Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για μείωση ΦΠΑ στα νησιά

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
08 Δεκεμβρίου 2021 / 14:52

Ο βουλευτής ζητά την επέκταση εφαρμογής του μέτρου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για το σύνολο των νήσων της χώρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, κατατέθηκε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού με θέμα τη «Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά».

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι κ.κ. Κώστας Σκανδαλίδης (τομεάρχης Οικονομικών), Γιώργος Φραγγίδης (τομεάρχης Τουρισμού) και Μιχάλης Κατρίνης (τομεάρχης Ανάπτυξης).

Ο Βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει τα δημοσιεύματα στον Τύπο για την επίτευξη συμφωνίας κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) για την επαναφορά μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να μάθει αν πράγματι υπάρχει συμφωνία για την επαναφορά του μέτρου των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που αφορά στα νησιά του Αιγαίου, και αν ναι, με ποια διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης, τόσο με κοινωνικούς φορείς και ετέρους όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Επίσης ζητά την επέκταση εφαρμογής του μέτρου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για το σύνολο των νήσων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Ιονίων νήσων ζητώντας να γνωρίζει τα κριτήρια που δικαιολογούν τέτοια διάκριση μεταξύ των Ελλήνων νησιωτών.

«Δεν είναι αντιληπτοί οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει τους Έλληνες νησιώτες με δύο μέτρα και δύο σταθμά, λες και δεν αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά μας αντίστοιχες προκλήσεις και προβλήματα, λες και δεν επλήγησαν οι πληθυσμοί, η οικονομία και ο τουρισμός όλων των νησιών μας από την πανδημία, λες και δεν έχουν όλα τα νησιά μας ανάγκη για υποστήριξη από την Πολιτεία», δηλώνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Είναι δεδομένο επίσης, ότι η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας συνολικά, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρωτοβουλία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της τουριστικής αγοράς, ειδικά τώρα όπου η πανδημία κατέδειξε τον τουρισμό ως προμετωπίδα της οικονομίας των νησιωτικών περιοχών μας. Μια τέτοια ουσιαστική μεταρρύθμιση θα τόνωνε τις επιχειρήσεις μας και θα καθιστούσε ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν των νησιών μας σε σχέση με άλλους προορισμούς».