Σάββατο 20.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήλωση της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ολοκαύτωμα
27 Ιανουαρίου 2022 / 15:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Είναι χρέος μας να δίνουμε, κυρίως προς τους νέους ανθρώπους, μηνύματα ενάντια στις διακρίσεις, τη βία, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, εν προκειμένω τον αντισημιτισμό» αναφέρει η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας

στο μήνυμά της για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος:

«Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης, το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής.
Η  27η Ιανουαρίου, είναι αφιερωμένη  ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Η υπενθύμιση  για το θέμα αυτό, δεν αφορά μόνον την εβραϊκή αλλά συνολικά την κερκυραϊκή, την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία.

Σε μια ταραγμένη εποχή, όπου ξυπνούν τα πάθη και οι διχασμοί του παρελθόντος, η ιστορία του Ολοκαυτώματος αποκτά τη δική της ξεχωριστή σημασία.
Aποτελεί για όλους εμάς καθήκον και υποχρέωση, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και κυρίως να διδάξουμε την επόμενη γενιά για τα δεινά που προκαλούν οι πράξεις μίσους και μισαλλοδοξίας!
Στην Κέρκυρα, η Ισραηλιτική Κοινότητα έχει διαρκή παρουσία από το 12ο αιώνα έως και σήμερα, με σημαντική συμβολή στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Μακραίωνη συνύπαρξη και Ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολικότερη ιστορία του νησιού.

Υπάρχουν ακόμα σημάδια από την Κέρκυρα  του 1944, των ημερών του εκτοπισμού των Εβραίων από το νησί.  Τότε που άλλαξαν  όλα   για τους συμπολίτες μας,   που το μοναδικό τους παράπτωμα  ήταν η διαφορετική καταγωγή τους. Μέσα σε λίγες ώρες οικογένειες σκόρπισαν άνθρωποι ξεκληρίστηκαν, ελεύθεροι  πολίτες    μετατράπηκαν   σε αντικείμενα.
Από   τα 1795 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς, επέστρεψαν μόνο 120, ενώ ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές συμπληρώνεται από τις απώλειες   περιουσιών τους. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτά  τα γεγονότα να παρουσιάζονται, να φωτίζονται, να διατηρούνται στη συλλογική μνήμη. Και η συλλογική μνήμη στην πόλη της Κέρκυρας μένει άσβεστη.

Η Εβραϊκή Συνοικία, από τις κυριότερες της Παλιάς Πόλης, στο Ιστορικό Κέντρο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνεχίζει να θυμίζει και να συγκινεί τους Κερκυραίους και τους πολυάριθμους επισκέπτες που την περπατούν, ανάμεσα σε βομβαρδισμένα περιγράμματα κτιρίων και ερειπωμένα σπίτια, μέσα στα οποία κάποτε υπήρχε ζωή.

Άλλωστε, η μνήμη ως σύμβολο μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας που δυστυχώς είναι αυξημένη σήμερα.
Είναι χρέος μας να δίνουμε, κυρίως προς τους νέους ανθρώπους, μηνύματα ενάντια στις διακρίσεις, τη βία, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, εν προκειμένω τον αντισημιτισμό.

Και στα Ιόνια Νησιά κατέγραψε η Ιστορία ζητήματα και διδάγματα τεράστιας ηθικής  και κοινωνικής διάστασης, που αφορούν το Ολοκαύτωμα, με το οποίο η ανθρωπότητα οφείλει να μην σταματά την ηθική της αναμέτρηση.