Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την ανιούσα τραβούν οι τιμές των οπωροκηπευτικών

Λαϊκή αγορά
10 Μαρτίου 2022 / 14:33

Την πιο μεγάλη ανατίμηση σε σχέση με τα άλλα προϊόντα σημειώνουν οι μπανάνες που πωλούνται κατά 15% ακριβότερες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακριβότερα έως και 0,30 λεπτά διατίθενται αρκετά οπωροκηπευτικά στη δημοτική λαϊκή αγορά της Κέρκυρας, μετά τις ανατιμήσεις των προϊόντων που έχουν σημειωθεί, ως επακόλουθο της περιορισμένης παραγωγής λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την ανιούσα. Η αγοραστική κίνηση, όπως σημειώνουν παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στη δημοτική λαϊκή αγορά έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ευρύ φάσμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια, στα καύσιμα αλλά και σε άλλα βασικά αγαθά που η τσέπη τους αδυνατεί πλέον να αντέξει.

«Οι τιμές δεν επηρεάστηκαν λόγω των ημερών αλλά επειδή λόγω του καιρού υπήρχε περιορισμένη παραγωγή. Όπως στα μήλα που είχαν ζημιές πέρσι άλλα και φέτος στο άνθος, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι πιο μικρή και τα καλά τα πράγματα στοιχίζουν και πιο ακριβά.

Τα έξοδα του καταναλωτή είναι πολλά και ψωνίζει προσεκτικά, λόγω των γενικών αυξήσεων στα καύσιμα και στο ρεύμα», τόνισε στην «Ε» ο Δημήτρης Χρήστου, παραγωγός εσπεριδοειδών.

Οι τιμές

Ειδικότερα την πιο μεγάλη ανατίμηση σε σχέση με τα άλλα προϊόντα σημειώνουν οι μπανάνες που πωλούνται κατά 15% ακριβότερες. Η επώνυμη Chiquita πωλείται στη λαϊκή αγορά προς 1.80 – 1,90 ευρώ από 1,50- 1.60 ευρώ, η τιμή της οποίας αγγίζει ακόμη και τα 2,20 ευρώ στα σούπερ μάρκετ.

Τα μανταρίνια που είναι στο τέλος εποχής διατίθενται έως και 10% πάνω, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 2,40 ευρώ το κιλό.

Τα πορτοκάλια πωλούνται σταθερά στα 0,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα μήλα από 1,50 – 1,80 ευρώ από 1,20 – 1,30 ευρώ και οι ντομάτες 1,50-2 ευρώ. Όσον αφορά τις σαλάτες, που πλέον βαίνουν εκτός εποχής, παρουσιάζουν αυξήσεις στις τιμές τους.

Το τεμάχιο μαρούλι στοιχίζει 0,80 ευρώ από 0,60 ευρώ, τα αντίδια κοστίζουν 1,80 ευρώ, τα ραδίκια πωλούνται προς 2 ευρώ και τα κρεμμύδια και σκόρδα προς 0,50 ευρώ.

«Για να κρατήσουμε τους ελάχιστους πελάτες που έχουμε, δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές, το πολύ να έχουν ανέβει ένα 10% - 15% που είναι φυσικό, κάποια προϊόντα, λόγω εποχής να πωλούνται ακριβότερα, όπως οι ντομάτες.

Η ενεργειακή κρίση ακόμη δεν μας έχει επηρεάσει δεν ξέρω όμως αργότερα τι θα συμβεί», ανέφερε η παραγωγός Κυριακή Τσέβα – Κοσκινά επισημαίνοντας ότι ο τζίρος της επιχείρησής της έχει πέσει αισθητά από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η αγοραστική κίνηση παρουσιάζει μείωση κατά 40%.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ