοικοι του έθεσαν του έθεσαν το πρόβλημα του χειμωνιάτικου αποκλεισμού του νησιού λόγω καιρού κι αυτός υποσχέθηκε ενέργειες ώστε να προστεθεί στη γραμμή και πορθμείο. Ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στην εγκατάσταση στρατιωτικού γιατρού στους Οθωνούς και υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει μέχρι να πληρωθεί το πόστο από γιατρό ΕΣΥ.
Οι δηλώσεις
«Με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη είμαστε σήμερα εδώ, στην Ερείκουσα. Θα επισκεφθούμε και τους Οθωνούς, πολύ σύντομα και το Μαθράκι, προκειμένου να προσφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ελάχιστο που οφείλει σε όλους τους νησιώτες. Από τον Λέοντα, που είναι ο μικρότερος και μοναδικός μαθητής, μέχρι τους μεγαλύτερους, η πατρίδα οφείλει να δίνει σε αυτούς τους ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες. Η παρουσία στο νησί πληθυσμού, που με δύσκολες συνθήκες παραμένει το χειμώνα, έχει να κάνει με την ίδια την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Αποφασίσαμε πέραν της οποιασδήποτε βοήθειας μπορούμε να δώσουμε όσον αφορά τους γιατρούς και την ιατρική περίθαλψη - δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός και μέχρι να καλυφθεί η θέση, την ανάγκη αυτή θα την καλύψουμε εμείς, με ένα γιατρό, ο οποίος θα μπορεί να επισκέπτεται και την Ερείκουσα και το Μαθράκι και να παραμένει εδώ - να προσφέρουμε τα έξοδα διαβίωσης για δύο άνεργες πολύτεκνες οικογένειες που θα αποφασίσουν να έρθουν και να μείνουν στο νησί. Για να έχει και ο Λέων συμμαθητές και συμμαθήτριες.
Να δώσουμε ένα κίνητρο σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε αυτή την οικονομική κρίση, με θύματα πάρα πολλές οικογένειες. Να δουν ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα, που δεν είναι η Ελλάδα των μεγάλων πόλεων και της ανεργίας, αλλά μία Ελλάδα όπου υπάρχει ακόμα το χαμόγελο.
Μπορεί να μη φτάσουμε τους 104 μαθητές που είχε κάποτε το σχολείο, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν οι κάτοικοι του νησιού στα Διαπόντια νησιά και να δημιουργηθούν ξανά συνθήκες ανάπτυξης, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα νησιά μας δεν είναι μόνο θέρετρα, είναι και τόποι όπου υψώνεται η ελληνική σημαία και προστατεύεται η εθνική κυριαρχία.
Θέλω να πω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει καλά το νησί και τους κατοίκους, μου ζήτησε να είμαστε σήμερα εδώ και η κυβέρνηση θα κάνει αυτό το βήμα.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη δασκάλα, η οποία δίνει και εκείνη το δικό της αγώνα, όπως και όλοι οι κρατικοί λειτουργοί που βρίσκονται στα νησιά μας. Κάνουν τη δική τους προσφορά στην πατρίδα μας. Θέλω να ευχαριστήσω στο πρόσωπό τους όλους όσοι παραμένουν εδώ και δίνουν ζωή στα νησιά».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα ήθελα το μήνυμά σας από το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδος, εδώ, σήμερα, κ. Καμμένο.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας, βεβαίως και διαφυλάσσεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας. Αλλά όχι μόνο από αυτές. Η παρουσία των ακριτών μας στα νησιά είναι ένα εθνικό έργο. Είναι ένα έργο διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αν τα νησιά εγκαταλειφθούν, τότε δεν θα πάψει μόνο να υπάρχει ζωή στα νησιά, αλλά θα πάψει να υπάρχει και υφαλοκρηπίδα, θα πάψει να υπάρχει η παρουσία της πατρίδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας.