Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου από την «Εκκίνηση»

Εκκίνηση
17 Nov 2021 / 11:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στεφάνι κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Εκκίνηση - Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο» για την Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ το απόγευμα στις 6.00 καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στο Ιστορικό.

 ενώ το απόγευμα στις 6.00 καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στο Ιστορικό. 

Η ανακοίνωση της Εκκίνησης

Πέρασαν 48 χρόνια από την μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία αποτέλεσε το δημοκρατικό ξέσπασμα που κλόνισε την Χούντα, με την πτώση του Καθεστώτος να πραγματοποιείται λίγους μήνες αργότερα υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα υπήρξε ο μόνος συνεπής και κύριος αντίπαλος της δικτατορίας κατά την περίοδο της επταετίας.

Το ξεκίνημα του κινήματος οριοθετείται στις αρχές του 1972, όπου συγκροτούνται οι Φ.Ε.Α. (Φοιτητικές Επιτροπές Αγώνα) ανά σχολή, με βασικό αίτημα την πραγματοποίηση ελεύθερων φοιτητικών εκλογών, καθώς τα διοικητικά συμβούλια τον Φοιτητικών Συλλόγων ήταν διορισμένα από το Καθεστώς.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται και οι Τοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι (Κρητών, Ηπειρωτών, Πελοποννησίων κ.λ.π.) ανάμεσα στους οποίους και ο Τοπικός Φοιτητικός Σύλλογος Κερκυραίων οι οποίοι αποτελούν τα κύτταρα ελεύθερης λειτουργίας του κινήματος έξω από τις σχολές, στις οποίες η κατάσταση ήταν ασφυκτική.

Με την συνεχή πίεση το καθεστώς ενδίδει και προκηρύσσει φοιτητικές εκλογές στις 10/10/1972, όπου η ωμή επέμβαση των Χουντικών και η νοθεία που πραγματοποιείται προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος των Διοικητικών Συμβουλίων, μετατρέπει την όλη διαδικασία σε φιάσκο, ενώ ταυτόχρονα δίνει νέα ώθηση στο φοιτητικό κίνημα, με μαζικοποίηση των Φ.Ε.Α. και στρατολογήσεις φοιτητών από τις παράνομες οργανώσεις νεολαίας της Αριστεράς «Αντιεφεε» (ΚΚΕ) και «Ρήγας Φεραίος» (ΚΚΕ – Εσωτ.) καθώς και σε άλλες μικρότερες που πρόσκεινταν στην Επαναστατική Αριστερά.

Το Καθεστώς απαντά στις 26/01/1973 εισάγοντας τον «Καταστατικό Χάρτη για την Ανώτατη Παιδεία» που μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατάργηση κάθε μορφής φοιτητικού συνδικαλισμού.

Επιπλέον με το νομοθετικό διάταγμα αρ. 1347 ανακαλεί την αναβολή των βασικών φοιτητών συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις Φ.Ε.Α.. Η απάντηση των φοιτητών έρχεται στις 21/02/1973 με την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής όπου χιλιάδες φοιτητές με σημαντική στήριξη απλού κόσμου, διατηρούν την κατάληψη μέχρι το απόγευμα της 22/02/1973. Η κατάληψη της Νομικής αποτελεί τομή στην πορεία του αγώνα, καθώς τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν πολιτικά και στρέφονταν εναντίον του καθεστώτος, ξεφεύγοντας πλέον από τα στενά φοιτητικά αιτήματα. Κινητοποιήσεις μικρότερου μεγέθους πραγματοποιούνται συνεχόμενα μέχρι που φθάνουμε στο Νοέμβρη του 1973. Στις 04/11/2021 το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου μετατρέπεται σε αντιχουντική εκδήλωση, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. Την Τετάρτη 14/11/1973 πραγματοποιούνται συνελεύσεις στις Πανεπιστημιακές Σχολές, οι οποίες μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο και ξεκινάει η κατάληψη του με καθαρά αντιδικτατορικά αιτήματα. Την Πέμπτη 15/11/1973 η κατάληψη μαζικοποιείται από λαϊκό κόσμο, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι όπου μπαίνει σε λειτουργία ο Ραδιοφωνικός Σταθμός ο οποίος μεταδίδει το μήνυμα του Πολυτεχνείου σε ολόκληρη την Αθήνα.

Την Παρασκευή 16/11/1973 η προσέλευση κόσμου είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ ταυτόχρονα σε όλο το κέντρο της Πόλης πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας το καθεστώς αντιλαμβάνεται ότι απειλείται και δίνονται οι πρώτες εντολές καταστολής, όπου ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίζονται σε ταράτσες και ρίχνουν στο πλήθος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες. Τελικά ξημερώματα  Σαββάτου 17/11/1973 ο στρατός με Τανκ ρίχνει την πύλη του Πολυτεχνείου και καταστέλλει την εξέγερση, η οποία αποτέλεσε την μεγαλύτερη αμφισβήτηση του Καθεστώτος των συνταγματαρχών.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ πιστή στο διαχρονικό νόημα του Πολυτεχνείου, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, θα δώσει το παρόν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 17/11/21. Το πρωί της Τετάρτης στις 10:30 η Παράταξη θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου που βρίσκεται στην Παλιά Νομαρχία, ενώ το απόγευμα καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στις 18:00 στο Ιστορικό.