Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατάλογος μη φιλικών χωρών και εδαφών από το Κρεμλίνο

ΡΩΣΙΑ
07 Μαρτίου 2022 / 17:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Στον κατάλογο δεν είναι η Τουρκία ούτε το Ισραήλ. Με την λίστα αυτή η Μόσχα απαντάει στις οικονομικές κυρώσεις, που της επιβλήθηκαν.

Η είδηση περί της λίστας από το ΤΑΣΣ. Στο μεταξύ η ανταπόκριση Λαβρόφ στην πρόταση του Τούρκου υπεΞ, Μ. Τσαβούσογλου να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Κουλέμπα επί τουρκικού εδάφους, εκτιμάται ως επιτυχία της Άγκυρας να πλασσαριστεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στους εμπόλεμους.

ΜΟΣΧΑ, 7 Μαρτίου /TASS/. Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε τη Δευτέρα έναν κατάλογο ξένων κρατών και εδαφών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των εταιρειών της και των πολιτών της.
 
Η λίστα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, τα κράτη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένου του Τζέρσεϊ, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Γιβραλτάρ), της Ουκρανίας, του Μαυροβουνίου, της Ελβετίας, της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, της Νορβηγίας, του Σαν Μαρίνο, Η Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν (θεωρείται έδαφος της Κίνας, αλλά κυβερνάται από τη δική της διοίκηση από το 1949).
 
Οι χώρες και τα εδάφη που αναφέρονται στον κατάλογο επέβαλαν ή εντάχθηκαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία.
 
Η κυβέρνηση σημείωσε ότι σύμφωνα με αυτό το διάταγμα, Ρώσοι πολίτες και εταιρείες, το ίδιο το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι του που έχουν συναλλαγματικές υποχρεώσεις προς ξένους πιστωτές από τη λίστα των μη φιλικών χωρών θα μπορούν να τους πληρώσουν σε ρούβλια. Η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα (ή παρόμοιο ποσό σε ξένο νόμισμα).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.