Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα Δαρδανέλια για τα πολεμικά πλοία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
28 Φεβρουαρίου 2022 / 22:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, το πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα στενά στα Δαρδανέλια σε περίπτωση πολέμου, προβλέπεται από την Συνθήκη του Μοντρέ.

ΑΓΚΥΡΑ. «Η Τουρκία αποφάσισε πρόσφατα να εφαρμόσει τις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ εν καιρώ πολέμου για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
 
Ο Τσαβούσογλου στις 27 Φεβρουαρίου είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο και η Τουρκία θα ενεργήσει ανάλογα για τα στενά της σύμφωνα με τη σύμβαση.
 
«Υπό αυτές τις συνθήκες, θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Μοντρέ. Το άρθρο 19 είναι αρκετά σαφές. Στην αρχή ήταν ρωσική επίθεση και την αξιολογήσαμε με ειδικούς, στρατιωτικούς και νομικούς. Τώρα έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση. είναι επίσημα κατάσταση πολέμου», είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk στις 27 Φεβρουαρίου.
 
Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, η Τουρκία «θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Μοντρέ με αυτόν τον τρόπο», είπε.
 
Υπενθύμισε ότι τα πολεμικά πλοία των παραθαλάσσιων κρατών μπορούν να επιστρέψουν τον στόλο τους στις βάσεις τους μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει αυτό το πέρασμα.
 
«Εδώ είναι σαφές εάν το [ενδιαφερόμενο] πλοίο είναι νηολογημένο στη βάση, δεν θα πρέπει να υπάρχει κατάχρηση. Δεν πρέπει να εμπλακεί σε πόλεμο αφού διήλθε δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει στη βάση περνώντας από τον Βόσπορο», δήλωσε ο υπουργός.
 
«Παρά την απαγόρευση διέλευσης που ορίζεται στην παράγραφο δύο παραπάνω, πολεμικά σκάφη που ανήκουν σε εμπόλεμες δυνάμεις, είτε είναι Δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας είτε όχι, που έχουν διαχωριστεί από τις βάσεις τους, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές», λέει το ίδιο άρθρο.
Από την Χουριέτ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.