Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον Εισαγγελέα θα καταφύγουν οι δημότες για τα νεκρά πρόβατα

Νεκρά πρόβατα
01 Nov 2021 / 10:34

Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν σκυλιά στην περιοχή - Απαγορεύεται να φυλακίζουμε τα ζώα, απάντα ο Δήμος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Μάστιγα» για την περιοχή της Μέσης Κέρκυρας έχουν γίνει τα αδέσποτα σκυλιά. Κάτοικος του Τεμπλονίου, δημοσίευσε προ ημερών σκληρές εικόνες από πρόβατα που είχαν κατασπαραχθεί από αδέσποτα σκυλιά, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ. Βρήκε 25 ζώα νεκρά, και άλλα 30 τραυματισμένα, εκ των οποίων τα 5 πέθαναν από τις πληγές τους, πολλά από αυτά ετοιμόγεννα. (Η "Ε" δεν δημοσιεύει τις φωτογραφίες, γιατί το θέαμα είναι φρικτό)

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, βγήκαν στην επιφάνεια και άλλες ανάλογες καταγγελίες από γειτονικές περιοχές όπως οι Πουλάδες, οι Γιαννάδες, Μάρμαρο και το Λιβάδι του Ρόπα. 
Την ημέρα του «μακελειού» κλήθηκε και ο ΕΛΓΑ αλλά και το Κτηνιατρείο Κέρκυρας και συντάχθηκε έκθεση.

Ένδικα μέσα

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των ζώων έχουν σκοπό να καταφύγουν σε ένδικα μέσα και να προσφύγουν κατά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. 

Όπως αναφέρει στην "Έ" η Μάγδα Παπανικολοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Τεμπλονίου, υπάρχουν τουλάχιστον 5 - 6 άτομα που σκοπεύουν να καταφύγουν στον Εισαγγελέα και να ζητήσουν την απόδοση ευθυνών. 

«Όλοι έχουμε στα σπίτια μας ζώα και τα αγαπάμε. Μάλιστα ένα από τα σκυλιά που είχε παγιδευτεί, το απεγκλωβίσαμε και το έχουμε σε περιφραγμένο χώρο, που το ταΐζουμε και το ποτίζουμε. Δεν θα καταφεύγαμε ποτέ σε απάνθρωπες ενέργειες. Αλλά τα αδέσποτα σκυλιά γίνονται αγέλη και λειτουργούν μετά με το ένστικτο. Μια απλή στείρωση δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει έναν περιφραγμένο χώρο για να τα φροντίζει, ώστε να μην αγριεύουν και να κάνουν επιθέσεις σε άλλα ζώα. Και τα πρόβατα πλάσματα του Θεού είναι» λέει η κ. Παπανικολοπούλου, ενώ επισημαίνει ότι οι κάτοικοι φοβούνται και για τα παιδιά τους. 

Καταγγελίες για επιθέσεις σκυλιών σε άλλα ζώα ή και ανθρώπους έχει δεχθεί η "Ε" και για τη Βόρεια Κέρκυρα.  

Εγκαταλελειμμένα ζώα

«Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων το δημιουργούν οι άνθρωποι, δεν φταίνε τα ζώα. Πολλά από αυτά, όταν είναι μόνα τους είναι πολύ ήρεμα σκυλιά, ακίνδυνα. Όμως κάποιοι ασυνείδητοι άνθρωποι, μερικοί από αυτούς μάλιστα κυνηγοί, τα εγκαταλείπουν, ιδιαίτερα σε εκείνη την περιοχή. Όταν ένα σκυλί δεν στειρώνεται και παρατάς τα κουτάβια, τότε αυξάνεται ο πληθυσμός, γίνονται αγέλη και λειτουργούν με το ένστικτο, βλέποντας τα άλλα ζώα σαν θήραμα» απαντά στην "Ε", η αρμόδια δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Τόμπρου. 

Απαγορεύεται ο εγκλεισμός

«Είναι γνωστό πρόβλημα στην περιοχή εδώ και χρόνια, δεν είναι σημερινό. Ο Δήμος έχει περιορισμένες δυνατότητες να το λύσει. Αφενός γιατί αυτά τα σκυλιά είναι δύσκολο να πιαστούν γιατί είναι έξυπνα και φεύγουν, μόνον δύο τρία έχουμε καταφέρει να πιάσουμε. Αφετέρου ο νέος νόμος δεν επιτρέπει τον εγκλεισμό ζώων. Αν τα πιάσουμε, μπορούμε μόνον να τα στειρώσουμε, να τα εμβολιάσουμε και να τα τσιπάρουμε. Επιτρέπεται να τα κρατήσουμε μόνον ένα μήνα, μέχρι να αναρρώσουν και να γίνουν τελείως καλά».
«Ευτυχώς βοηθούν τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού, τα οποία καταβάλλουν προσπάθειες να βρουν ανθρώπους που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα. Κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά» επισημαίνει η Χρυσούλα Τόμπρου. 

Καταφύγιο ζώων

Ήδη "τρέχει" πρόγραμμα του "Φιλόδημου" για τη δημιουργία καταφυγίου του Δήμου, δυναμικότητας φιλοξενίας έως 40 ζώων. Έχει βρεθεί κατάλληλο ακίνητο στους Αλειμματάδες, το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε ένα ένα χρόνο, εκτιμά η Χρυσούλα Τόμπρου, η οποία διευκρινίζει:«Θα λειτουργεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες, με κτηνίατρο, με μόνιμους εργαζόμενους. Αλλά και πάλι, τονίζω, δεν επιτρέπει ο νόμος να παραμένουν τα ζώα περιορισμένα πάνω από ένα μήνα, πρέπει να δίνονται για υιοθεσία, ή να απελευθερώνονται». 
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ