Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΟΓΕ Βόρειας Κέρκυρας: Αναδεικνύουμε τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών

ΟΓΕ
25 Nov 2021 / 14:53

Παλεύουμε για εξάλειψη της βίας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών εκφράζουμε αλληλεγγύη σε κάθε γυναίκα της βιοπάλης που είναι θύμα βίας, με όποια μορφή και αν εκφράζεται. Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που βιώνει τη βία εκεί που εργάζεται, ζει, σπουδάζει, αθλείται, εκεί που περνά τον ελεύθερο χρόνο της. Η ΟΓΕ βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία:

- Αποκαλύπτοντας όλα τα πρόσωπα της βίας

- Φωτίζοντας τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών

- Οργανώνοντας την πάλη ενάντια σ’ αυτούς που γεννούν και τρέφουν τη βία
           Βία είναι το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής,  είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας. Βία είναι η ανεργία, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο, τα βάρη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που πέφτουν στις πλάτες μας. Βία είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προσφυγιά. Βία είναι ο περιορισμός της συλλογικής και συνδικαλιστικής δράσης. Μας θέλουν κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, μόνες, απομονωμένες, ανήμπορες, απελπισμένες!
           
Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζει η πολύμορφη βία, η σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί, ακόμα και οι δολοφονίες γυναικών. Αυτά είναι τα “δεσμά” που εμποδίζουν μια γυναίκα να ξεφύγει από  μία βίαιη διαπροσωπική σχέση.
           
Αντίπαλος δεν είναι το άλλο φύλλο! Αντίπαλος είναι το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης
, που αντιμετωπίζει την γυναίκα ως φτηνό εμπόρευμα, ως χαμηλόμισθη εργαζόμενη, ως εύκολο στόχο πολύπλευρης εκμετάλλευσης στην δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία.
         
Η βία κατά των γυναικών πηγάζει από την ίδια τη φύση της σημερινής κοινωνίας :
την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης, που διαπερνούν και τις διαπροσωπικές, τις οικογενειακές σχέσεις. Έτσι ξεπροβάλλει η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, η επιβολή της πειθαρχίας, της υποταγής, οι στρεβλές αντιλήψεις περί “αφοσίωσης” της συζύγου ή της συντρόφου που συνδέονται με την τάση «ιδιοκτησίας» της. Το κίνητρο του δράστη δεν είναι το φύλο του θύματος, αλλά η σχέση του με το θύμα. Τα στρεβλά πρότυπα διαιωνίζονται όσο υπάρχει οικονομική και κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλο στο πλαίσιο του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.
           
Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν στα «μαλακά» οι δράστες. Όμως, οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν από μόνες τους την ολόπλευρη προστασία των γυναικών. 
           
Δεν
ανεχόμαστε να μιλούν για εξάλειψη της βίας όσοι έχουν πολιτική ευθύνη. Για τον απαράδεκτο νόμο που θεωρεί επάγγελμα την πορνεία, ρίχνοντας “στα μαλακά” τους μαστροπούς,  που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Για την αποδυνάμωση της προστασίας των γυναικών από εργοδότες με τις απαράδεκτες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, για το νόμο Χατζηδάκη της ΝΔ που επιτρέπει ακόμη και την απόλυση εγκύου!
           
Ο ΟΗΕ και οι κυβερνήσεις με τις πορτοκαλί φωταγωγήσεις τους, αξιοποιούν την 25η Νοέμβρη ως βιτρίνα «ευαισθησίας» και «ενδιαφέροντος» για τα ανθρώπινα δικαιώματά και τη βία. Για να κρύψουν την ασύστολη βία -που υφίστανται καθημερινά οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι μετανάστριες, οι νέες μητέρες- η οποία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις στην πανδημία.
            
Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν την εργοδοτική βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. 
           
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις
που εξασφαλίζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, ώστε να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά οι γυναίκες.    Προϋποθέσεις  που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να σπάσει τα δεσμά  μιας εκμεταλλευτικής επαγγελματικής κατάστασης, μιας βίαιης οικογενειακής, ή μιας προσβλητικής διαπροσωπικής σχέσης.
         
Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας
Διεκδικούμε :
  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς
          
Το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η καλύτερη “ασπίδα προστασίας” της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη. Μόνο με συλλογική δράση μπορούν να καταργηθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες εκμετάλλευσης και οι γυναίκες να απαλλαγούν από κάθε μορφής καταναγκασμό, βία και ανισοτιμία. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ισότιμη ζωή, εξάλειψη της βίας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.