Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Αλ.Αυλωνίτης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
08 Μαρτίου 2022 / 10:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ημέρα που μας θυμίζει τους αγώνες και τις θυσίες για ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες,

 ίση μεταχείριση, ίση αντιμετώπιση. Αγώνες που έδωσαν θαρραλέες γυναίκες για να εξαλείψουν στερεότυπα αιώνων.
 
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει ονόματα: την λένε Ελένη στη Ρόδο, Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, Τζεβριέ στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνα στην Μακρινίτσα, Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, Σταυρούλα στην Κρήτη, Αλεξάνδρα στη Θεσσαλονίκη. Κι άλλα πολλά ονόματα, όσα περιλαμβάνει η «μαύρη λίστα» γυναικοκτονιών, βιασμών, revenge porn, σεξισμού, trafficking, ξυλοδαρμών και εξαναγκασμών. Ονόματα που κουβαλούν ιστορίες πόνου, απώλειας και φόβου. 
 
 Έχει όμως κι άλλα ονόματα, των αποφασισμένων γυναικών που βγαίνουν μπροστά, με προσωπικό κόστος πολλές φορές, για να αποκαλύψουν, να ευαισθητοποιήσουν. 
 
Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, αθλήτριες, καλλιτέχνες, το κίνημα metooGR, η γυναικεία δυναμική που αναπτύχθηκε και επέβαλε όρους όπως «γυναικτονία», οι γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, σύντροφοι και κόρες, που αποκάλυψαν ότι απομένουν πολλά βήματα να γίνουν μέχρι να γιορτάσουμε, πραγματικά, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 
 
Να γιορτάσουμε έναν κόσμο, όπως αυτόν που ονειρεύτηκαν οι αγωνίστριες για τα ίσα δικαιώματα. Μια κοινωνία χωρίς κακοποιήσεις, διακρίσεις, ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, βιασμούς, έμφυλη βία, υποτίμηση της γυναίκας. 
 
Μια κοινωνία που ο όρος «πατριαρχία» θα βρίσκεται μόνο στα λεξικά, που δεν θα ανέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές, μια κοινωνία σεβασμού στη θηλυκότητα και τον αυτοπροσδιορισμό. 
 
Μια κοινωνία που τα «συνέδρια γονιμότητας» και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις της Alt-Right ιδεολογίας δεν θα έχουν χώρο κι ακροατήριο, που τα κηρύγματα μίσους και ο ρατσισμός θα απομονώνονται και θα περιθωριοποιούνται. 
 
Σίγουρα η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά αφύπνισης, χρειάστηκε όμως το αίμα δεκάδων γυναικών για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε και τόσο πολιτισμένοι όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ούτε τόσο υπέρμαχοι της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. 
 
Το αποδεικνύουν τα στοιχεία από τη Γραμμή SOS 15900, βάσει των οποίων πάνω από 5.000 γυναίκες στη χώρα μας, θύματα έμφυλης βίας, αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια το 2021. Στοιχεία συγκλονιστικά για τη βία που ασκείται σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους με θύματα –στην συντριπτική πλειοψηφία – γυναίκες. Και ασκείται από άντρες επειδή μπορούν, επειδή αισθάνονται ότι έχουν την κοινωνική ισχύ, την εξουσία και την κυριαρχία επί των γυναικών-θυμάτων. 
 
   
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει αυστηρές τιμωρίες για τέτοιου είδους εγκλήματα κατά γυναικών και για την έμφυλη βία εν γένει, αλλά για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις, για να ξεριζωθούν πεποιθήσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος χρειάζονται σοβαρές και θεσμοθετημένες προσπάθειες. 
 
   
Το 2022 λοιπόν ας ξεκινήσουμε καταρχήν να κατανοήσουμε λάθη και παραλείψεις, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας χωρίς μισογυνικές παραδοχές, να τα μάθουμε να αποδέχονται τον άλλο όπως είναι, να κάνουμε τα αγόρια μας να καταλάβουν ότι οι γυναίκες το μόνο που αξίζουν είναι αγάπη και σεβασμό, να κάνουμε τη νέα γενιά καλύτερη από εμάς. 
 
Χρόνια πολλά στις Γυναίκες της ζωής μας, χρόνια πολλά στην ίδια τη Ζωή.