Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Περιφέρεια αποδέχεται την προσφορά Κουτσούμπα για το Λαζαρέτο

Λαζαρέτο
20 Δεκεμβρίου 2021 / 17:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αποδοχή της προσφοράς του ΚΚΕ να συμβάλει έμπρακτα στη μνημειακή ανάδειξη της ιστορικής και ιερής κερκυραϊκής νησίδας Λαζαρέτο,

χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ καλή», ανακοίνωσε εκ μέρους της περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) ο αντιπεριφερειάρχης της Κώστας Καποδίστριας, στη διάρκεια της συνεδρίασής του το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η ΠΙΝ «θέλει αλλά δεν μπορεί» στην παρούσα φάση να κάνει πολλά μόνη της για τη νησίδα.
 
Συνδύασε τις θέσεις αυτές με θέματα προώθησης σχετικών μελετών από την πλευρά του κεντρικού Δήμου της Κέρκυρας και συναφείς πράξεις και υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά τα πάσης φύσεως απαιτούμενα έργα στην χαρακτηρισμένη επισήμως από το 1992 ως Ιστορικό Τόπο αυτή νησίδα.
 
Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι όντως, ειλικρινά όπως είπε, θα βρεθεί και θα υπάρξει χρηματοδότηση εκ μέρους της ΠΙΝ για τα αναγκαία έργα επείγουσας για το Λαζαρέτο σημασίας, που έθεσε στη συνεδρίαση με την ήδη δημοσιευμένη Επερώτησή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», τονίζοντας συγχρόνως πως σε διαδικαστικό - τεχνικό επίπεδο η προώθησή τους είναι «υποχρέωση άλλων», κατά κάποιον τρόπο «πετώντας το μπαλάκι» στον Δήμο και το υπουργείο Πολιτισμού, τουλάχιστον για την τεχνοκρατική εκκίνηση έργων σε πρώτη φάση. Απαιτείται, όπως είπε, σχετική «προγραμματική σύμβαση», προκειμένου να αρχίσει άντληση πόρων είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Interreg, χωρίς να κάνει λόγο για ενδεχόμενη άμεση χρήση δυνατοτήτων από άλλες δημόσιες χρηματοδοτικές πηγές δράσεων της ίδιας της ΠΙΝ.
 
Ειδικότερα για την προσφορά-πρόταση του ΚΚΕ, όπως αυτή εκφράστηκε στο ίδιο το Λαζαρέτο στην πρόσφατη εκδήλωση τιμής και μνήμης με λόγια του Γενικού Γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα για μιαν αντάξια του ιερού χώρου μνημειακή υποστήριξη, ο Κ. Καποδίστριας την χαρακτήρισε «τιμητική», πέρα από «πολύ καλή». Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, υπενθυμίζουμε, αναφερόμενος στη δήλωση παλαιότερου Κερκυραίου δημάρχου ότι στο Λαζαρέτο ταιριάζει ένα υπέροχο Μνημείο, που να είναι ορατό μάλιστα οπουδήποτε και αν βρίσκεται κανείς στην Κέρκυρα, είχε πει: «Όχι μόνον συμφωνούμε, αλλά θα εργαστούμε γι’ αυτό και δηλώνουμε προς κάθε αρμόδια αρχή ότι θέτουμε στη διάθεσή τους, βοηθητικά, εικαστικό-επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό και την πολύτιμη πείρα του Κόμματός μας στη δημιουργία Μνημείων διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του λαού μας».
 
Η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα «απαξίωσε», όπως είπε η επικεφαλής της ΛΑΣΥ ΙΝ, να τοποθετηθεί η ίδια καθ' οιονδήποτε τρόπο. Η Αλεξάνδρα Μπαλού ανέφερε ακόμη πως η μη ολοκλήρωση σχετικών μελετών δεν εμποδίζει την ΠΙΝ να δεσμεύσει πόρους για αναγκαία άμεσα έργα και υποστήριξε ότι ούτε η περιφερειάρχης ούτε ο αντιπεριφερειάρχης για έργα με ευρωπαϊκά προγράμματα Κ. Καποδίστριας έχουν επισκεφτεί ποτέ το Λαζαρέτο, ενώ η πρώτη επίσης δεν ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση να παραστεί σε εκδηλώσεις τιμής στο νησάκι. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚΕ η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου είχε παραστεί. Μολονότι της ετέθησαν και ερωτήματα για την προσωπική της στάση και θεώρηση όσον αφορά το Λαζαρέτο, η περιφερειάρχης επέλεξε να μην λάβει τον λόγο στη συγκεκριμένη συζήτηση.
 
Αναπτύσσοντας τη σχετική Επερώτηση της παράταξής του, ο περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Χαραλάμπους υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, τις γνωστές λαϊκές πρωτοβουλίες των τελευταίων μηνών από Κερκυραίους και Κερκυραίες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων για την εγκατάλειψη του Λαζαρέτου, υποστηρίζοντας πως «ο ιερός αυτός βράχος του Ιονίου πελάγους στο πέρασμα των αιώνων στέκει αξεπέραστο σύμβολο των απαράμιλλών αρετών, του ηρωισμού και των οραμάτων του λαού μας». Επανέφερε τα λόγια του Δημ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση που έγινε τις 20 Νοεμβρίου στο νησάκι, σύμφωνα με τα οποία το Κόμμα του θα πράξει «όλα όσα χρειάζονται, ώστε η ιερή αυτή νησίδα, όχι μόνο να μην γίνει βορά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά να αναδειχθεί, όπως της αξίζει, ως κορυφαίο -και φυσικά επισκέψιμο και όχι απρόσιτο όπως τώρα- μνημείο Αντίστασης κι Αγώνα του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου, όλης της Ελλάδας ενάντια στην κοινωνική αδικία». Με τη συγκεκριμένη Επερώτησή της η ΛΑΣΥ ΙΝ δεν εξαντλεί, όπως είπε, το «τεράστιας σημασίας», θέμα του Λαζαρέτου, υπονοώντας ότι θα επανέλθει για το ίδιο ζήτημα στην ΠΙΝ.
 
Έθεσε κατά προτεραιότητα, ως «αναγκαία άμεσα μέτρα», έργο λιμενικής πρόσβασης και άλλα έργα κτιριακού και μουσειακού χαρακτήρα στη νησίδα, σε συνδυασμό με μέτρα φύλαξης και προστασίας της νησίδας-Μνημείο. Η έλλειψη τέτοιων μέτρων εγκυμονεί κινδύνους για «ολέθρια» αποτελέσματα, όπως ανέφερε, αφού «άγνωστοι» προκάλεσαν τις εκτεταμένες ζημιές, φθορές και λεηλασίες στο Μουσείο και αλλού, που «ήλθαν στη δημοσιότητα φέτος τον Ιούνιο και προκάλεσαν αγανάκτηση και αποτροπιασμό στους Κερκυραίους». Σε άμεση συνάφεια με αυτό αναφέρθηκε στην αιτούμενη φροντίδα στην ιστορική εκκλησία της νησίδας, σε ζητήματα για την προβολή και της Ιατρικής Ιστορίας στο μελλοντικό Μουσείο στη νησίδα λόγω του ρόλου της επί αιώνες ως Λοιμοκαθαρτήριο, καθώς και στο θέμα της πυροπροστασίας ολόκληρου του Λαζαρέτου, όπως τέθηκε φέτος τον Ιούλιο και μετά από τη «δραστηριοποίηση κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών» για την έλλειψη ειδικού και ολοκληρωμένου αντιπυρικού επιχειρησιακού σχεδίου, αναγκαίου «μετά και από τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές, αλλά και λόγω παλαιότερων απειλών ακροδεξιών στοιχείων κατά του Μνημείου».
 
Το εγκαταλελειμμένο κτίριο-Μουσείο, όπως υποστήριξε, πρέπει «να αναδεικνύει το πραγματικό νόημα της θυσίας όσων πέρασαν και χάθηκαν πάνω στο νησί».
 
Μνημόνευσε και υποστήριξε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας του περασμένου Ιουνίου, με την οποία, ως γνωστόν, ζητείται από τους υπουργούς Πολιτισμού και Ναυτιλίας «να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες» για τη λιμενική υποδομή και πρόσβαση στο Λαζαρέτο και τη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιρίων και τη διάσωση του Μουσείου στη νησίδα, ως ιστορικού χώρου εθνικής «συλλογικής μνήμης».
 
Τέλος, ο Μπάμπης Χαραλάμπους κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΙΝ, ότι, ενώ με τη συνδρομή της και με κρατικούς πόρους και επιδοτήσεις προωθείται «η αναστήλωση αυτοκρατορικών παλατιών και βασιλικών πύργων στο νησί», δεν έχει διαθέσει ακόμη ούτε ένα ευρώ για όσα, όχι και τόσο μεγάλου κόστους, όπως είπε, χρειάζεται να γίνουν για «το κορυφαίο Μνημείο του λαού». Το γεγονός αυτό, όπως είπε, «αποτελεί όνειδος». Σφυροκοπώντας την πολιτική της ΠΙΝ στο θέμα αυτό τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έβαλε έστω ένα χαλίκι».
 
Για το γεγονός ότι το 2016 η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή είχε προδιαγράψει στα χαρτιά ορισμένες παρεμβάσεις με ένταξή τους σε ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, σημείωσε πως μέχρι τη λήξη της θητείας της δεν έπραξε κυριολεκτικά το παραμικρό, ενώ στη συνέχεια η τωρινή περιφερειακή Αρχή, «άλλο που δεν ήθελε», τις απένταξε «με αστείες πράγματι δικαιολογίες», εν ονόματι προβλημάτων γραφειοκρατικού χαρακτήρα, για να ακολουθήσουν οι γνωστές «κοκορομαχίες».
 
«Ανοίγουμε το θέμα σήμερα, όχι σε όλη την έκταση και όλες τις παραμέτρους του», ανέφερε, προϊδεάζοντας για επαναφορά του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων νήσων σε επόμενη φάση. Το Μουσείο στη νησίδα, στα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί, με τις κατάλληλες δράσεις θα είναι δυνατόν «άμεσα να λειτουργήσει», τόνισε.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καποδίστριας, αν και αρνήθηκε ότι υπήρξε εσκεμμένη παράλειψη δράσεων της ΠΙΝ, ανέφερε για τις διάφορες πλευρές της τοποθέτησης του Μπάμπη Χαραλάμπους: «Θα συμφωνήσω σε αρκετά».
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ