Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο σύλλογος ζατρικίου πήρε το σκάκι μέσα στις Φυλακές Κερκύρας

σύλλογος
10 Οκτωβρίου 2021 / 18:17

Οι κρατούμενοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την νέα αυτή δραστηριότητα και η συμμετοχή τους στο πρώτο σιμουλτανέ (αγώνας που ένας παίκτης αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλούς) ήταν εντυπωσιακή -ο προπονητής αντιμετώπισε όσους κρατουμένους δήλωσαν συμμετοχή.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας τον φετινό Σεπτέμβρη με μαθήματα σκακιού και διοργάνωση αγώνων επίδειξης και τουρνουά στο κατάστημα κράτησης Κέρκυρας, στα πλαίσια του πρωτοποριακού Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τα μαθήματα γίνονται από προπονητή του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας κάθε Παρασκευή για 2 ώρες και αφορούν τόσο αρχάριους, όσο και κρατούμενους που ήδη κατέχουν τις βασικές σκακιστικές γνώσεις, με σκακιστικό υλικό (σκακιέρες-σκακιστικά σετ) που παρέχει ο σύλλογος.

Οι κρατούμενοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την νέα αυτή δραστηριότητα και η συμμετοχή τους στο πρώτο σιμουλτανέ (αγώνας που ένας παίκτης αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλούς) ήταν εντυπωσιακή -ο προπονητής αντιμετώπισε όσους κρατουμένους δήλωσαν συμμετοχή. Ήδη ο Σ.Π.Ζ.Κερκύρας ετοίμασε και παρέδωσε στους κρατούμενους σκακιστικό λεξικό σε Αραβικά, Αλβανικά και Ουρντού για να διευκολυνθούν στην παρακολούθηση των μαθημάτων και οι πολυάριθμοι αλλοδαποί μαθητές του σχολείου.
 
ΣΚΑΚΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι το σκάκι έχει ευεργετική επίδραση στην συμπεριφορά ων κρατουμένων, παρέχοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο να διαχειριστούν το χρόνο τους ενώ παράλληλα τους διδάσκει ένα σύστημα αξιών στο οποίο οι ενέργειες και οι επιλογές έχουν τις αντίστοιχες συνέπειες. Όχι μόνο δίνει στον άνθρωπο την αίσθηση της εσωτερικής ελευθερίας,  που ακολουθεί όμως συγκεκριμένους κανόνες, αλλά επίσης αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, τη γνώση μακροπρόθεσμης στρατηγικής και άμεσης τακτικής. Διδάσκει υπομονή, υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων  και προσφέρει χρήσιμα διδάγματα από τις ήττες. Όλα αυτά στη συνέχεια το άτομο μπορεί να τα μεταφέρει και έξω από τη σκακιέρα. "Το ποσοστό  επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς στις φυλακές της Βραζιλίας είναι 72%", λέει ο Γκρανμαίτρ Darcy Lima, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς "Σκάκι που απελευθερώνει" στη χώρα. "Σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα σκακιού για λιγότερο από 1 χρόνο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 47%, για 1-2 χρόνια  στο 22%. Για περισσότερα από 2 χρόνια στο 17% !"

Ήδη η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE to 2019 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα  “Chess in Prison” (Σκάκι στις Φυλακές) με το  σλόγκαν «Με το σκάκι προς την Ελευθερία». Η FIDE διοργανώνει το πρώτο Διηπειρωτικό διαδικτυακό πρωτάθλημα σκακιού για κρατούμενους, σε συνέχιση του διεθνούς πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 13-14 Οκτωβρίου 2021. Το έργο, στοχεύει στην εισαγωγή του σκακιού ως εργαλείου εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης στις φυλακές διαφορετικών χωρών και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του γνωστού στους Κερκυραίους 12ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ. Το πρωτάθλημα θα παιχτεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ζωντανά από την Chess TV και το κανάλι της FIDE στο Youtube. Ομάδες αποτελούμενες από τέσσερις παίκτες με απεριόριστο αριθμό αναπληρωματικών θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε ομαδική διοργάνωση σκακιού. Οι κορυφαίες ομάδες θα αγωνιστούν στους τελικούς την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει η Αργεντινή, η Αρμενία, η Αγγλία, η Ινδία, το Ιράν, η Ιταλία, η Παλαιστίνη, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.
Μεγάλη ανάπτυξη έχει το σκάκι για κρατουμένους και στην Μεγάλη Βρετανία. περίπου ογδόντα έξι χιλιάδες κρατούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο -συμπεριλαμβανομένων πέντε χιλιάδων γυναικών κρατουμένων-  ασχολήθηκαν με το σκάκι στη φυλακή.

Φιλοδοξία του Σ.Π.Ζ. Κερκύρας είναι, πέρα από την δημιουργία μόνιμης σκακιστικής σχολής στο κατάστημα κράτησης Κέρκυρας, να συνεργαστεί και να επεκτείνει με παρεμβάσεις και προτάσεις στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα κράτησης σε όλη την Ελλάδα.
 
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Η εισαγωγή του σκακιού στο Κατάστημα Κράτησης της Κέρκυρας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πρωτοποριακή παρουσία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, την αποτελεσματική συνεργασία της Διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης, και την πρόθυμη βοήθεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το 2ο Σ.Δ.Ε. Κέρκυρας ιδρύθηκε με Φ.Ε.Κ. τον Αύγουστο του 2017 μαζί με το αντίστοιχο του Καταστήματος Κράτησης του Μαλανδρίνου. Τότε αποσπάστηκαν από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί στον χώρο αυτό. Μέσα σε τρεις μήνες, μέχρι την έναρξη του σχολείου στις 16 Ιανουαρίου 2018, το σχολείο ήταν έτοιμο και λειτουργικό.

Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες τόσο του Διευθυντή όσο και των εκπαιδευτικών το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, δίνει πλέον στους κρατούμενους (ενήλικους) μαθητές την ευκαιρία να πάρουν απολυτήριο τίτλο ισότιμο με αυτόν του Γυμνασίου, με το παράλληλο ευεργέτημα για κάθε μέρα φοίτησης να σβήνουν δύο μέρες ποινής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τους δίνει τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς εκπαίδευσης σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, “δραπετεύοντας” δημιουργικά για τέσσερις ώρες κάθε πρωί από τη φρίκη του εγκλεισμού.

Πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα της δυναμικής του σύγχρονου ελληνικού κοινοτισμού. Ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σ' όλη την χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης με υποχρηματοδότηση, μέσα στο -μέχρι πρότινος- κολαστήριο της Κέρκυρας μια δημιουργική ζωή ανθεί. Με 42 καλλιτεχνικές παραστάσεις και δράσεις, αλλά και με συγκινητική υποστήριξη από την κοινωνία του νησιού, στην ουσία αυτοχρηματοδοτείται.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την ανεκτίμητη βοήθεια του συλλόγου Φίλων Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας, που έχει δώσει σε πολλές περιπτώσεις λύσεις στις ανάγκες του σχολείου, αποδείχνοντας ότι θέληση για κοινωνική προσφορά υπάρχει στο νησί και μάλιστα σε τομείς που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της προβολής και της δημοσιότητας. Ήδη ο σύλλογος προχωράει στην αγορά 10 σκακιστικών σετ και μαγνητικών πιονιών (για να αξιοποιηθεί η μαγνητική σκακιέρα-γίγας για διδασκαλιάι που έχει παραχωρήσει ο Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας).

Ο κοινωνικός αντίκτυπος της λειτουργίας των σχολείων φυλακών στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας, όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, είναι αναμφισβήτητα θετικός. Συγκεκριμένα, βάσει δημοσιευμένων ερευνών 80% των αποφυλακισθέντων από φυλακές Β΄ τύπου επιστρέφουν στην φυλακή. Αντιθέτως το αντίστοιχο ποσοστό όσων αποφυλακισθέντων έχουν περάσει από Σχολείο Φυλακών είναι 10%. Με απλούστερα λόγια κρατώντας τα σχολεία αυτά ανοικτά θωρακίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Ο δημιουργικός σωφρονισμός και η κοινωνική επανένταξη αποτελούν το μόνο ρεαλιστικό ανάχωμα στην θωράκιση της ασφάλειας της κοινωνίας.