Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΛΑΣΥ Ν. Κέρκυρας: Τραγική η κατάσταση των σχολικών κτιρίων νότιας Κέρκυρας

ΛΑΣΥ
24 Nov 2021 / 16:05

Το θέμα ήρθε στο ΔΣ με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου έκανε και τη σχετική εισήγηση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κατάσταση των σχολικών κτιρίων του δήμου Νότιας Κέρκυρας όλων των βαθμίδων, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας στις 22-11-2021 με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου έκανε και τη σχετική εισήγηση.

Μέσα από την εισήγηση αναδείχθηκαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε σχολική δομή. Την εικόνα συμπλήρωσαν οι αντιδήμαρχοι, συμφωνώντας και επιβεβαιώνοντας την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η γενική διαπίστωση και της εισήγησης, αλλά και των ομιλητών ήταν ότι η κατάσταση των σχολικών κτιρίων είναι τραγική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στις υποδομές της προσχολικής αγωγής, δηλαδή στις πιο τρυφερές ηλικίες.
  • Σχεδόν όλα τα νηπιαγωγεία, όπου στεγάζουν και τα προνήπια, έχουν μόνο μία αίθουσα. Σε αυτήν κάνουν μάθημα, σε αυτήν παίζουν, σε αυτήν τρώνε και κοιμούνται, δεδομένου ότι λειτουργούν και ολοήμερο. Δηλαδή ζουν κλεισμένα σε μία τάξη 6-8 ώρες την ημέρα όταν δεν το επιτρέπει ο καιρός.
  • Οι αυλές είναι από τσιμέντο, σε πολλά η περίφραξη από σίδερα, όπου μπορεί και να χωρέσει ένα παιδί, άκρως επικίνδυνες για την ακεραιότητα των παιδιών.
  • Σκίαση δεν υπάρχει πουθενά, έτσι τους θερινούς μήνες κυρίως, τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν ούτε μερικά λεπτά έξω. Ακόμα και ο «Σύγχρονος» Βρεφονηπιακός του Αγίου Ματθαίου δεν έχει σκίαση για τα βρέφη.
  • Στις αυλές σπάνια βλέπεις παιχνίδια. Αν υπάρχει θα είναι συνήθως μισοσπασμένο, άχρηστο ή και επικίνδυνο.
  • Από τις πιο τραγικές εικόνες, το νηπιαγωγείο Νεοχωρίου. Μια μικρή τάξη και αμέσως μια μικρή τσιμεντένια αυλή περιφραγμένη με συρματόδυχτο, όπως στα κοτέτσια και τίποτα άλλο.
  • Στο δημοτικό του Πετριτή χρειάζεται έλεγχος στατικότητας του κτιρίου (ρηγματώσεις στις κολώνες).
  • Στο δημοτικό του Αγίου Ματθαίου η σκεπή έχει λαμαρίνες σάπιες για να γίνεται φούρνος το καλοκαίρι και να γεμίζει υγρασία τον χειμώνα αλλά και η μισή αυλή θυμίζει δεκαετία του 1960.
  • Οι δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί (Ριγγλάδες, Περιβόλι) είναι ακατάλληλοι για διαφορετικούς λόγους.
 
Συμπέρασμα

Οι εικόνες είναι από το παρελθόν. Αυτές βλέπουν, σε αυτές τις συνθήκες ζουν μαθαίνουν διαπλάθονται τα παιδιά, στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα. Αιτία οι αξίες, οι προτεραιότητες και η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) αλλά και των τοπικών αρχών από τις προηγούμενες 10ετίες μέχρι και σήμερα. Γιατί αυτή η κατάσταση σέρνεται πολλά χρόνια και κάθε φέτος είναι χειρότερα από πέρυσι. Αυτή η κατάσταση απογυμνώνει για ακόμα μία φορά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που υπηρέτησαν οι προαναφερόμενες δυνάμεις κεντρικά και τοπικά.

Όταν πρόκειται να επιδοτήσουν τους μεγαλοκαρχαρίες, για την καπιταλιστική ανάπτυξη, βρίσκουν χρήματα. Όταν πρόκειται να διαθέσουν δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ, βρίσκουν χρήματα. Όταν πρόκειται για την παιδεία, όπως και για την υγεία, πρόνοια και τις άλλες κοινωνικές ανάγκες δίνουν τα ψίχουλα. Με αυτά τα ψίχουλα όσο και να προσπαθήσει η δημοτική αρχή μόνο μικρομπαλώματα μπορεί να κάνει. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να συγκαλύψει, να κουκουλώσει την πραγματική κατάσταση. Μέχρι τώρα κράταγε την εικόνα μακριά από το ΔΣ και το λαό. Ποιους ήθελε να προστατέψει; Τη σημερινή κυβέρνηση ή και τις προηγούμενες; Σίγουρα πάντως όχι το λαό. Γιατί σηκώνει βάρος που δεν τους αναλογεί;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας δεν θα αφήσει καμία πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής στο σκοτάδι. Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται στην εποχή μας. Να ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες του, και όχι να αρκείται σε υπηρεσίες και παροχές άλλων μακρινών εποχών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας θα πρωτοστατήσει στους αγώνες στη διεκδίκηση πόρων για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Θα ελέγχουμε τη δημοτική αρχή για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συνεδρίαση.

Οι μαζικοί φορείς, γονείς, σύλλογοι, εργατικά συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν.