Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όταν η ειρήνη νανουρίζει το προσκεφάλι των παιδιών του κόσμου…

Τζένη Σκέμπρη
27 Απριλίου 2022 / 16:14

Μια όμορφη προσπάθεια ξεκίνησε η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ με τα λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης.

Από την αρχή του χρόνου, εθελοντές διδάσκουν μαθητές που χρειάζονται βοήθεια, ενήλικες που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και θέλουν να μάθουν ελληνικά.

Στο νησί μας κατοικούν και δουλεύουν πολλοί μετανάστες που η ανάγκη τους οδήγησε στην πατρίδα μας και ορισμένοι που η αγάπη για τον τόπο μας, τους έκανε μόνιμους κάτοικους. Πρόκειται για Αλβανούς, Άγγλους, Γερμανούς, Ρώσους, Σέρβους, Γάλλους, Σκωτσέζους, Ολλανδούς, Πακιστανούς, Σενεγαλέζους, τώρα και Ουκρανούς. Τους συναντάμε να δουλεύουν στις οικοδομές, στα ξενοδοχεία, στις καφετέριες, παντού και καταλαβαίνουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι και ως κάτοικοι. Στα μαθήματα αλληλεγγύης σε μετανάστες, γίνεται προσπάθεια για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, της κουλτούρας, σε ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής. Καταβάλλεται επίσης, ιδιαίτερη προσπάθεια για την αποδοχή, αλληλοκατανόηση και την ενσωμάτωση τους στον κοινωνικό ιστό.

Στο πλαίσιο του μαθήματος, ζητήθηκε από τους μαθητές να φέρουν ένα μικρό τραγουδάκι – νανούρισμα από την πατρίδα τους, για να το μεταφράσουμε όλοι μαζί. Παιδικές αναμνήσεις και νοσταλγία πλημμύρισαν την αίθουσα, καθώς ο καθένας μοιραζόταν τρυφερές μνήμες από την ηλικία της αθωότητας. Μερικά από τα νανουρίσματα αυτά θα τα μοιραστούμε σήμερα, μαζί σας.

Ένα νανούρισμα από την Αγγλία:
Τινκλ, τινκλ αστεράκι μου.
Αναρωτιέμαι, τι πραγματικά είσαι;
Μήπως ένα διαμαντάκι στο ουρανό;
Τινκλ, τινκλ αστεράκι μου…
https://www.youtube.com/watch?v=iMqJ5XBPP_c
 
Από την Γερμανία το επόμενο:
Λα, λι, λου
Λα, λι, λου
Μόνο οι άνθρωποι και το φεγγάρι,
κοιτούν το μωράκι μου,
όταν κοιμάται.
Λοιπόν, κοιμήσου κι εσύ.
Λα, λι, λου
Λα, λι, λου
https://www.mamalisa.com/?t=es&p=445
 
Το κουνελάκι είναι το νανούρισμα από την Γαλλία:
Το κουνελάκι μου,
είναι πολύ λυπημένο.
Δεν μπορεί να πηδήξει πια,
στον μικρό του κήπο.
Πήδα, πήδα κουνελάκι μου,
στον μικρό σου κήπο…
https://www.youtube.com/watch?v=QNgevCq4U_o
 
Από την Ρωσία το τελευταίο μας νανούρισμα:
Κοιμούνται κουρασμένα τα παιχνίδια.
Και τα βιβλία κοιμούνται και αυτά.
Κουβέρτες και μαξιλάρια
περιμένουν τα παιδιά.
Και ένα παραμύθι
πηγαίνει και αυτό στο κρεβάτι.
Για να ονειρευτείς το παραμύθι,
κλείσε τα ματάκια σου.
Μπάγου- μπάι…
https://www.youtube.com/watch?v=C5NrtGPNyog
 
35 χρόνια πριν, το νανούρισμα αυτό έστελνε τα παιδάκια της Σοβιετικής Ένωσης για ύπνο, καθώς έκλεινε την καθημερινή παιδική εκπομπή που παιζόταν –λίγο πριν τις 8μμ– σε όλη την απέραντη χώρα. Ρώσοι, Εσθονοί, Ουκρανοί, Αζέροι, Λευκορώσοι, Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Λιθουανοί, Μολδαβοί, κάτοικοι του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, της Τουρκμενίας, του Καζαχστάν, μεγάλωσαν με ειρήνη και ασφάλεια με αυτό το νανούρισμα να τους συντροφεύει.

Μετά τις ανατροπές στο πρώτο εργατικό κράτος του κόσμου, η επικράτηση του καπιταλισμού και η ιδιωτικοποίηση των μέσων παραγωγής και των υποδομών, οδήγησαν στο κυνήγι των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τους δρόμους μεταφοράς και τις σφαίρες επιρροής. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-EE από τη μια και Ρώσικα μονοπώλια από την άλλη, ρίχνουν τους λαούς που ζούσαν ειρηνικά για 70 χρόνια, στον εφιάλτη του πολέμου. Οι λαοί της γης, δεν πρέπει να χύνουν το αίμα τους για να πλουτίζουν οι εκμεταλλευτές τους.

Μπροστά στην Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα τιμής των αγώνων των εργαζομένων, ας παλέψουμε για να μην τρομάζουν τα παιδιά με τον ήχο της σειρήνας και των βομβαρδισμών. Πρέπει οι εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, να χαράξουμε το δικό μας δρόμο. Να μην επιτρέψουμε καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι νέες μητέρες, οι φοιτήτριες, οι συνταξιούχες και όλες οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να παλέψουμε –μαζί με τους άντρες συντρόφους μας–  για ειρήνη, κατάργηση της εκμετάλλευσης και αλληλεγγύη με τους λαούς όλης της γης. Για να έχουν όλα τα παιδάκια ασφάλεια, σπιτικό, τροφή, σχολείο. Για να μην βασανίζονται οι οικογένειες από τον πόλεμο, την προσφυγιά, την φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια. Για να νανουρίζονται με όμορφα τραγούδια, όλα τα παιδάκια στην αγκαλιά της ειρήνης.

Τζένη Σκέμπρη
(Πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών
Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ)