Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο δρόμο της διεθνοποίησης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
15 Δεκεμβρίου 2021 / 09:44

Σχεδιάζει έξι ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών. Από brain drain σε brain gain

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Πόλος» έλξης αλλοδαπών φοιτητών επιχειρεί να γίνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μέσω της δημιουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών (ΠΣ) διευρύνοντας τους ορίζοντες εξωστρέφειάς του.

Η έγκριση μάλιστα προτάσεων για την δημιουργία έξι διεθνών και ξενόγλωσσων Π.Σ. στο ίδρυμα, αναμένεται να εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου. Το πρόγραμμα για την υποστήριξη δράσεων διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) αφορά στην τόνωση της εξωστρέφειας και των 25 ΑΕΙ της χώρας, μέσω της δημιουργίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές.

Σχεδιασμός

Για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από το σύνολο των 20 εκατ. ευρώ που διατίθενται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση των προγραμμάτων αυτών, αντιστοιχεί κονδύλι ύψους 465.116 ευρώ. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της δράσης ορίζεται έως την 31-10-2023.

«Η χρηματοδότηση που μας δίνεται δεν αφορά την λειτουργία τους αλλά τον σχεδιασμό και την ωρίμανση των προγραμμάτων και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Η χρηματοδότηση λήγει το 2023 και ενδεχομένως το 2024 να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα προγράμματα», τόνισε στην «Ε» ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.

Και συνέργειες

Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που θα αναπτυχθούν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα εκτελούνται τόσο με συνέργειες με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, εντός και εκτός ΕΕ όσο και αυτόνομα από το ίδρυμα. Θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές που θα παρακολουθούν τα μαθήματα σε ξένη γλώσσα, πληρώνοντας δίδακτρα, το ύψος των οποίων θα αποφασίζει το κάθε Τμήμα.

Διευκρινίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που θα αναπτυχθούν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούν μόνο δυο Τμήματα ΑΕΙ, στο ΑΠΘ και στο ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τον κ.Φλώρο, μέχρι στιγμής ώριμες προτάσεις υπάρχουν από έξι τμήματα του Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Ιστορίας, το Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Από brain drain σε brain gain

Η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων στόχο έχει τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς εκπαιδευτικού συστήματος που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών. Όπως επισημαίνεται, στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα, η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών και η επέκταση των διεθνών εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργασιών των ελληνικών πανεπιστημίων θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα σπουδών, διεθνή ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων σπουδών, ενίσχυση της διεθνούς αναγνώρισης των πτυχίων των ελληνικών ιδρυμάτων και βελτίωση της θέσης τους στους διεθνείς πίνακες κατάταξης των ΑΕΙ.

Επίσης, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης, προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και στην αναστροφή του φαινομένου της διαρροής επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού στο εξωτερικό (από brain drain σε brain gain).

Σημειώνεται ότι η δράση υποστηρίζει τις διαδικασίες ωρίμανσης προγραμμάτων σπουδών και όχι την πλήρη λειτουργία τους, ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτών να μπορούν να καταστούν βιώσιμα σε βάθος χρόνου και να αποτελέσουν τη βάση για την πλήρη ανάπτυξη της στρατηγικής διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ