Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
15 Ιανουαρίου 2022 / 09:50

Οι υποδομές και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν και αξιοποιούν πολιτιστικό περιεχόμενο στο επίκεντρο του Συνεδρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε χθες, Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022, το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Τελικό συνέδριο για τις υποδομές και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και αξιοποιούν πολιτιστικό περιεχόμενο» στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ - Ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων διαλειτουργικότητας δεδομένων πολιτιστικού αποθέματος».

Το Συνέδριο έλαβε χώρα πλήρως διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19.
Στο Συνέδριο απεύθυναν θερμό χαιρετισμό και συμμετείχαν ενεργά, μεταξύ άλλων:
  • η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Ανδρέας Φίλιας,
  • η Αντιδήμαρχος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Παναγιώτα Τζάννε,
  • η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αν. Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Μπάνου,
  • ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής κ. Σπυρίδων Πολυκαλάς,
  • ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αν. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Μάγκος,
  • ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, κ. Γεώργιος Καρυδάκης,
 
και πλήθος ακαδημαϊκών και ενδιαφερομένων, οι οποίοι εξήραν το έργο των Ελλήνων επιστημόνων- ερευνητών και του Επιστημονικού Υπευθύνου του προγράμματος ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ, Αν. Καθηγητή, κ. Φοίβου-Απόστολου Μυλωνά και των συνδιοργανωτών του συνεδρίου.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (HILab - https://hilab.di.ionio.gr/) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και μεταδόθηκε «ζωντανά» στο Facebook, όπου και είναι διαθέσιμα αποσπάσματα των εργασιών του Συνεδρίου στην σελίδα του έργου ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ και του Τμήματος Πληροφορικής.



Το έργο υπό τον πλήρη τίτλο: «Ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων διαλειτουργικότητας δεδομένων πολιτιστικού αποθέματος - ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και υλοποιείται από την σύμπραξη δύο ερευνητικών φορέων, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ) και του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με μία επιχείρηση υψηλής τεχνολογικής στάθμης και καινοτομίας, την εταιρία Soliddop.

Οι βασικές δράσεις του έργου ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ περιέλαβαν τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και εργαλείων για τη δημιουργική επανάχρηση πολιτιστικού περιεχομένου και την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των μεταδεδομένων. Στο πλαίσιο του έργου έχει δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από διάφορες πολιτισμικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η εν λόγω ψηφιακή πύλη του έργου αποτελεί ένα θεμελιώδες εργαλείο για την υλοποίηση των δράσεων του, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών του πτυχών, ενώ μπορεί να θεωρηθεί και ως μία δεξαμενή συνδέσεων για τις κύριες δραστηριότητες και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ‘όλη τη διάρκεια του.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας https://antikleia.gr/ .