Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τις ρωσικές αξιώσεις επανέλαβε ο πρόεδρος Πούτιν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ

ΡΩΣΙΑ
02 Μαρτίου 2022 / 21:54
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ «ανάμεσα» στον πρόεδρο Πούτιν και τον Γερμανό Καγκελάριο, την Τετάρτη, επιθυμεί τη μεσολάβηση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία.

ΜΟΣΧΑ, 2 Μαρτίου. /TASS/. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε τη θέση της Μόσχας για την κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου σε δήλωση την Τετάρτη μετά τη συνομιλία που ξεκίνησε το Ισραήλ.
 
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας, να αποστρατικοποιηθεί και να αποναζιστοποιηθεί το ουκρανικό κράτος και να διασφαλιστεί το ουδέτερο και μη πυρηνικό του καθεστώς, καθώς και η αναγνώριση της κυριαρχίας της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανεξαρτησία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Με τον Γερμανό Καγκελάριο, Ολαφ Σολτς

Νωρίτερα, μέσα στην ημέρα, υποδεχόμενος τον Γερμανό Καγκελάριο στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ουκρανικό με τα παρακάτω λόγια (από την ιστοσελίδα του ισραηλινού πρωθυπουργού):

Μόλις μιλήσαμε εκτενώς για την κατάσταση στην Ουκρανία. Υποχρέωσή μας ως ηγέτες είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την αιματοχυσία, να φέρουμε όσα συμβαίνουν από το πεδίο της μάχης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. ακόμα δεν είναι αργά.
 
Δυστυχώς, εμείς στο Ισραήλ έχουμε εμπειρία με πολέμους. Το κόστος τους είναι εξαιρετική όπως έχουμε ήδη δει. Δυστυχώς, μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο.
 
Το κράτος του Ισραήλ στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Έχουμε στείλει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια –τρία αεροπλάνα με 100 τόνους εξοπλισμό, κυρίως ιατρικό– και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κάνουμε ακόμη περισσότερα.
 
(Ας σημειωθεί και η εκ πρώτης όψεως άσχετη με το ουκρανικό, αποστροφή), Κύριε Καγκελάριε, είμαστε επίσης επιφορτισμένοι με την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα έχει ούτε πυρηνικά όπλα ούτε τη δυνατότητα να τα αποκτήσει, ούτε επί του παρόντος, ούτε ποτέ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.