Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχεται ηλεκτρονικά ελεγχόμενη στάθμευση στο πάρκινγκ της Πλατείας

Πάρκινγκ
27 Σεπτεμβρίου 2021 / 11:40
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος εκτιμά ότι η εγκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τέλος μπαίνει στη χειροκίνητη πληρωμή εισιτηρίων στο χώρο στάθμευσης της Πλατείας, καθώς και στην ανεξέλεγκτη παραμονή οχημάτων.

Το σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές μεγάλες και τουριστικές πόλεις του εξωτερικού αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, θα το αποκτήσει πλέον και η πόλη της Κέρκυρας που στενάζει από την έλλειψη χώρων στάθμευσης. 

Η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου, ενώ στον χώρο θα υπάρχει ένας εργαζόμενος μόνον για να επιβλέπει εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ή αν χρειαστεί τη συνδρομή του κάποιος χρήστης.

Συνολικά, ο χώρος στάθμευσης διαθέτει περίπου 270 θέσεις στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης με ηλεκτροκίνητες μπάρες πρόσβασης σε κάθε είσοδο και έξοδο, τερματικά εισόδου - εξόδου, αυτόματος σταθμός πληρωμής για την πληρωμή των υπηρεσιών στάθμευσης, καθώς και εξειδικευμένο λογισμικό μαζί με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για την ορθολογικότερη διαχείρισή τους.

Πώς θα λειτουργεί

Ο οδηγός του οχήματος δεν θα προπληρώνει, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα παίρνει ένα κουπόνι κατά την είσοδό του στο πάρκινγκ. Η καταβολή του αντιτίμου θα γίνεται κατά την έξοδο, τοποθετώντας ξανά το κουπόνι στο τερματικό, το οποίο θα υπολογίζει αυτόματα τις ώρες παραμονής του οχήματος. Ωστόσο θα δίδεται ένα διάστημα "χάριτος" περίπου 15 λεπτών, εάν κάποιος για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσει να φύγει αμέσως μετά την είσοδο. 

Δύο ηλεκτρονικές πινακίδες σήμανσης πληρότητας θα τοποθετηθούν σε κατάλληλο χώρο έξω από το σταθμό, οι οποίες θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο (real time) τους διαβατικούς πελάτες αν υπάρχουν κενές θέσεις στάθμευσης και πόσες θέσεις ή αν ο σταθμός είναι πλήρης. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα
επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων στο σταθμό, μέχρι να ελευθερωθούν θέσεις στάθμευσης.

Ο ελεγχόμενος χώρος στάθμευσης θα διαθέτει μία είσοδο και δύο εξόδους. Το πρώτο ζευγάρι εισόδου – εξόδου από το χώρο στάθμευσης οδηγεί στο χώρο στάθμευσης επί της οδού Αγωνιστών Πολυτεχνείου, ενώ η δεύτερη έξοδος οδηγεί επί της οδού Βίκτωρος Δουσμάνη. 

Μέχρι τα Χριστούγεννα

«Εχεί ήδη προκηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη φάση έγκρισης του οριστικού πρακτικού κατοχύρωσης του Διαγωνισμού, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να συμβασιοποιήσουμε το έργο» λέει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος στην "Ε".  Εκτίμησή του, ότι το σύστημα θα έχει εγκατασταθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. «Στόχος μας είναι να έχουν όλα λειτουργήσει και να έχουν εξοικειωθεί οι δημότες, πριν ξεκινήσουν ξανά τα μεγάλα φορτία στην κυκλοφορία» προσθέτει. 

Ελεύθερο πάρκινγκ

Παράλληλα, στους 13 μήνες που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ο Δήμος δρομολογεί λύσεις που θα επιτρέψουν στη κυκλοφορία να "αναπνεύσει". Ο Νίκος Καλόγερος τονίζει ότι έχει ήδη βρεθεί οικόπεδο - τη θέση του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει προς το παρόν - που «θα λειτουργήσει ως ελεύθερο πάρκινγκ για την πόλη και θα χωράει εκατοντάδες αυτοκίνητα», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα θα γίνουν οριοθετήσεις, διαγραμμίσεις και θα επιδιωχθεί συνεννόηση με ιδιωτικά πάρκινγκ στην κατεύθυνση κατάρτισης ενός ψηφιακού "χάρτη" με τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης στην πόλη, ώστε να τιθασευτεί κατά το δυνατόν η σημερινή άναρχη κατάσταση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.