Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Τεράστια τα προβλήματα των Kερκυραίων αγροτών

Αλέκος Αυλωνίτης
08 Φεβρουαρίου 2022 / 15:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας (Ε.Σ.Α.Κ) επισκέφθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης

και συζήτησε με την Πρόεδρο Χριστίνα Λούβρου, τα μέλη του Δ.Σ. Βασίλη Κορωνάκη (αντιπρόεδρο), Σπύρο Δελλή (γραμματέα) και Αγαθή Μάζη καθώς και την δ/ντρια της ΕΣΑΚ Μαρία Ρέβη για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Κέρκυρας.
 
Αρχικά ο κ. Αυλωνίτης ζήτησε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τις πληρωμές ΟΣΔΕ των αγροτών καθώς και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία ελαιοπαραγωγούς, μετά την σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δεκέμβριο 2021. Επιπλέον έθεσε εαυτόν στη διάθεση της ΕΣΑΚ για τυχόν ειδικά ζητήματα είτε μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου είτε με περαιτέρω ενέργειες αρωγής.
 
Ενημερώθηκε ότι οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καμία βοήθεια από το κράτος, δεν ενισχύονται με προγράμματα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία παρότι παρέχουν ενημέρωση και βοήθεια στους αγρότες, που ειδικά φέτος αντιμετώπισαν σωρεία προβλημάτων και λαθών στις επιδοτήσεις τους.
 
Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης 2021, όταν η πλειοψηφία των αγροτών στην Κέρκυρα είτε έμειναν απλήρωτοι είτε έλαβαν ψίχουλα σε σχέση με αυτά που δικαιούνται. Η Κυβέρνηση αρκέστηκε να υιοθετήσει την εύκολη λύση της συνολικής απόρριψης αιτήσεων, όπου σημειώθηκαν ασυμφωνίες μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), αντί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις προς όφελος των αγροτών.

Eξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε, η Κυβέρνηση, εκούσα άκουσα, αποφάσισε να αναστείλει για το 2022 την απαιτούμενη ταυτοποίηση ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να πληρωθούν κανονικά, λύση που όμως είναι προσωρινή, δήλωσε ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης, τονίζοντας ότι χρειάζονται δίκαιες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον αγροτικό κόσμο.
 
Παραμένουν επίσης τα μεγάλα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, με συνέπεια πολλά ελαιοκτήματα κερκυραίων αγροτών να βαφτίζονται «δασικές εκτάσεις»! Επιπλέον οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν τύχει κρατικής πρόνοιας για την πληγείσα, από την σφοδρή κακοκαιρία, παραγωγή τους, παρότι δικαιούνται αποζημίωσης καθώς πληρώνουν τις ετήσιες ασφαλιστικές καλύψεις μέσω ΟΣΔΕ.
 
Στη συζήτηση τέθηκε επίσης το θέμα της ακρίβειας στα καύσιμα και τα αγροεφόδια που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο καθώς και η αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του κερκυραϊκού ελαιώνα, θέμα που παρότι βρίσκεται στην ατζέντα όλων των φορέων, μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί σοβαρά.
 
Ο κ. Αυλωνίτης, μετά την συζήτηση και την επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση των κερκυραίων αγροτών, ενημέρωσε τη διοίκηση της ΕΣΑΚ ότι, εν αναμονή της απάντησης του αρμόδιου Υπουργού, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία μαζί τους προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την επίλυση των προβλημάτων τους.