Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Αναγκαία η παράταση της διορίας ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

Δημήτρης Μπιάγκης
14 Μαρτίου 2022 / 12:32

Ειδικά για τους κατοίκους της Κέρκυρας, ο Δασικός χάρτης που έχει αναρτηθεί παρουσιάζει πλήθος ανακριβειών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης ζητώντας «παράταση της διορίας υποβολής ενστάσεων για τους Δασικούς Χάρτες και ειδική αντιμετώπιση της περιοχής της Κέρκυρας». Συγκεκριμένα ο Βουλευτής θέτει στον Υπουργό τρία ερωτήματα:

- Τη χορήγηση παράτασης για την υποβολή ενστάσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών.

- Την παροχή διευκολύνσεων ή και αποζημιώσεων αν χρειαστεί σε όσους διαπιστωμένα κατέχουν νόμιμα εκτάσεις που παρουσιάζονται εσφαλμένα στους Δασικούς Χάρτες της περιοχής ως δασικές εκτάσεις.

-. Την ιδιαίτερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων της Κέρκυρας, καθώς πλήθος ιδιοκτησιών αποτελούν τμήμα του αιωνόβιου ελαιώνα του νησιού που δεν μπορεί και δεν πρέπει να απωλέσει τα πολύχρονα χαρακτηριστικά της αγροτικής εκμετάλλευσης παρά την όποια προσωρινή εγκατάλειψή του και μάλιστα με τέτοια διαδικασία που να είναι εύκολα προσβάσιμη και με το μικρότερο δυνατό κόστος (πρόδηλο σφάλμα).

«Είναι απαραίτητο οι ιθύνοντες να κατανοήσουν ότι θα πρέπει μέσα από την ενημέρωση και τις ορθές διαδικασίες να κάνουμε όλους τους πολίτες να αγαπήσουν και προστατεύσουν το πραγματικό, αδιαμφισβήτητο και αποδεκτό δάσος», δηλώνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει: «Πλήθος πολιτών της Κέρκυρας, κυρίως αγροτών, καλούνται να δαπανήσουν σημαντικά ποσά, χωρίς να τα διαθέτουν, για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους πληρώνοντας παράβολα, μηχανικούς, τοπογράφους αλλά και δικηγόρους για να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις υποβολής ενστάσεων κατά του αυθαίρετου και αδικαιολόγητου χαρακτηρισμού των ακινήτων τους ως δασικών. Επικρατεί αίσθημα απογοήτευσης, απελπισίας και οργής στις τάξεις αυτής της μερίδας των πολιτών, που πολλοί το ερμηνεύουν σαν εξαναγκασμό, από την πολιτεία, να εγκαταλείψουν τις ιδιοκτησίες τους».