Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τουρισμός ένας μεγάλος ασθενής σε διαρκή «αιμοκάθαρση». Πότε θα γίνει η επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
07 Δεκεμβρίου 2021 / 15:21

Γράφει ο Γιώργος Λύχνος

ΠΑΞΟΙ. Επιστροφή στην κανονικότητα για τον τουρισμό από την Άνοιξη του 2022 βλέπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι με το χειμώνα  να προδιαγράφεται δύσκολο το επόμενο διάστημα έως τον Απρίλιο  του 2022 ειδικά για τα ξενοδοχεία αλλά και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα διαρκούς λειτουργίας, είτε αυτά λέγονται city hotel  είτε του ορεινού όγκου που ενώ είναι ξενοδοχεία και διαμερίσματα διαφορετικού είδους τουρισμού υποφέρουν το ίδιο.

   Φυσικά το καλοκαίρι του 2021 έχει πάει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, όμως η τουριστική επανεκκίνηση έχει πολλές ιδιομορφίες και δεν κινούνται στις ίδιες ταχύτητες οι καλοκαιρινές διακοπές με το city break, με τα εταιρικά ταξίδια, με το συνεδριακό τουρισμό, όπως βεβαίως και με τις εξορμήσεις στον ορεινό  της ηπειρωτικής χώρας .Αυτό επισημαίνουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στη γενική τους συνέλευση, κάνοντας και τον απολογισμό του κλάδου εν μέσω πανδημίας.

Η σεζόν του 2021 πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν και όλοι είμαστε μέρος αυτής της επιτυχίας διότι έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο, όπως ο επαγγελματισμός, η ανάληψη του ρίσκου η τουριστική προσβολή κατά μονάδα  ή κρατικής επιχορήγησης  η διαχείριση της υγειονομικής διαχείρισης και φυσικά η μοναδικότητα του  ελληνικού  τοπίου. Οι στρατηγικές συμμαχίες  με ισχυρούς εταίρους της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Όλα συνέβαλαν για να πάμε καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε πραγματιστές ένας καλός Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει «κέρδος» απλά καλύπτει κάποια από τα έξοδα, μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις αλλά το πορτοφόλι των επιχειρηματιών παραμένει σε δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΞ, ο φετινός Αύγουστος ήταν καλός αλλά το 2021 δεν είναι 2019, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αεροπορικές αφίξεις.

Σε σχέση δηλαδή  με τις αεροπορικές αφίξεις, πράγματι τον Αύγουστο έπιασαν το 80% του Αύγουστου του 19.  ¨Όμως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι από αέρος ταξιδιώτες μειώθηκαν κατά 51 % συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019.

Όσον αφορά τις οδικές  μπορεί τον Αύγουστο να καταγράφηκαν πάνω από 1 εκατ. οδικές αφίξεις αλλά αν ανοίξει η περίοδος σύγκρισης και δούμε την μεγάλη εικόνα βασισμένη στο στατιστικό δελτίο του Σ.Ε.Τ.Ε , εκεί αποτυπώνεται ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 οι οδικές αφίξεις είναι μειωμένες κατά 67,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2019.
 
Αν δούμε όλα τα μεγέθη στην ακόμη μεγαλύτερη εικόνα της διετίας, μετά από δυο σεζόν 2020 και 2021, έχουμε μεσοσταθμικά μια μείωση της τάξης του 55% με 60% σε σχέση με το 2019. Όλα τα οικονομικά μοντέλα λένε πως απαιτούνται τρεις με πέντε χρονιές για να φτάσουμε στην πλήρη ανάκαμψη των επιχειρήσεων μας και Το 2021 αποδείχθηκε χρονιά επανεκκίνησης και μόνον. Η ανάκαμψη πλέον τοποθετείται για μετά την άνοιξη του 2022 και στο βαθμό που δεν έχουμε άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις με νέες μεταλλάξεις του ιού.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 που εκ των πραγμάτων καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη επιβίωσης τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, είτε των πόλεων, είτε του ορεινού όγκου αλλά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια

Υπάρχει το ”πράσινο φως” από την Ευρώπη και θέλω να ελπίζω  πως η κυβέρνηση θα το λάβει υπόψη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τις κατηγορίες των ξενοδοχείων – ενοικ. Διαμερισμάτων - Δωματίων και θα γίνει πράξη, στο πλαίσιο των καλών πρακτικών που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με γενναίες επιχορηγήσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτή την ώρα τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου , αξιοποιώντας και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, ως και την 30η Ιουνίου του 2022. 

Είναι στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε ώστε το ξενοδοχειακό προϊόν της χώρας να βγει πιο δυνατό και να ξεπεράσει την παρούσα κρίση.

Οι ξενοδόχοι απευθύνουν σε αυτή τη φάση πρόσκληση συνεργασίας στον τραπεζικό κλάδο και καιρός είναι και οι ενώσεις τουριστικών καταλυμάτων  να το πράξουν ώστε να δούμε από κοινού τους τρόπους που μπορούμε να επιτύχουμε κυρίως δυο στόχους. 

Πρώτον, την επιμήκυνση ή και την αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων και δεύτερον, την παράταση της περιόδου χάριτος αποπληρωμής των χρεολυσίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του Ταμείο Εγγυοδοσίας για άλλο ένα έτος και την επιμήκυνση της εξόφλησης από τα 5 στα 10 έτη. 

Χρειάζονται κοινές προσπάθειες όλων των φορέων  και μέτρα στήριξης του κλάδου από την πλευρά του κράτους  για να έχουμε μια νέα χρονιά σε στέρεες βάσεις    και ελπιδοφόρα .

Ο Γιώργος Λύχνος είναι Οικονομολόγος τουρισμού με master στην οργάνωση τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών και πρ. αντιδήμαρχος οικονομικών και τουρισμού του Δ. Παξών.  

πηγή: e –tourism και new money.