Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Oυδετερότητα ναι αλλά με ποιούς όρους;

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
16 Μαρτίου 2022 / 14:24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Οι δυο οπτικές ουκρανικής και ρωσικής διπλωματίας για την πιθανώς θετική έκβαση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

ΜΟΣΧΑ. Ο Λαβρόφ ισχυρίζεται ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας συζητείται στις διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν «συγκεκριμένες διατυπώσεις που κατά την άποψή μου είναι κοντά σε συμφωνία». Υπενθυμίζοντας πως η προσδοκία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας θα μπορούσε να υπάρξει μόνο με όρους Ουκρανίας! Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Επιτελάρχη του Προέδρου Volodymyr Zelensky, δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να συμφωνήσει μόνο σε «νομικά πιστοποιημένες εγγυήσεις ασφαλείας», προσθέτοντας ότι σε μια νέα συμφωνία, τα υπογράφοντα κράτη πρέπει να είναι νομικά δεσμευμένα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της χώρας.

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με το Κίεβο είναι σκληρές και αργές, αλλά η Ρωσία είναι ειλικρινής στην επιθυμία της να επιτύχει την ειρήνη το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Πραγματικά, η προσπάθεια της χώρας μας είναι να επιτύχουμε ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος, να δούμε ένα ειρηνικό, ουδέτερο και φιλικό κράτος, το οποίο δεν θα είναι προπύργιο του ΝΑΤΟ ή η αιχμή του δόρατος εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να βλάψουν τη χώρα μας», κατέληξε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.