Τρίτη 21.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάει για Πάσχα του 2022 το ηλεκτρονικό σύστημα στάθμευσης στην Κάτω Πλατεία

Πάρκινγκ
04 Φεβρουαρίου 2022 / 14:26

Έχει παραληφθεί ήδη ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εργολαβία εγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου στάθμευσης στο πάρκινγκ της Πλατείας. Όπως είχε δημοσιεύσει η "Ε" τον περασμένο Σεπτέμβρη (21/9/21), ο χώρος περνάει πια σε σύγχρονο σύστημα διαχείρισης, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και τουριστικούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης με ηλεκτροκίνητες μπάρες πρόσβασης σε κάθε είσοδο και έξοδο, τερματικά εισόδου - εξόδου, αυτόματο σταθμός πληρωμής για την πληρωμή των υπηρεσιών στάθμευσης, καθώς και εξειδικευμένο λογισμικό μαζί με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για την ορθολογικότερη διαχείρισή τους.

Η αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Νίκου Καλόγερου ήταν ότι το καινούργιο  σύστημα θα λειτουργούσε από τα Χριστούγεννα του 2021, ωστόσο οι συνήθεις "ρυθμοί δημοσίου" μετέθεσαν τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. 

Μιλώντας στην "Ε", ο Νίκος Καλόγερος αναφέρει ότι το έργο έχει πλέον συμβασιοποιηθεί και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι το Πάσχα του 2022.
«Έχει παραληφθεί ήδη ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και απομένει ένα μικρό έργο υποδομής ποσού έως 15.000 ευρώ, που πρέπει να γίνει από τον Δήμο και αφορά στην κατασκευή βάσεων για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Κατά τα λοιπά, ο εργολάβος είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εργασίες και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι μέχρι Απρίλιο - Μάϊο. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι να είναι σε πλήρη λειτουργικότητα» προσθέτει.   

Πώς θα λειτουργεί

Ο οδηγός του οχήματος δεν θα προπληρώνει ένα «φιξ» ποσό ανεξαρτήτως ωρών παραμονής, όπως γίνεται σήμερα. Θα εκδίδεται ένα κουπόνι κατά την είσοδό του στο πάρκινγκ στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα εισόδου.

Η καταβολή του αντιτίμου θα γίνεται κατά την έξοδο, τοποθετώντας το κουπόνι σε τερματικό, το οποίο θα υπολογίζει αυτόματα τις ώρες παραμονής του οχήματος.

Ωστόσο θα δίδεται ένα διάστημα "χάριτος" περίπου 15 λεπτών, εάν κάποιος για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσει να φύγει αμέσως μετά την είσοδο. 

Πληρότητα

Δύο ηλεκτρονικές πινακίδες σήμανσης πληρότητας θα τοποθετηθούν σε κατάλληλο χώρο έξω από το σταθμό, οι οποίες θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο (real time) τους διαβατικούς πελάτες αν υπάρχουν κενές θέσεις στάθμευσης και πόσες ή αν ο σταθμός είναι πλήρης. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα
επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων, μέχρι να απελευθερωθούν θέσεις.

Ο ελεγχόμενος χώρος στάθμευσης θα διαθέτει μία είσοδο και δύο εξόδους, όπως και σήμερα. Το ζευγάρι εισόδου – εξόδου από το χώρο στάθμευσης οδηγεί στο χώρο στάθμευσης επί της οδού Αγωνιστών Πολυτεχνείου (Μποσκέτο), ενώ η δεύτερη έξοδος οδηγεί επί της οδού Βίκτωρος Δούσμανη (Λιστόν).
 
Η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου, ενώ στον χώρο θα υπάρχει εργαζόμενος, για να επιβλέπει εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, ή αν χρειαστεί η συνδρομή του για οποιονδήποτε λόγο.

Συνολικά, ο χώρος διαθέτει περίπου 270 θέσεις στάθμευσης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ