Δευτέρα 27.10.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

ΛΑΖΑΡΕΤΟ
26 Οκτωβρίου 2025 / 18:17

Τιμή στους αλύγιστους κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ σε κλίμα συγκίνησης, δέους και απέραντου σεβασμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ηλεκτρισμένη από τη συγκίνηση, το δέος, τον απέραντο σεβασμό και την τιμή προς τους αγωνιστές που στάθηκαν αλύγιστοι, υπερασπίστηκαν με τόλμη και αυτοθυσία τα ιδανικά τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο. Σε αυτό το κομμάτι γης μέσα στη θάλασσα που κουβαλάει πάνω της ιστορίες μαρτυρίων και θυσίας. Που έχει αγκαλιάσει στα σπλάχνα της, ως τελευταίους μάρτυρες, τους κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος.

 

Εδώ η Ιστορία «μιλάει» εκεί που θροΐζουν τα φύλλα των δέντρων... Εκεί που η περήφανη, ηρωική στάση απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα έχει χαραχτεί στις πέτρες... Εκεί που οι σταυροί με όσα ονόματα εκτελεσμένων είναι γνωστά και ένα γαρύφαλλο δηλώνουν το χρέος μας, την τιμή μας, την υπόκλισή μας σε αυτούς που με την αλύγιστη στάση τους έχουν αφήσει ανεξίτηλο το χνάρι τους στην Ιστορία του Κόμματός μας, στην αταλάντευτη στάση του σε θέματα αρχών στο σήμερα...

Ήταν χρέος μας. Είχαμε δώσει υπόσχεση. Τα καταφέραμε, την πραγματοποιήσαμε.

 

Κι αν το ψιλόβροχο που έπεφτε από το πρωί έγινε δυνατή μπόρα όσο η εκδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη, κανείς δεν κούνησε ρούπι. Αυτό το χρέος το οφείλουμε, δε μας σταματάει καμιά βροχή. Ήταν λες και η βάλθηκε όλη η φύση να υπενθυμίσει στους προσκηνητές, τα μελανιασμένα σύννεφα πάνω από τις φυλακές της Κέρκυρας, τη βροχή και τον άνεμο, τον άνεμο και τη βροχή που χτύπαγαν αλύπητα τους τοίχους της φυλακής, το καΐκι «Αχιλλέας» που μετέφερε τους μελλοθάνατους στον τόπο εκτέλεσής τους.

Συγκλονιστική άλλωστε ήταν και η προσέλευση του κόσμου, που για να μεταφερθεί από το λιμάνι της Κέρκυρας χρειάστηκαν δύο δρομολόγια. Μάλιστα, μόλις η σεμνή πομπή των εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών πάτησε τα ιερά χώματα στην νησίδα Λαζαρέτο βροντοφώναξε «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

 

Τούτο το μνημείο, που υψώνεται σαν κίονας από μια μάζα ανθρώπινων σωμάτων σε ανάταση, στέκει από σήμερα ολόρθο στο χρόνο, να θυμίζει σε όλους τη θυσία τους που τους έβαλε στο πάνθεον των ηρώων του λαού μας και του Κόμματός του, του ΚΚΕ. Το τελευταίο έργο του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν δει το έργο του στον φυσικό του χώρο, με τα πλεγμένα σώματα να ορθώνονται σε σφιχτή υψωμένη γροθιά που προσπαθεί να αγγίξει τον ουρανό, ρίζωσε στον τόπο αυτό, θέλοντας να εκφράσει την τελική δικαίωση και νίκη των αγωνιστών.

Η συγκλονιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο για την αποκάλυψη του μνημείου προς τιμήν των αλύγιστων αγωνιστών που εκτελέστηκαν σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου ξεκίνησε με μια «συνομιλία» που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Τον λόγο λάμβαναν εναλλάξ οι στίχοι του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Στο ΚΚΕ» και τα λόγια του εκτελεσμένου Ηλία Λιάκουρα προς τη γυναίκα του στο τελευταίο του γράμμα...

Την απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Στο ΚΚΕ», έκανε ο Σπύρος Κυανούρας και την ανάγνωση του τελευταίου γράμματος του εκτελεσμένου Ηλία Λιάκουρα ο Γιάννης Κυριακίδης. 

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μπορμπότης, γραμματέας της ΕΠ Κέρκυρας του ΚΚΕ απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλλαν στη διοργάνωση και την επιτυχία της, στην κατασκευή και τοποθέτηση του μνημείου, στη φύλαξή του... «Περιμένουμε πραγματικά με αγωνία τη στιγμή που το πέπλο που τυλίγει το μνημείο θα γλιστρήσει και τότε θα ξέρουμε, ότι στο μπόι της ιστορίας και των ανθρώπων στέκεται όρθιο, δίπλα στον τοίχο της εκτέλεσης, ένα σύμβολο του ανθρώπου που προτίμησε να πεθάνει παρά να προδώσει τα ιδανικά του και το Κόμμα του, το ΚΚΕ, ένα μνημείο περηφάνιας και ανιδιοτέλειας που αντανακλά το ηθικό μεγαλείο του ανθρώπου που όσες φορές κι αν πεθάνει θα παραμείνει αθάνατος όπως οι ιδέες που τον έπλασαν και τον καθόρισαν. Οι ίδιες ιδέες που φωτίζουν το δρόμο για μία άλλη κοινωνία, τον σοσιαλισμό, κομμουνισμό», σημείωσε και κάλεσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αποκαλύψει το μνημείο. 

 

«Αυτή η ορειχάλκινη σύνθεση, με τις μπλεγμένες ανθρώπινες μορφές που ανελίσσονται, θα βρίσκεται από σήμερα εδώ, σαν μια συμβολική χειρονομία, που παραπέμπει στην ανάταση της θυσίας των εκτελεσθέντων. Θα αποτυπώνει στο μέταλλο και στο φως του Ιονίου τη θυσία εκατοντάδων κομμουνιστών και λαϊκών μαχητών», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας: Αθάνατοι! Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ!

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ δεν τιμά τους εκτελεσμένους για να τους φυλακίσει στο παρελθόν, αλλά γιατί χάρη και στη δική τους στάση, υπάρχει σήμερα ένα Κόμμα που δεν υπέγραψε "δήλωση μετάνοιας" στον ιμπεριαλισμό. Συνεχίζει να παλεύει για την κοινωνική απελευθέρωση, πιο ώριμο και πιο έμπειρο, με πολύτιμη παρακαταθήκη τις θυσίες των προηγούμενων γενιών. Είναι αποφασισμένο και μπορεί, μαζί με την εργατική τάξη και τον λαό, να το πάει μέχρι τέλους, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Οι σύντροφοι που εκτελέστηκαν εδώ, σε αυτόν τον άγιο τιμημένο τόπο, μας διδάσκουν πώς μετριέται το μπόι του ανθρώπου στην Ιστορία κι αυτό το μέτρο δεν χωρά στα καλούπια της αστικής εξουσίας του παρελθόντος, της Αντίδρασης, της βαρβαρότητας.

Γιατί, όπως έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος: "ετούτος εδώ ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του!". Και γιατί "ίσως εκεί που αντιστέκεται κάποιος χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία και η ομορφιά του ανθρώπου!".  Άλλωστε "και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους κυλάει αίμα". Γι αυτό με δύναμη και σιγουριά σας καλούμε: "Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα"». 

Συγκλονιστικός ήταν ο θεατρικός μονόλογος «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του Γ. Ρίτσου, σε διασκευή της Ρούλας Καρδάμη, με την Χάρις Αλατζά στον ρόλο και τη συμμετοχή τμήματος της Γυναικείας Χορωδίας Κέρκυρας, σε μοιρολόι του Αλέξανδρου Κουμπλή (διδασκαλία: Δήμητρα Καλογεροπούλου, επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Καρδάμη).

Με τη δύναμη μιας αρχαίας τραγωδίας αλλά με την εικόνα της Ελλάδας των διώξεων, των φυλακίσεων, των εκτελέσεων αγωνιστών...

Με τις μαυροφορεμένες γυναίκες και το μοιρολόι της μάνας για τον γιό της που δολοφονήθηκε, εκτελέστηκε...

Με τη μάνα να γονατίζει μπροστά στο χιτώνιο του γιού της και τη σημαία του ΚΚΕ. Και το μοιρολόι να ξετυλίγεται...

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στεφάνι κατάθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γρηγόρης Μακρής και από την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, ο αντιπρόεδρός της, Νίκος Βάγιας.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το προσκλητήριο νεκρών. Κάθε όνομα και απόκριση: «Παρών»!

Η συνέχεια δόθηκε με το «Επέσατε θύματα» και την «Διεθνή», ενώ τη σκυτάλη πήρε το μουσικό πρόγραμμα, το οποίο λόγω της βροχής μεταφέρθηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης και που συμμετείχαν ο Βασίλης Γισδάκης με τους Παναγιώτη Κελάνδρια (κιθάρα), Γιάννη Κουτάγιαρ (κοντραμπάσο), Απόστολο Βαλσαμά (μπουζούκι) και Νίκο Μεταλληνό (κρουστά), περιλαμβάνοντας τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Νότη Μαυρουδή και άλλων δημιουργών - από το «Των Αθανάτων» και το «Ποιος τη ζωή μου» έως το «Θα σημάνουν οι καμπάνες».

Στο κτίριο που στέγαζε το παλιό λοιμοκαθαρτήριο,  φιλοξενήθηκε έκθεση εικαστικών - αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων. Μεταξύ άλλων φιλοξενήθηκε μακέτα του έργου του Κερκυραίου εικαστικού Άγγελου Γερακάρη, το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2023 από την ΚΕ του ΚΚΕ. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φίλοι τους Κόμματος, απόγονοι αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο. Ανάμεσά τους ο ανιψιός του Νίκου Γόδα, Χρήστος, σκηνοθέτης.

Το παρών έδωσαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουίζα Ράζου και Δημήτρης Αρβανιτάκης, καθώς και τα μέλη της ΚΕ Νίκος Αμπατιέλος και Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας. Παραβρέθηκε ακόμα ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας, Σωτήρης Μικάλεφ.

Τη δική τους παρουσία στην εκδήλωση είχαν τα παιδιά του «Κόκκινου Αερόστατου», τα οποία μάλιστα έδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα μακέτα του Λαζαρέτο.

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ@ 902.gr