Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Π.Σ:Απαραίτητη και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και Αρχών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΨΗΦΙΣΜΑ
27 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:03

Ανάγκη για ξεκάθαρη Εθνική πολιτική με ειδικά μέτρα, πόρους και κίνητρα για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την ανάγκη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας ξεκάθαρης Εθνικής πολιτικής η οποία θα στηρίζει τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια με ειδικά μέτρα, πόρους και κίνητρα ανεξάρτητα από την βαθμολογία εισαγωγής, θα τα καθιστά πρωτοπόρα της ενδυνάμωσης των νέων ανθρώπων στην επαγγελματική καριέρα αλλά και ανάπτυξη της χώρας και των Περιφερειών αλλά και την σημασία της στήριξης των τοπικών κοινωνιών και Αρχών εξέφρασε με το κατά πλειοψηφία Ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e:Presence.gov.gr συζητώντας το θέμα “Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε κίνδυνο λόγω Κυβερνητικών επιλογών - Η ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.

Επιπλέον, τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση η ανάγκη για α) προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ως κύρια επαγγελματική διαδρομή και δημιουργία σοβαρών δομών της στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, β) πολύπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής, γ) αποσαφήνιση του συστήματος επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Πανεπιστημιακά τμήματα, δ) επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ε) στήριξη της παρουσίας και της παιδαγωγικής επάρκειας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε κάθε νησί και στ) εφαρμογή του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Ειδικότερα για την υφιστάμενη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιόνιο πανεπιστήμιο, το Περιφερειακό Συμβουλίου ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Ανδρέα Φλώρο ο οποίος έθεσε τεκμηριωμένα τις πραγματικές διαστάσεις και την κατευθυνση που θα πρέπει η Πολιτεία μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου να εκπονήσει μια στρατηγική για τον τρόπο και αριθμό εισαγωγής, για το πώς θα εφαρμοσθεί με επιτυχία το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά και πώς θα συνδεθούν τα Πανεπιστήμια με τις ανάγκες της σύγχρονης και αυριανής αγοράς.

Το Ψήφισμα που πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή και υπερψηφίστηκε είναι:
ΨΗΦΙΣΜΑ

Έχει φτάσει προ καιρού η στιγμή για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ρηξικέλευθης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα αποτελεί πρωτοπόρο της ενδυνάμωσης των νέων ανθρώπων στην επαγγελματική καριέρα αλλά και ανάπτυξης της χώρας και των περιφερειών.
Τα τελικά αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων κατέδειξαν την ανάγκη επανεξέτασης του συστήματος. Αποδεικνύεται ότι η κυβερνητική ρύθμιση για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων χρήζει επανεξέτασης.

Συγκεκριμένα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σε μια τόσο δύσκολη χρονιά λόγω πανδημίας, δυσχέρανε πολύ τους υποψηφίους, που βίωσαν την εμπειρία της προετοιμασίας αλλά και της εξέτασης σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η Πολιτεία μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου - με επιστημονική βάση όπως και κοινωνική και εκπαιδευτική συνεννόηση - πρέπει να εκπονήσει μια στρατηγική τόσο για τον τρόπο και αριθμό εισαγωγής όσο κυρίως για το πώς θα εφαρμοσθεί με επιτυχία το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά και πώς θα συνδέσουμε τα Πανεπιστήμια μας με τις ανάγκες του αύριο ώστε η έρευνα, η καινοτομία, ο πολιτισμός αλλά και η περιφερειακή συνοχή, να αποτελέσουν στοιχεία του οδικού χάρτη για το μέλλον.

Μια προοδευτική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση πρέπει να συνδεθεί με την εφαρμογή του “Εθνικού Απολυτηρίου” στο Λύκειο με την ολοκλήρωση ενός κύκλου ουσιαστικής εκπαίδευσης Εθνικών προτεραιοτήτων, για την οριστική λύση του προβλήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες με πανεπιστημιακές επιτυχίες και οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων φοιτητών.

Υπογραμμίζουμε παράλληλα την ανάγκη για α) προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ως κύρια επαγγελματική διαδρομή και δημιουργία σοβαρών δομών της στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, β) πολύπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής, γ) αποσαφήνιση του συστήματος επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Πανεπιστημιακά τμήματα, δ) επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ε) στήριξη της παρουσίας και της παιδαγωγικής επάρκειας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε κάθε νησί και στ) εφαρμογή του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.

Ζητάμε επίσης μια ξεκάθαρη Εθνική πολιτική η οποία στηρίζει τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια με ειδικά μέτρα, πόρους και κίνητρα. Σε αυτή την κατεύθυνση απαραίτητη είναι και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και Αρχών.