Τρίτη 25.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσιάστηκε η μελέτη αποκατάστασης για τον ΧΥΤΑ Σκοπού

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
20 Nov 2021 / 10:12

Νέο κύτταρο και συνοδά έργα άντλησης στραγγισμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν καθαρές λύσεις και εμείς αυτό κάνουμε, λέει η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κ.Μοθωναίου

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. (Γραφείο Τύπου ΠΕ Ζακύνθου)Τον δρόμο της οριστικής αποκατάστασης και μεταφροντίδας του παλαιού ΧΥΤΑ Ζακύνθου στο Σκοπό σηματοδοτεί η παρουσίαση της επικαιροποίησης της παλαιότερης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το μελετητικό γραφείο “Ι. Φραντζής & Συνεργάτες”, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. 
                 
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή νέου κυττάρου για την εναπόθεση 125.000 τόνων απορριμμάτων (των παραπάνω δηλαδή που είχαν εναποτεθεί) και συνοδά έργα άντλησης στραγγισμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του έργου μαζί με το ΦΠΑ φτάνει στα 6.000.000 ευρώ.
 
Έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των χρόνων λειτουργίας του ΧΥΤΑ (ο οποίος ήταν και ο πρώτος ΧΥΤΑ που λειτούργησε στην Ελλάδα), των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, καθώς ανάλυση και όλων των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών που οδήγησαν στην επιλογή της μεθόδου αποκατάστασης ώστε να αποδοθεί πλέον ο χώρος στο φυσικό περιβάλλον.
 
​Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, με την δημόσια εκφρασμένη συμπαράσταση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ε. Γραφάκου, στοχεύει στην άμεση υλοποίηση του Έργου ώστε να κλίσει οριστικά μια περιβαλλοντική πληγή στο νησί μας και να αποσοβηθούν περαιτέρω ενέργειες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
​Παρόντες κατά την παρουσία της Μελέτης όπου και τοποθετήθηκαν ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου, ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονυσιος Ακτύπης, οι θεματικοί Αντιπεριφεριάρχες Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικοτητας Γιώργος Στασινόπουλος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Υποθέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ο Αντιδήμαρχος Νικητας Σπίνος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦοΔΣΑ  Θοδωρής Κάρδαρης, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλογικοτήτων τη Ζακύνθο
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων εξέφρασε την ικανοποίησή της, για το αποτέλεσμα, που έφεραν οι διαρκείς και άοκνες προσπάθειες όλων όσοι συμμετείχαν δημιουργικά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών επισημαίνοντας πως ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων αποδεικνύει εμπράκτως την αποτελεσματικότητά του, αλλά και τη σημασία της αποστολής του επιλύοντας προβλήματα που διαχρονικά ταλανίζουν την κοινωνία και το περιβάλλον.
 
“Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση παθογενειών και κρίσιμων προβλημάτων στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και των εμποδίων που παρεμβάλλονται, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

Για εμάς συνολικά ως Περιφερειακή Αρχή και για εμένα προσωπικά η προστασία του περιβάλλοντος, η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εν γένει των ανθρώπων του Ιονίου και ειδικότερα της Ζακύνθου αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα.

Πιστοί -με πράξεις και όχι λόγια - στο δόγμα αυτό, είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε. Για να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να συναποφασίσουμε τη βέλτιστη για εμάς λύση ίσως του σημαντικότερου διαχρονικά περιβαλλοντικού προβλήματος της Ζακύνθου. Το θέμα του ΧΥΤΑ του Σκοπού που τόσο έχει ταλανίσει το νησί μας.
Και είμαστε σήμερα εδώ 26 σχεδόν χρόνια μετά για να κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο αυτό.

Για το μέλλον ξέρουμε. Το έργο στο Λίβα γίνεται με προδιαγραφές που αυτά τα διασφαλίζουν. Το θέμα είναι αυτά να επιτευχθούν και στον Σκοπό.
Για το λόγο αυτό έχουμε απευθυνθεί σε έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες για να μας βοηθήσουν και να μας καθοδηγήσουν για τη βέλτιστη λύση.
Για εμάς ισχύει η ρήση: μέτρον πάντων ο άνθρωπος.

Το πρόβλημα για εμάς δεν είναι τα χρήματα. Το πρόβλημα είναι να είμαστε απολύτως πεπεισμένοι και βέβαιοι ότι η λύση θα είναι οριστική. Θα είναι τέτοια που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Θα αποκλειστεί ακόμα και η παραμικρή πιθανότητα για μελλοντική διαρροή στραγγισμάτων στο υπέδαφος ή ανεξέλεγκτη διασπορά των απορριμμάτων. Να είμαστε σίγουροι ότι ο Λαγανάς και η Ζάκυνθος ολόκληρη δεν κινδυνεύει από αυτό.
Τα διλλήματα πολλά, τα προβλήματα περισσότερα. Αισιοδοξούμε όμως. Πιστεύω ότι το πολιτικό κεφάλαιο της Περιφερειάρχου μας είναι τέτοιο που θα μας επιτρέψει να έχουμε την επιθυμητή διέξοδο. Ο καιρός γαρ εγγυς. Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν καθαρές λύσεις και εμείς αυτό κάνουμε”, δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου.