Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με βήματα ...σημειωτόν η δημιουργία Διαδημοτικού Κυνοκομείου

αδέσποτα
04 Nov 2021 / 14:40

«Πληγή» για το νησί τα αδέσποτα - Η πράξη εντάχθηκε πριν ένα χρόνο στο « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με καθυστέρηση πλέον του έτους από την ένταξή του στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση του έργου για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους Αλειμματάδες, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως Διαδημοτικό Κυνοκομείο.

Η λειτουργία του αναμένεται να δώσει «ανάσα» στο τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε όλο το νησί, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται μέρα με την μέρα, κυρίως λόγω της εγκατάλειψής τους από τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο κι ενώ η ένταξη της πράξης «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων», συνολικού προϋπολογισμού 372.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων πραγματοποιήθηκε στις 30-09-2020, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή για την έγκριση των όρων του διαγωνισμού!

Σύμφωνα με την Υπηρεσία του Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το έργο του καταφυγίου είναι στο τελικό στάδιο της μελέτης και η δημοπράτησή του αναμένεται στα τέλη του έτους.

Το κυνοκομείο

Το κυνοκομείο δυναμικότητας έως 40 ζώων, στο οποίο θα φιλοξενούνται αδέσποτα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βάσει νόμου, θα λειτουργήσει σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ενώ το υπάρχον κτίριο αναμένεται να αξιοποιηθεί καταλλήλως για την στέγαση του διοικητικού τμήματος αλλά και τις κλινικής, όπου θα γίνεται η περίθαλψη των ζώων, ενώ στο περιβάλλοντα χώρο θα εγκατασταθούν ενδιαιτήματα για την φιλοξενία τους.

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα αποτελεί χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης για εκείνα με σκοπό την υιοθεσία τους, ενώ σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό θα επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα μεγέθη

Το πρόβλημα ωστόσο των αδέσποτων ζώων «σέρνεται» σε όλο το νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2016 ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει στειρώσει 600 αδέσποτα ζώα, ενώ από τον Μάιο του 2020 μέχρι και σήμερα, μέσω του 4ου κύκλου διαχείρισης αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ιδιώτη κτηνίατρο στειρώθηκαν 276 αδέσποτοι σκύλοι.

Φιλοζωικά Σωματεία

Παράλληλα με την πολύτιμη συνεργασία φιλόζωων εθελοντών πραγματοποιήθηκε σε ένα έτος η υιοθεσία 132 ζώων. Σημειώνεται ότι η διαχείριση ενός ζώου από την περισυλλογή μέχρι την κατάλληλη περίθαλψη και την στείρωση στοιχίζει αρκετά ακριβά, καθώς το κόστος που καλείται να πληρώνει ο δήμος φτάνει έως και τα 220 ευρώ για κάθε σκύλο και τα 110 ευρώ για κάθε γάτα. Ενώ από τις 20.000 ευρώ που ανήλθε η συνολική δαπάνη για τροφές και διαχείριση των ζώων, ο δήμος χρηματοδοτήθηκε από το κράτος μόλις με 3.500 ευρώ γι’ αυτές τις ανάγκες!

Βόρεια Κέρκυρα

Στην Βόρεια Κέρκυρα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Θ. Σκέμπρη, αν και δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση, εκτιμάται ότι τα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή ανέρχονται στα 120 εκ των οποίων 40-70 είναι σκυλιά και τα υπόλοιπα γάτες. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα αδέσποτα όπως πρέπει. Θέλουμε να ενημερωθούμε αν θα προχωρήσει το διαδημοτικό κυνοκομείο διαφορετικά θα προβούμε σε δικές μας ενέργειες. Δεν το κάναμε μέχρι τώρα καθώς αναμένονταν να λειτουργήσει», ανέφερε στην «Ε» ο κ.Σκέμπρης επισημαίνοντας ότι η διαχείριση των αδέσποτων γίνεται μέσω των Φιλοζωικών Οργανώσεων, ωστόσο επειδή δεν έχουν νομική μορφή δεν μπορεί ο δήμος να συνάψει προγραμματική σύμβαση μαζί τους.

Νότια Κέρκυρα

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα και στην νότια Κέρκυρα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ν. Κουρτέση, όπου παρατηρούνται μικρές αγέλες σκύλων κυρίως στην Κ. Παυλιάνα και νότια της Λευκίμμης. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με εξωτερικό ιδιώτη κτηνίατρο ώστε να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την διαχείριση των αδέσποτων. Είχαμε καταθέσει από κοινού πρόταση οι τρεις δήμοι για την δημιουργία διαδημοτικού Κυνοκομείου και εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Από τότε δεν έχουμε κάποια άλλη ενημέρωση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι σε περίπτωση που κάποιος δήμος επιθυμεί να λειτουργήσει το δικό του καταφύγιο , «τρέχει» νέα πρόσκληση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» έως τις 21 Μαρτίου 2022.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ