Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την συνέντευξη Τύπου της Ελ. Κουντουρά στην WTM 2016 του Λονδίνου

Κουντουρά
08 Nov 2016 / 14:28

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την τελευταία διετία είδαμε τον ελληνικό τουρισμό παρά το δυσμενές περιφερειακό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου να ανεβαίνει σε πρωτοφανή μεγέθη (27,5 εκατ. επισκέπτες το 2016). Παρά τις εκτεταμένες προσφυγικές ροές από τη Συρία, το πραξικόπημα στην Τουρκία, το Brexit και την έκρηξη της τρομοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία), η Ελλάδα απογειώθηκε στο Top 5 των δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών προορισμών το 2016, ξεπερνώντας το φράγμα των 200 εκατ. διανυκτερεύσεων.

Όλα τα κρίσιμα μέτωπα του τουρισμού καλύφθηκαν, παρά τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν λόγω του ενοποιημένου χαρακτήρα του προηγούμενου σχήματος (Ανάπτυξης, Οικονομίας, Τουρισμού). Στο προσφυγικό για παράδειγμα, όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στηρίχθηκαν με έκτακτες δράσεις προβολής για να καταπολεμηθεί η στρεβλή εικόνα που παρουσίαζαν τα διεθνή media για την κατάσταση στα νησιά. Ενώ, ένα μεγάλο ρεύμα εσωτερικού τουρισμού κάλυψε σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες. Με αποτέλεσμα τώρα στο κλείσιμο της σεζόν, οι ενώσεις ξενοδόχων σε Κω και Σάμο να μιλούν για μία "σωσμένη" χρονιά!
 
Για τις βίζες
 
Χρόνια προβλήματα που μπλόκαραν την περαιτέρω ανάπτυξη κάποιων αγορών εκτός ζώνης Σέγκεν, όπως η Ρωσία, οι Αραβικές ή Ασιατικές χώρες (Κίνα, Κορέα) λύθηκαν μετά από κοινές ενέργειες με το ΥΠΕΞ (επιτάχυνση διαδικασίων έκδοσης τουριστικής visa, νέα visa center). Με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για έκρηξη του τουρισμού από τις εκτός Σέγκεν αγορές.
 
Νόμος για τα AirBnB
 
Ακόμη, και στο τομέα των μισθώσεων κατοικιών τύπου AirBnB αναμένεται για πρώτη φορά να ψηφιστεί σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να μην χάνει έσοδα το ελληνικό κράτος. Μάλιστα, η Ελλάδα αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα φορολογήσει το συγκεκριμένο κλάδο και διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι το ελληνικό μοντέλο θα λειτουργήσει ως οδηγός και για τις υπόλοιπες τουριστικές χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Κύπρος, το Ισραήλ κα.
 
Οι αεροπρικές συνδέσεις
 
Ιδιαίτερο δε, βάρος δόθηκε στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών από αγορές προτεραιότητας του ελληνικού τουρισμού με απευθείας συνδέσεις. Επανήλθε η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-ΝΥ το 2016 μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Εντατικοποιήθηκαν οι πτήσεις με τον αραβικό κόσμο. Έχουν προγραμματιστεί νέες απευθείας συνδέσεις με Κίνα, Ν.Κορέα και Σιγκαπούρη για το 2017. Ενώ, όλο και περισσότερο αναπτύσσονται μέχρι πρότινος ανενεργά αεροδρόμια όπως της Καλαμάτας, της Άραξου, του Ακτίου, της Αγχιάλου, της Σκύρου κα, με απευθείας συνδέσεις με τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
 
Για την κρουαζιέρα
 
Αλλά, και στην κρουαζιέρα έγιναν σημαντικά βήματα, όπου από κοινού με το υπ. Ναυτιλίας δημιουργήθηκε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Ο θαλάσσιος τουρισμός ήδη έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις με μεγαλύτερη αυτή της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, με τους Κινέζους επενδυτές να αναμένουν εκτίναξη της επιβατικής κίνησης στα 3 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας τον χρόνο.
Η ανασύσταση λοιπόν, του Υπουργείου Τουρισμού έρχεται ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω προσπαθειών, για να εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο το ήδη σημαντικό παραγόμενο έργο και να δημιουργήσει ένα επιτελικό κέντρο συντονισμού όλων των δράσεων μεταξύ του ΕΟΤ, των Περιφερειών και των φορέων του τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΠΟΞ κα), το οποίο θα οικοδομήσει ένα ενιαίο ετήσιο σχέδιο δράσης για τον ελληνικό τουρισμό. Και επιπλέον, θα λαμβάνει άμεσα αποφάσεις για θέματα που επηρεάζουν τον τουρισμό, αλλά πολλές φορές αποτελούν αρμοδιότητα άλλων υπουργείων (ΥΠΕΞ, Μεταφορών, Παιδείας, Πολιτισμού κα).
Όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως το 2017 θα είναι ένα έτος "πρόκληση", για την ωρίμανση και την ουσιαστική εμβάθυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.