Κυριακή 22.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη στον Υπ. Κλιματικής Αλλαγής για την έδρα του κέντρου Πολ. Προστασίας στη Λευκάδα

Δημήτρης Μπιάγκης
04 Φεβρουαρίου 2022 / 13:16

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ερώτηση του προς τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης,

επαναφέρει το θέμα της έδρας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Ι.Ν. μετά και τη δέσμευση του Υπουργού περί επανεκτίμησης της έδρας του στη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς στις 20/10/2021.
«Η επιλογή της Λευκάδας από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει πείσει κανέναν, καθώς οι πάντες διαπιστώνουν ότι δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και επιχειρησιακά η εν λόγω απόφαση», αναφέρει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει:  

- Όλες ανεξαιρέτως οι Περιφερειακές Διευθύνσεις αρχής γενομένης από την έδρα της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας εδρεύουν στην Κέρκυρα αλλά και κρίσιμες δομές, όπως το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο του Ιονίου (Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας) αλλά και τα περισσότερα εθελοντικά σωματεία των Επτανήσων.

- Οι μόνιμοι κάτοικοι της Κέρκυρας αποτελούν το 50% του πληθυσμού των Ιονίων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών.

- Άλλες ζωτικές για την Πολιτική Προστασία υποδομές και υπηρεσίες με κρίσιμο και αξιοποιήσιμο υπάρχοντα εξοπλισμό και προσωπικό βρίσκονται στην Κέρκυρα και μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως οι εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου λιμανιού των Επτανήσων (της Κέρκυρας), του εκσυγχρονισμένου και μεγαλύτερου αεροδρομίου του Ιονίου, του νέου πλωτού ασθενοφόρου κ.λπ.

- Στη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς διαπιστώθηκε ότι το αίτημα είναι κοινό (από όλους τους φορείς) όπως επίσης και η δέσμευση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για την παραχώρηση χώρου για τη στέγασή του.

Ο Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη δημιουργία των δεκατριών (13) Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας;

- Είναι στις προθέσεις σας η υλοποίηση των δεσμεύσεών σας στη σύσκεψη της 20ης Οκτωβρίου του 2021 με τους φορείς στην Κέρκυρα περί επανεκτίμησης του φακέλου της έδρας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου της Περιφέρειάς μας με επιστημονικά και επιχειρησιακά κριτήρια από επιτροπή ειδικών και εμπειρογνωμόνων ή παραμένει σε ισχύ η πρόθεση του προκατόχου σας το εν λόγω κέντρο να δημιουργηθεί στην Λευκάδα;

- Σε περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Ιονίων Νήσων δημιουργηθεί στην Λευκάδα, πως θα διευθετηθεί και θα ξεπεραστεί από το Υπουργείο σας το γεγονός της λειτουργίας και του συντονισμού των Περιφερειακών Διευθύνσεων που ήδη εδρεύουν στην Κέρκυρα;