Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Κ.: Αποδυναμωμένο το Νοσοκομείο

ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Κ
07 Ιανουαρίου 2022 / 09:41

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα εφημέρευσης στην Χειρουργική κλινική

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μελανά χρώματα περιγράφει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ την υφιστάμενη κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κέρκυρας. Όπως τονίζει υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ από την υποστελέχωση υποφέρουν τόσο η Χειρουργική όσο η Ορθοπεδική κλινική , η Παιδιατρική κ.α. κλινικές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ:  
Το 2021 έφτασε στο τέλος του και μπήκαμε πλέον στο νέο έτος  η χώρας μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το σφοδρό 5ο κύμα της πανδημίας. Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα, χιλιάδες οι νεκροί…

Παρόλα αυτά, το ΕΣΥ αποδυναμώνεται διαρκώς, στα Νοσοκομεία της χώρας η καθημερινή πραγματικότητα είναι τραγική, ενώ οι εργαζόμενοι, έστω και διωκόμενοι, νυχθημερόν και με ζήλο υπερασπίζονται την ανθρώπινη ζωή.

Βεβαίως, η Κέρκυρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Δύο και πλέον συνεχή έτη πανδημίας και όλες οι υπηρεσίες του μοναδικού Νοσηλευτικού μας ιδρύματος συνεχίζουν με λιγοστό και κουρασμένο προσωπικό να δουλεύουν εξαντλητικά, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα σωματικά και ψυχικά όρια αντοχής. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εργάζονται με αναστολή των κανονικών αδειών τους και κομμένα τα εβδομαδιαία ρεπό ξεκούρασης.

Αναλυτικά, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου έχουν ως εξής:

ΠΡΙΝ την πανδημία, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου η κάλυψη σε προσωπικό άγγιζε το 44%, λειτουργώντας στα όρια ασφαλείας.
  • Η υποστελέχωση έγινε ακόμη πιο έντονη, ως συνέπεια της επικίνδυνης άρνησης της Κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ, ενώ από την 1/9/2021 έθεσε σε αναστολή περίπου 64 εργαζόμενους, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 130 ημέρες εκτός εργασίας πλέον, χωρίς την αντικατάσταση τους και το Νοσοκομείο παλεύει να λειτουργήσει χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Οι συνάδελφοι δε συνεχίζουν να βρίσκονται χωρίς εισόδημα, αντιμετωπίζοντας αυτοί και οι οικογένειες τους τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
  • Περίπου 16 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν το χρονικό διάστημα αυτού του έτους , χωρίς να έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση τους από νέο προσωπικό.
  • Κατά το τελευταίο έτος περίπου 26 επικουρικοί εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί σε Νοσοκομεία της Ηπείρου, προφανώς χωρίς να έχουν αντικατασταθεί, μα συνεχίζουν να πληρώνονται απο τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου της Κέρκυρας!!!
  • Μετά την ολοκλήρωση της φιέστας του «MEGA» εμβολιαστικού Κέντρου στο κλειστό γυμναστήριο, στο Νοσοκομείο λειτουργούν 3 εμβολιαστικές γραμμές, με μεταφερόμενο προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, τμήματα και κλινικές.
  • Το Νοσοκομείο μας έχει μετατραπεί  σε «Νοσοκομείο μιας νόσου», ενώ από δευτεροβάθμιο έχει μεταβληθεί σε πρωτοβάθμιο.
  • Η μονάδα λοιμώξεων (ΜΕΛ) αυτό το διάστημα νοσηλεύει περίπου 26 άτομα. Η Πνευμονολική κλινική έχει μετατραπεί και αυτή σε κλινική λοιμώξεων (ΜΕΛ), ενώ λειτουργεί με το εναπόμειναν ή  μετακινούμενο προσωπικό από άλλες κλινικές και τμήματα, ώστε να βγουν τα εβδομαδιαία προγράμματα και οι αντίστοιχες βάρδιες.
  • Σε ότι αφορά στις ΜΕΘ αυτές λειτουργούν με 6 κρεβάτια για ασθενείς Covid-19 και 4 για τους υπόλοιπους ασθενείς, χωρίς βέβαια να έχουν ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό τα τελευταία δύο έτη.
  • Λόγω της πίεσης που προκαλείται από τους διασωληνωμένους ασθενείς Covid-19 έχει δημιουργηθεί νέο τμήμα, δηλαδή η αίθουσα ανάνηψης στο χειρουργείο έχει μετατραπεί σε μονάδα ΜΕΘ , Covid-19 με τρία νέα κρεβάτια. Η στελέχωση τους βέβαια δεν έχει γίνει μετά από προσλήψεις εξειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου στις αναγκαίες μεθόδους και μηχανήματα προσωπικού, αλλά από το προσωπικό του χειρουργείου και της ΜΕΛ. Και όλα αυτά, υπό το καθεστώς του συνεχής εργασίας και απειλής , καθώς το προσωπικό βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση “on call εφημερίες ετοιμότητας ” ακόμη και στα ρεπό του, διαφορετικά αντιμετωπίζει  σοβαρές διοικητικές συνέπειες.
  • Επισημαίνεται πως το ίδιο προσωπικό ανακυκλώνεται παρέχοντας υπηρεσίες σε πλέον των δύο διαφορετικών τμημάτων ή κλινικών, με συνεχή εργασία, χωρίς ρεπό ξεκούρασης και την εξάντληση να γίνεται μόνιμο πρόβλημα που αυτονόητα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
  • Αναπόφευκτα, από την υποστελέχωση υποφέρουν τόσο η Χειρουργική όσο η Ορθοπεδική κλινική , η Παιδιατρική κ.ο.κ. με τις βάρδιες και κυρίως τα νυχτερινά, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες να εξυπηρετούνται πολλές φορές , σε ορισμένες από ΜΙΑ νοσηλεύτρια για 35 και πλέον ασθενείς!!!
  • Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα εφημέρευσης στην Χειρουργική κλινική -ήδη υπάρχει πρόβλημα- αφού ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί οι δύο επικουρικοί ιατροί που έχουν φύγει.
  • Τα Επείγοντα περιστατικά και το τμήμα επειγόντων Covid-19 λειτουργούν με κοινό Νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ σε ότι αφορά στα ΤΕΠ- Covid-19 αυτά λειτουργούν συνήθως με «εντέλεσθε» από τον Διοικητή και ανακύκλωση προσωπικού από όλες τις ειδικότητες, ώστε να καλυφθούν όλες οι εφημερίες.
  • Από την υποστελέχωση σε παραιτρικό και ιατρικό προσωπικό δεν έχει γλυτώσει ούτε το τμήμα Αιμοδοσίας. Οι 5 Νοσηλευτές και παραιατρικό προσωπικό εργάζονται με χρωστούμενα εβδομαδιαία ρεπό  εδώ και τέσσερις μήνες ενώ οι δύο γιατροί προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του Νοσοκομείου, τις εξορμήσεις αιμοληψίας σε όλο το νησί, επιτείνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα και τις μηνιαίες εφημερίες.
  • Φυσικά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες όπως η Διοικητική, η Τεχνική και ο κλάδος εστίασης, λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με πολλές δεκάδες χρωστούμενα εβδομαδιαία ρεπό που τις περισσότερες φορές φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό  και τις κανονικές άδειες των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών να περιμένουν....
  • Σε ότι αφορά τον ταλαιπωρημένο κλάδο των καθαριστριών και καθαριστών, μετά τους τρεις μήνες παράτασης της σύμβασής τους οδεύουν πλέον στην επιστροφή των συμβάσεων τους με ιδιώτη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
  • Για τον δε Ιατρικό κλάδο από τις 140 οργανικές θέσεις, 79 εξ αυτών είναι μόνιμοι και 21 με επικουρικές συμβάσεις. Την τελευταία πενταετία εντονότατο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παθολογική κλινική. Εκτός από τους παθολογικούς ασθενείς πλέον νοσηλεύει και νευρολογικούς, όπως και ασθενείς από την Πνευμονολογική κλινική. Από τους 4 Παθολόγους ο ένας έχει αποχωρήσει  στο τέλος του χρόνου 2021 καθώς εργαζόταν  με μπλοκάκι. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μηνιαίες εφημερίες της συγκεκριμένης κλινικής απλά δεν θα μπορούν να βγουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία.
  • Ο ένας και μοναδικός Νευρολόγος του Νοσοκομείου δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στα περιστατικά της ειδικότητας του καθώς παρέχει υπηρεσίες στα επείγοντα και τις υπόλοιπες κλινικές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς. Η δε Νευρολογική κλινική για δεύτερο και πλέον χρόνο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας και ουσιαστικά έχει συγχωνευτεί με την Παθολογική, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης.
  • Υποστελεχωμένη βρίσκεται και η Καρδιολογική κλινική. Οι 4 καρδιολόγοι του Νοσοκομείου έχουν επιφορτιστεί όχι μόνο με την καρδιολογική κλινική αλλά και με την μονάδα εμφραγμάτων  και με τα επείγοντα και με τις υπόλοιπες κλινικές, όποτε (συχνά) παραστεί ανάγκη.
  • Σε γενικές γραμμές, για το σύνολο του Υγειονομικού προσωπικού, ειδικά μετά τις αναστολές εργασίας, η κατάσταση είναι οριακή, σωματικά και ψυχολογικά. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά, η ψυχολογική πίεση και η κούραση είναι μεγάλη, και την ίδια ώρα οι απολογίες, προφορικά και γραπτά όπως και οι ΕΔΕ δίνουν και παίρνουν.
Δυστυχώς, η μετακύλιση των Κυβερνητικών ευθυνών έχει γίνει κανόνας και στα Νοσοκομεία!

Έστω και αν η καθημερινή αποδυνάμωση του ΕΣΥ αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, έστω και αν οι Κυβερνητικές πολιτικές στην Υγεία έχουν οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες, παρόλα αυτά οι διοικήσεις των Νοσοκομείων καταφεύγουν σε (συχνά αντιεπιστημονικές) μεθόδους ακραίας εντατικοποίησης της εργασίας και συνάμα ανερυθρίαστης μετάθεσης της ευθύνης στο προσωπικό των Νοσοκομείων.
Σε ότι αφορά στα Οικονομικά δεδομένα,
  • Για το 2022, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση προχωράει σε δραστικές μειώσεις στον προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία κατά 850 εκατομμύρια. Αν αυτός δεν είναι παραλογισμός, τότε τι είναι;
  • Αυτό σημαίνει λιγότερες δαπάνες, ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, ακόμη περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις πολλών υπηρεσιών και κλάδων, με εκείνους της καθαριότητας, της φύλαξης και της εστίασης να θυσιάζονται πρώτα…
  • Πλέον, οι επικοινωνιακές κορώνες της Κυβέρνησης δεν πείθουν κανένα. Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση της για επίδομα στους υγειονομικούς ίσο με τον μισό μισθό, εξαιρώντας και τιμωρώντας βέβαια τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, έστω και αν αυτοί μέχρι τις 31/8/21 εργάζονταν κανονικά σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποτελεί για εμάς μια ακόμη κοροϊδία…
Οι συνέπειες των Κυβερνητικών αποφάσεων έχουν τραγικές συνέπειες για ΌΛΟΥΣ, προσωπικό και ασθενείς.

Η απόφαση του Διοικητή του Γ.Ν. Κέρκυρας να αναστείλει την λειτουργία των Τακτικών ιατρείων έχει οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα κυρίως τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως τους ανασφάλιστους, καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, ώστε να ελέγχονται απο τους αρμόδιους ιατρούς ή να κάνουν τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις.

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πως αν αδυνατούν να προσφύγουν σε ιδιώτη γιατρό ή εργαστηριακό κέντρο, απλά τίθεται η υγεία αυτών και των οικογενειών τους σε άμεσο κίνδυνο.

Οι αποφάσεις δε της κυβέρνησης από αρχές του 2020 με την πανδημία να έχει εισβάλει στη χώρα μας αποφάσισε την περιστολή όλων των τακτικών χειρουργείων στο στο 80 % . Αυτό είχε και εξακολουθεί και έχει συνέπεια σε όλους τους ασθενείς όπου πλέον η αναμονή για να χειρουργηθούν διαρκεί πολλούς μήνες με βλαβερές δυσικά στην υγεία τους.

Πολλοί από τους χρήστες των υπηρεσιών των Νοσοκομείων και φυσικά και του δικού μας να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά με όχι ευκαταφρόνητα ποσά για την υγεία τους !!

Αδιαμφισβήτητα, η Ελληνική και σίγουρα η Κερκυραϊκή κοινωνία, βρίσκεται
αντιμέτωπη με πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες.

Κυρίως όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανάλγητες Κυβερνητικές πολιτικές που προάγουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, το διχασμό, την τιμωριτικότητα, την εξαθλίωση, την ανεργία και τη φτώχεια. Που θεωρούν πολυτέλεια την εργασία, την  επιβίωση των κατ’αυτούς αναλώσιμων υγειονομικών και των οικογενειών τους. Που αντιμετωπίζουν τους χιλιάδες θανάτους ως νούμερα, ως στατιστικά δεδομένα…

Όμως δεν είναι πολυτέλεια οι επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες με τις αναγκαίες ειδικότητες, τα ρεπό ξεκούρασης, οι κανονικές άδειες. Είναι επιστημονικά απόλυτη ανάγκη, ειδικά όταν έχεις να διαχειριστείς δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, εν μέσω πανδημίας. Αποτελεί βασικό κανόνα ασφάλειας για τους ασθενείς και κεκτημένο δικαίωμα των εργαζόμενων σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία.

Για τους Υγειονομικούς που με κίνδυνο της ζωής τους σηκώνουν το δύσκολο βάρος της καθημερινής διαχείρισης των συνεπειών του Covid-19, τους μέχρι πρότινος «ΗΡΩΕΣ», η συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι τους, είναι σαφώς ακραία προσβλητική, σίγουρα όμως και αποθαρρυντική για το δύσκολο έργο τους.

Αλλά οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. της Ελλάδας, διακατέχονται από επαγγελματικό ζήλο, από φιλότιμο και ανθρωπιά. Λυγίζουν μόνον μπροστά στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής, μα σηκώνονται και συνεχίζουν…
ΕΔΩ και ΤΩΡΑ απαιτούμε, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ:
  • Άμεσες Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Είναι επιτακτική η ανάγκη !!!
  • Άρση των αναστολών όλων των υγειονομικών και επιστροφή στην εργασία τους, με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου, όπως έκαναν πάντα, εξ αρχής της πανδημίας. Είναι απόλυτα αναγκαίοι, ετοιμοπόλεμοι, με πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις για τη μεγάλη μάχη που δίνουμε μέσα στα Νοσοκομεία. Σαφώς δεν είναι πιο «επικίνδυνοι» υγειονομικά από τους Αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς κ.α.
  • Μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί κλπ)
  • Αντικατάσταση με νέο, όλου του προσωπικού που έχει μετακινηθεί σε άλλα Νοσοκομεία.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας και τον ευτελισμό του ΕΣΥ και των υπηρεσιών του, είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε καθοιονδήποτε τρόπο.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις και στις καταργήσεις των δομών της δημόσιας υγείας που προωθεί η κυβέρνηση.
  • Στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας και αυξήσεις των προϋπολογισμών της ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πραγματικό ρόλο της.
  • Κίνητρα ώστε να υπάρξει προσέλκυση ενδιαφέροντος στο επιστημονικό προσωπικό στις νησιωτικές περιοχές .
  • Ένταξη μας στα ΒΑΕ, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς και όχι περικοπή του.
  • Αναγνώριση της ασθένεια Covid-19 ως εργατική νόσος.
  • Στηρίζουμε δυναμικά τις Ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για τις καταγγελίες τους για τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, για τη λειτουργία των κρεβατιών της ΜΕΘ, για την ποινικοποίηση του θεσμικού τους ρόλου από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.
  • Στεκόμαστε στο πλευρό του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, τον οποίο ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί να φιμώσει με προσφυγές στον εισαγγελέα.
  • Στηρίζουμε τους συνδικαλιστικούς μας φορείς, ως απόλυτα αναγκαίους και δημοκρατικά στηρίγματα μας, απέναντι σε μια αδίστακτη κυβερνητική πολιτική.
  •  Οι απειλές, οι εκφοβισμοί δεν μας πτοούν, δεν θα μας σταματήσουν. Αντίθετα, μας δυναμώνουν, μας πεισμώνουν για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, για το δικαίωμα στη ζωή για τον κάθε συνάνθρωπο μας.
Η μάχη συνεχίζεται…
 
ΤΟ ΔΣ

ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ