Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο Αύγουστος Σορδίνας, ο Κερκυραίος Ιντιάνα Τζόουνς

αύγουστος σορδίνας
11 Δεκεμβρίου 2021 / 14:11
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο φημισμένος Κερκυραίος ανθρωπολόγος, Αύγουστος Σορδίνας (1927-2021) πέθανε το Σάββατο πλήρης ημερών, αφήνοντας φτωχότερη την επιστήμη και την Κέρκυρα.

Ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, «επιστρατεύτηκε» από τους πρώτους να υπηρετήσει το νεοσύστατο Τμήμα Ιστορίας.

Ομότιμος καθηγητής του αμερικανικού Χάρβαρντ, υπηρέτησε σε πλήθος άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθηγητής προκλασικής αρχαιολογίας.

Ανθρωπολόγος ερευνητής, μετείχε σε πλήθος ερευνητικών αποστολών σ΄ολόκληρο τον Κόσμο. Θεωρείται ο Προμηθέας της ανθρωπολογικής έρευνας και στον Ιόνιο χώρο, τα πορίσματα των ερευνών του οποίου προσέδωσαν μεγαλύτερο βάθος στις προϊστορικές αναφορές.

Άνθρωπος προοδευτικός, προσηνής, αγαπημένος φίλος της Ενημέρωσης, την τίμησε με την αρθρογραφία του και με τις μαραθώνιες συζητήσεις με τους συντελεστές της.

Ενεργός πολίτης, παρών στις εκδηλώσεις του δημοκρατικού κινήματος σε κάθε φάση της πρόσφατης τοπικής ιστορίας.

Άλλοι αρμοδιότεροι θα αναφερθούν στην ακαδημαϊκή του καριέρα και προσφορά. Οι άνθρωποι της Ενημέρωσης κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη του. Συλλυπούνται οικείους και φίλους.

Η κηδεία του Αύγουστου Σορδίνα θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου από το Α΄νεκροταφείο στη Γαρίτσα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.