Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάτοικοι Ποταμού: Ούτε ένας στοιχειώδης καθαρισμός στην κοίτη του ποταμού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ
09 Nov 2021 / 14:38

Οι κάτοικοι θα χρησιμοποιήσουν και δικαστικά μέσα στην κατεύθυνση άμεσης δρομολόγησης λύσεων στα προβλήματα τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/11/2021, με μεγάλη συμμετοχή,  λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Ποταμού. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημύρες στην περιοχή, οι εξαγγελίες κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων μετά τα γεγονότα των πλημυρών, καθώς και τα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά προβλήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ποταμού, τα συμπεράσματα που προέκυψαν έχουν ως εξής .
 
1.Οι πρόσφατες πλημύρες δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της ισχυρής βροχόπτωσης αλλά και της πολυετούς  απουσίας παρεμβάσεων, από την  αυτοδιοίκηση, τόσο στην παλαιά γέφυρα , όσο και στην κοίτη,τις όχθες και τις εκβολές του ποταμιού που διασχίζει την περιοχή

2.Οι πρόσφατες πλημύρες έπληξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προξένησαν τεράστιες καταστροφές που χρειάζονται αποζημιώσεως στο 100% των ζημιών . Επίσης δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής και επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των 400 μαθητών που φιλοξενεί.   

3. Η παλαιά ετοιμόρροπη γέφυρα ,εκτός από αιτία πλημυρών  είναι και  αιτία συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων .

4.Μεγάλο μέρος της περιοχής στερείται συγκοινωνίας ,τα τελευταία 3 χρόνια , εξ αιτίας των απαγορεύσεων στη χρήση της ετοιμόρροπης γέφυρας. Η ολική απαγόρευση της χρήσης της , μετά τις πλημύρες, δημιούργησε και κυκλοφοριακά προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή  των κατοίκων και των επιχειρήσεων

5. Σχεδόν ένα μήνα μετά τις πλημύρες δεν έχει υλοποιηθεί το παραμικρό από τις εξαγγελίες των κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων, με αποτέλεσμα να καραδοκεί ο κίνδυνος επανάληψης των φαινομένων .

6.Οι παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν, για το ποτάμι και τη γέφυρα, δεν  έπεισαν ότι αποτελούν λύση στο πρόβλημα
 
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν  είναι οι εξής:
1. Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν απαράδεκτη την  στάση των αρμοδίων , που μετά τις δηλώσεις και εξαγγελίες τους, στην κυριολεξία εξαφανίσθηκαν χωρίς να κάνουν το παραμικρό ,ούτε καν ένα στοιχειώδη καθαρισμό, μέσα στην  κοίτη του ποταμού

2.Οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις στη γέφυρα και το ποτάμι πρέπει να τεθούν υπόψη εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα αποφανθούν για  την αποτελεσματικότητα τους. Η υποστύλωση της  γέφυρας  δεν λύνει τα προβλήματα στο σύνολο τους. Είναι αναγκαίο να εξεταστεί η κατασκευή νέας λειτουργικής γέφυρας  με διατήρηση των κερκυραϊκών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών.

3. Οι κάτοικοι θα χρησιμοποιήσουν και δικαστικά μέσα στην κατεύθυνση άμεσης δρομολόγησης λύσεων στα προβλήματα τους

4.Οι φορολογούμενοι ,από το Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, κάτοικοι απαιτούν άμεση αποκατάσταση της συγκοινωνίας στην περιοχή με δρομολόγηση ενός μικρού λεωφορείου ,που θα εκτελεί δρομολόγια στις αποκλεισμένες περιοχές , με χρηματοδότηση Περιφέρειας και Δήμου.

5. Οι πληγέντες ζητούν άμεσα τις αποζημιώσεις τους χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

6. Οι κάτοικοι παραμένουν σε εγρήγορση για δυναμικές μαζικές κινητοποιήσεις , σαν έσχατο μέσο αφύπνισης των αρμοδίων και λύσεων των προβλημάτων τους