Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «σημείο μηδέν» και το ΙΑΚ Κέρκυρας (πρώην ΠΙΚΠΑ)

ΙΑΚ
24 Ιανουαρίου 2022 / 14:05

Εν έτει 2022, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν έχουν πρόσβαση στους παιδικούς εμβολιασμούς

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θύμα» της απαξίωσης της δημόσιας υγείας στο νησί έχει πέσει και το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Κέρκυρας - ΙΑΚ (πρώην ΠΙΚΠΑ). Η οριακή του στελέχωση από δύο επισκέπτρες υγείας και μία παιδίατρο - τη μοναδική της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην Κέρκυρα- εξανεμίστηκε λόγω των αυξημένων αναγκών σε παιδικούς εμβολιασμούς του Κέντρου Υγείας Πόλης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προσωπικού στην "Ε", η μεν παιδίατρος αναγκαστικά απασχολείται πλέον στους παιδιατρικούς εμβολιασμούς του Κ.Υ. ενώ οι δύο επισκέπτριες υγείας εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα μεταξύ Κ.Υ Πόλης και Κ.Υ Αγίου Μάρκου για τους εμβολιασμούς παιδιών και ενηλίκων. 

Τα αυτονόητα

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον "αποδεκατισμό" του Κέντρου Υγείας, με την πρόσφατη παραίτηση ενός ακόμα γενικού γιατρού, ενεργοποιήθηκε ο κυβερνητικός βουλευτής Στέφανος Γκίκας ώστε να ευαισθητοποιηθεί η 6η Υγειονομική Περιφέρεια για να βρεθούν ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Βρέθηκαν δύο, ο ένας παθολόγος και ο άλλος άνευ ειδικότητας. Η άφιξή τους αναμένεται σύντομα, ωστόσο το πρόβλημα της μόνιμης στελέχωσης δεν έχει επιλυθεί. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ρωτά: «Αφού έδειξε τέτοιο ενδιαφέρον η ΥΠΕ, γιατί αρκείται στα "μπαλώματα" και δεν στελεχώνει τις δομές υγείας κανονικά;»

Με απλά λόγια, η πρωτοβάθμια δημόσια υγεία στην Κέρκυρα χρειάζεται το αυτονόητο: Επαρκή στελέχωση των Δομών Υγείας, τόσο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, όσο και για τους εμβολιασμούς της πανδημίας, χωρίς "λύσεις ανάγκης" με ημερομηνία λήξης. 

Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στις "άγονες" προκηρύξεις, αυτό αποτελεί έναν πολύ σοβαρό παράγοντα που πρέπει να ρυθμιστεί από την πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ένταξη της Κέρκυρας στις προβληματικές νησιωτικές περιοχές και παροχή κινήτρων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προωπικό έχουν μείνει στο επίπεδο ...αισιόδοξων υποσχέσων.

Διαμαρτυρίες γονέων

Οι φωνές διαμαρτυρίας από γονείς καθημερινά πληθαίνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στην "Ε", οι γονείς προσανατολίζονται ακόμα και σε κινητοποιήσεις. To Ιατροκοινωνικό Κέντρο Κέρκυρας εργάζεται σε ένα μεγάλο φάσμα δημόσιας περίθαλψης με επίκεντρο της ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ παρακολουθεί τις οικογένειες Ρομά ακόμα και «πόρτα -πόρτα» στους καταυλισμούς.

Όπως αναφέρει εργαζόμενη του ΙΑΚ, οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, τώρα πια έχουν μείνει στο έλεος του Θεού. Τα παιδικά εμβόλια μένουν πίσω - εν έτει 2022- ενώ το πλήθος δελτίων υγείας μαθητών βρίσκει πια την πόρτα κλειστή.



Υπηρεσίες του ΙΑΚ

Το ΙΑΚ στεγάζεται στην μονάδα ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και προσφέρει υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της Πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στον Συμβουλευτικό Σταθμό πραγματοποιούνται:

- Διενέργεια εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό. Εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων, οι ανασφάλιστοι, οι ασφαλισμένοι Πρόνοιας, Ρομά κ.ά

- Σωματομετρήσεις και παρακολούθηση ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών, παιδιών και εφήβων.

-Επανεκδόσεις βιβλιαρίων εμβολίων και βεβαιώσεις εμβολιαστικής κάλυψης για κάθε χρήση από το αρχείο του Ι.Α.Κ (το αρχείο -χειρόγραφο και ηλεκτρονικό-τηρείται συστηματικά)

 -Έκδοση δικαιολογητικών για νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά και Γυμνάσια. -Συμβουλευτική γονέων για θέματα διατροφής και ανάπτυξης των προσερχομένων παιδιών. -Ομαδικοί εμβολιασμοί B.C.G (με ραντεβού για παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν στα σχολεία.)

-Δελτία Υγείας μαθητών, βεβαιώσεις υγείας για αθλήματα, κατασκηνώσεις κ.ά.

-Παθολογικό-Παιδιατρικό Ιατρείο όπου καθημερινά εξετάζονται ασθενή παιδιά.

Οι εξωτερικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ι.Α.Κ σε συνεργασία με φορείς, όπως-Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Πολιτικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, Ιατροχειρουργική Εταιρεία και εθελοντές επιστημονικούς συνεργάτες είναι οι εξής:

- Προγράμματα Αγωγής Υγείας: Ομιλίες και βιωματικές ασκήσεις σε συνεργασία με την κλινική ψυχολόγο-ψυχολόγο της Υγείας κα Άντζελα Νικήτα για την Υγιεινή Διατρoφή, την Διαφορετικότητα, την "γνωριμία με το σώμα μου", κ.ά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της Κέρκυρας.

- Έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια και λύκεια).

- Εξορμήσεις σε καταυλισμούς Ρομά για επιτόπου εμβολιασμό και φροντίδα για την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. 

– Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, με την Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας καθώς και επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων πραγματοποιούνται μηνιαίες συναντήσεις για τον μητρικό θηλασμό και την μητρότητα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ