Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για την Πρακτική Άσκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
07 Nov 2016 / 13:31

Ένας θεσμός που αξίζει να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στις 31 Οκτωβρίου, ενημερωτική συνάντηση με τους συνεργαζόμενους φορείς της Πρακτικής Άσκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επρόκειτο για μία καθ’ όλα αξιέπαινη, όσο και απαραίτητη, πρωτοβουλία του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και του επικεφαλής του, Αθανάσιου Ευσταθίου, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας. Στην εν λόγω συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Πρακτικής Άσκησης για το 2016, τα οποία κρίνονται άκρως ικανοποιητικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τους 240 που συμμετείχαν, την ολοκλήρωσαν επιτυχώς οι 239 (ένα ποσοστό της τάξης του 99,6%). Επίσης παρουσιάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του θεσμού, ενώ από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων κατέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις για την βελτίωσή του σε πρακτικό επίπεδο. Με αυτό το σκεπτικό, εν όψει και του αντίστοιχου κύκλου Πρακτικής Άσκησης για το 2017, επιδίωξη είναι να ακολουθήσουν εγκαίρως και άλλες τέτοιες συναντήσεις, με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορους φορείς του νησιού (και όχι μόνο), καθώς η περαιτέρω διάδοση και ανάπτυξη του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης μόνο προφανή οφέλη θα είχε να αποδώσει προς όλες τις εμπλεκόμενες
πλευρές.

Όπως εύστοχα επισήμανε ο κύριος Ευσταθίου, η Πρακτική Άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς αφορά την άμεση επαφή των φοιτητών με τον εργασιακό χώρο. Γενικός σκοπός του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης είναι η επίτευξη αμφίδρομης σύνδεσης μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εργασιακού χώρου. Οι επιμέρους επιδιωκόμενοι στόχοι του προγράμματος είναι:
·         Η απόκτηση μιας πρώτης εμπειρίας / προϋπηρεσίας σχετικής με το επάγγελμα ή  και η επαγγελματική ένταξη στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η Πρακτική  Άσκηση.
·         Η ουσιαστικότερη αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης μέσα από τη διαδικασία της επαγγελματικής επιστημονικής εξάσκησης.
·         Η ανάδειξη των δεξιοτήτων των ασκουμένων και η ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης. 
·         Η ομαλότερη μετάβαση των φοιτητών από τον χώρο της προετοιμασίας τους στον χώρο της παραγωγής, των επιχειρήσεων και των οργανισμών.
·         Η εξοικείωση των φοιτητών της ανώτατης εκπαίδευσης με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού χώρου, καθώς και με τις εργασιακές σχέσεις και το ύψος των απολαβών όπως διαμορφώνονται στην  ελληνική πραγματικότητα. 
·         Η καλλιέργεια ευνοϊκών συνθηκών για τη δημιουργική συνάντηση διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και η ενθάρρυνση της αυτενέργειας και της επαγγελματικής επινοητικότητας των ασκουμένων.
·         Η δημιουργία ενός δίαυλου αμφίδρομης μετάδοσης πληροφοριών μεταξύ  ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία αυτών των φορέων.

Όσον αφορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου» εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 4, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» 2007-2013 του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων τον Μάιο του 2011, με τη συμμετοχή σε αυτό και των έξι Τμημάτων του. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει συνολικά περί τους 1.400 φοιτητές, οι οποίοι απασχολήθηκαν σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως Πανεπιστήμια, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΓΑΚ, Βιβλιοθήκες, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Πινακοθήκες, Γενικές Γραμματείες Περιφερειών, Δήμους, Φιλαρμονικές Εταιρείες, Δικαστικές Υπηρεσίες, η ΕΡΤ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών κ.ά. Για τους ασκούμενους φοιτητές προβλέπεται αποζημίωση για τη χρονική περίοδο εκπόνησης της Πρακτικής τους Άσκησης, η οποία καλύπτεται μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Όπως προαναφέρθηκε, Ιδρυματικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Αν. Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου και Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των Τμημάτων οι Ηλίας Σβέρκος (Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας), Δημήτριος Γιαννέλος (Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών),  Σοφία Στάμου (Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας), Σωτήριος Λίβας (Επ. Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας),  Μιχάλης Παναγόπουλος (Επ. Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας) και  Θεόδωρος Ανδρόνικος (Λέκτορας του Τμήματος Πληροφορικής).