Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση της καινοτόμας εφαρμογής ψηφιακής περιήγησης με ολογράμματα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
10 Δεκεμβρίου 2021 / 13:30

Του Ερευνητικού Εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών (inArts) του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το  Ερευνητικό Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (inArts)  του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει εκπαιδευτική ημερίδα για την παρουσίαση των καινοτόμων τεχνολογιών στην υλοποίηση του έργου:

Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων,  την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 17:15 – 19:00
στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωάννου Θεοτόκη 72, Κέρκυρα.
 
Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο το οποίο υλοποιείται από το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (INARTS) του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Δεληγιάννη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ιόνια Νησιά 2014-2020".  
 





Η πρωτοποριακή εφαρμογή που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου  προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από χρήστες του Μνημείου της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας και θα παρέχει χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ποιότητας, αποκαλύπτοντας περισσότερα από 80 σημεία ενδιαφέροντος .

Η διαμεσική αφήγηση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων όπως η ολογραμματική μοντελοποίηση και προβολή του περιεχομένου, η χρήση βίντεο 360˚, η αξιοποίηση του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, η (θεματική) σύνδεση σημείων μέσω θεματικών διαδρομών και οι εκτεταμένες δυνατότητες προσβασιμότητας που παρέχονται επιτρέπουν  για πρώτη φορά στο χρήστη  να μπορέσει να εντοπίσει τα στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο της UNESCO στην  Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και να εξερευνήσει κρυφές πτυχές τους οι οποίες πολλές φορές δεν είναι ορατές ακόμη και όταν ο επισκέπτης βρίσκεται δίπλα στο σημείο ενδιαφέροντος.





Παράλληλα ο σχεδιασμός της εφαρμογής έχει υλοποιηθεί με γνώμονα τις ανάγκες σημαντικών ομάδων χρηστών όπως:   

- Ξεναγοί που δραστηριοποιούνται στο μνημείο, παρέχοντας τους προηγμένες δυνατότητες έτοιμες προς αξιοποίηση σε συνδυασμό με τους επισκέπτες

- Ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ένα τρόπο παρουσίασης του μνημείου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ως εργαλείο προβολής

- Φορείς μελέτης, συντήρησης και ανάδειξης οι οποίοι διαθέτουν ένα νέο εργαλείο αποτύπωσης.

- Αρχές Διαχείρισης όπου μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων χρήσης μπορεί να εντοπίσει προβλήματα προσβασιμότητας στο μνημείο.
                                                                                                 
Μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο αποτελεί και η ενεργή και πλήρως ανώνυμη υποστήριξη ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες προσβασιμότητας στο περιεχόμενο.
 
Η  καινοτόμος εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν για τα επόμενα 10 έτη σε όλες τις ομάδες χρηστών, επισκέπτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες τουρισμού, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κτλ. υποστηριζόμενη από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας.