Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άδειο παραμένει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
02 Μαρτίου 2022 / 12:59
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Tην εικόνα ότι περιμένουμε τους Ουκρανούς ναρθούν, θέλησε να δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη κι ενώ οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα με αμείωτη ένταση.

Όπως όμως ξεκαθάρισε, μιλώντας την Τρίτη στο Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, όρος και προϋπόθεση συνέχειας των διαπραγματεύσεων αποτελεί η διακοπή των βομβαρδισμών.

ΜΟΣΧΑ, 2 Μαρτίου. /TASS/. Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα πάει στις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία και ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι επιτυχείς, αλλά θα αποφύγει να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις σχετικά με αυτή τη διαδικασία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας δεν έχουν ακυρωθεί, δήλωσε στο TASS μια πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι απλώς αναβλήθηκαν.
 
«Δεν πρόκειται για ακύρωση· το πρόγραμμα μετατοπίστηκε· οι επίσημες πληροφορίες θα υπάρξουν σύντομα», είπε η πηγή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το TASS, ο νέος γύρος ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας.
 
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή Gomel της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι πλευρές «εξέτασαν όλα τα σημεία της ημερήσιας διάταξης λεπτομερώς και βρήκαν ορισμένα σημεία όπου θα μπορούσαν να υπάρξει σημείο τομής και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα συνεργαστεί με «ρωσικά τελεσίγραφα». Ο Κουλέμπα είπε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας είναι «τα ίδια με αυτά που εξέφρασε δημόσια ο Πούτιν στην αρχή του πολέμου».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.