Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις

ΥΠΑ
28 Φεβρουαρίου 2022 / 09:20

Ισχύει για όλα τα αεροσκάφη ρωσικών συμφερόντων, συμπεριλαμβάνομένων των ιδιωτικών τζετ

ΑΘΗΝΑ. Απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, Απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εκδίδοντας σχετική αεροπορική οδηγία (notam). 

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης  του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:
* Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
*Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  
*Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.   
 

Η Ευρώπη αποκλείει από αέρος τη Ρωσία 

Υπενθυμίζουμε ότι η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές, χώρες κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για τις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών απομονώνοντας και από αέρος τη Ρωσία.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη από την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της χώρας. «Δεν υπάρχει χώρος στον ολλανδικό εναέριο χώρο για ένα καθεστώς που ασκεί περιττή και στυγνή βία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μαρκ Χάρμπερς. «Επομένως, η Ολλανδία προετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη απόψε».

Παράλληλα, η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραψε σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντοτίρ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε επίσης, σε ένα δελτίο τύπου, ότι «προετοιμάζει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις για να κλείσει» τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από την Κυριακή.