Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έμεινε στις υποσχέσεις η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑΜΕΑ

ΑμΕΑ
02 Φεβρουαρίου 2022 / 11:43

Μέχρι σήμερα απουσιάζει η προνοιακή δομή που θα δώσει ελπίδα στην αγωνία των παιδιών με αναπηρία για το τι θα απογίνουν μετά τον θάνατο των γονιών τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε υποσχέσεις που δόθηκαν αλλά χάθηκαν σταδιακά στο χρόνο ...ξέμεινε η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για ΑΜΕΑ στην Κέρκυρα.

Παρά το πρόσκαιρο ενδιαφέρον των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β΄βαθμού, ωστόσο μέχρι σήμερα απουσιάζει η συγκεκριμένη προνοιακή δομή που θα δώσει ελπίδα στην αγωνία των παιδιών με αναπηρία για το τι θα απογίνουν μετά τον θάνατο των γονιών τους.

Τι έχει γίνει

Τον Ιούλιο του 2020 είχε δημοσιευθεί πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ, προκειμένου για τη χρηματοδότηση των δικαιούχων για τη λειτουργία ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρίες στην ΠΙΝ. Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας επιχείρησε τότε να βρει κάποιο σπίτι, ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης των μισθώσεων τύπου airbnb έβαλαν «φρένο» στην εύρεση οικήματος.

Ο Σύλλογος τότε είχε απευθυνθεί στον Δήμο Κ. Κέρκυρας, όπου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπύρο Ζουμπουλίδη δόθηκε η διαβεβαίωση για παραχώρηση οικήματος από τα Αδελφάτα, ώστε να λειτουργήσει ΣΥΔ ΑΜΕΑ στην Κέρκυρα. Ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε. Στο μεταξύ όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η προθεσμία υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ εξέπνευσε.

Επαναπροκήρυξη

Σήμερα ο Σύλλογος διεκδικεί την επαναπροκήρυξη του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση λειτουργίας ΣΥΔ για άτομα με αναπηρία, η οποία αποτελεί τη σπουδαιότερη προνοιακή δομή. Το ζήτημα μάλιστα που αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου, έθεσε ο κ.Ζουμπουλίδης και στον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Κέρκυρας Σπ. Παντελιό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΚΔΗΦ «Μέλισσα».

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Ζουμπουλίδης, η δομή εφόσον λειτουργήσει θα μπορεί να εξυπηρετεί αρχικά τρία άτομα με αναπηρίες, τα οποία θα διαμένουν μόνιμα εκεί, ενώ την υποστήριξή τους θα αναλάβει νοσηλευτής και κοινωνικός φροντιστής. Ήδη πάντως ο Σύλλογος οργανώνεται για την κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο προβλέπονται τέτοιου είδους δομές.

«Η δημιουργία αυτής της στέγης είναι θεμελιώδες δικαίωμα αυτών των παιδιών, ενώ θα διεκδικήσουμε να γίνουν κι άλλες. Κανένας ωστόσο αυτοδιοικητικός φορέας δεν ενδιαφέρεται», ανέφερε ο κ. Ζουμπουλίδης.

Το ΚΔΗΦ «Μέλισσα»

Τις πύλες του ΚΔΗΦ «Μέλισσα» περνούν καθημερινά 30 άτομα με αναπηρίες ηλικίας 25-60 ετών, όπου απασχολούνται δημιουργικά μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων με στόχο την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα το Τμήμα Εργαστηρίων Ζαχαροπλαστικής τροφοδοτεί με τα δικά του μπισκοτάκια 40 καφετέριες και τρία σούπερ μάρκετ της Κέρκυρας, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις δίνονται στα ίδια τα παιδιά.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ