Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι αρχικές θέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
01 Μαρτίου 2022 / 16:44

Ο δεύτερος γύρος ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών θα διεξαχθεί στις 2 Μαρτίου. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η νέα συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει στο έδαφος της Λευκορωσίας.

ΚΙΕΒΟ, 1 Μαρτίου. /TASS/. Ένας άλλος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου, ανέφερε την Τρίτη το ουκρανικό μέσο Zerkalo Nedeli.

Ένα άλλο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, το Glavkom, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής αντιπροσωπείας, αποκάλυψε τους όρους που προτάθηκαν από τις πλευρές κατά την πρώτη συνάντηση.

Ανέφερε ότι η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί να τεκμηριώσει το καθεστώς της εκτός μπλοκ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να οργανώσει δημοψήφισμα για αυτό το θέμα. Εκτός από αυτό, η ρωσική πλευρά ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με την Glavkom, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας διεξήχθησαν τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ώρες. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να συνομιλήσει με την ουκρανική πλευρά για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθούν συμφωνίες. Είπε επίσης ότι οι αντιπροσωπείες είχαν προκαταρκτικά συμφωνήσει να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών στη Λευκορωσία.