Τρίτη 21.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Έξυπνες» δακοπαγίδες για την προστασία του «πράσινου χρυσού»

Δάκος
23 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:30

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η έγκριση της συνεργασίας για την επιστημονική παρακολούθηση της δακοκτονίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δίχτυ προστασίας του «πράσινου χρυσού» με την βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρεί να στήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Οι «έξυπνες», καινοτόμες δακοπαγίδες που έχει αναπτύξει το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου για να ερευνήσει την βελτίωση προστασίας της ελαιοπαραγωγής μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να έχουν για πρώτη φορά άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ασθενειών στους ελαιώνες τους.



Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, όπου ζητείται η έγκριση του συλλογικού οργάνου για να την σύναψη συνεργασίας της ΠΙΝ με το Τμήμα Πληροφορικής για την παρακολούθηση της δακοκτονίας. Η αποδοχή του κόστους της χρηματοδότησης της συνεργασίας αυτής ανέρχεται στο ποσό των 35.900ευρώ και αφορά την αναβάθμιση, εγκατάσταση και παρακολούθηση 120 ηλεκτρονικών δακοπαγίδων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και την εκπαίδευση και μετακίνηση των γεωπόνων και παγιδοθετών.

Πολλαπλά οφέλη

Το θέμα εισηγείται ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής επισημαίνοντας ότι τα οφέλη από αυτή την συνεργασία θα είναι πολλαπλά τόσο για τους ελαιοκαλλιεργητές των Ιονίων Νήσων όσο και για τα στελέχη που ασχολούνται με την δακοκτονία (ΔΑΟΚ - Επόπτες γεωπόνοι - παγιδοθέτες), αλλά και για τους ψεκαστές, καθώς θα είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σε χρονικό διάστημα ημέρας την συγκέντρωση των δακοπληθυσμών και την πυκνότητα τους. Η εφαρμογή του έργου «ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» που εκτελέστηκε από το Πρόγραμμα «Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και των ΤΠΕ» του ΕΠ «Ιόνια Νησιά», του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Τμήματος, έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και τοποθετήσει καινοτόμες δακοπαγίδες (e-traps), για να ερευνήσει την βελτίωση προστασίας της ελαιοπαραγωγής. Χρησιμοποιώντας αυτόνομα ενεργειακά συστήματα χαμηλού κόστους συλλέγονται πληθώρα καινοτόμων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, τα οποία είναι άμεσα επεξεργάσιμα.



Περιγραφή

Στόχος του συστήματος του Ελαιοπαρατηρητή είναι να παρέχει τη δυνατότητα συλλογής και αποστολής σημαντικών πληροφοριών από τον ελαιώνα στον παραγωγό. Βασιζόμενο στην παραδοσιακή δακοπαγίδα, το σύστημα μεταφέρει την κατάσταση του εσωτερικού της μέσω φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, συνοδευόμενη από τη μέτρηση της θερμοκρασίας του ελαιόδεντρου, η οποία αποτελεί σημαντική καταγραφή για την κατανόηση της εμφάνισης του δάκου στον ελαιώνα.

Το σύστημα της «έξυπνης» δακοπαγίδας χωρίζεται σε τρία υποσυστήματα:
Κεντρικό σύστημα επεξεργασίας: είναι η «καρδιά» του συστήματος, αφού από εκεί ορίζεται όλη η λειτουργία του.

Σύστημα αυτονομίας και δικτύου: οφείλει να τροφοδοτεί αδιάλειπτα το κεντρικό σύστημα επεξεργασίας και να επικοινωνεί με το διαδίκτυο για τις απαραίτητες λειτουργίες αποστολής/λήψης δεδομένων.

Ηλιακός συλλέκτης: το εργαλείο επαναφόρτισης του συστήματος αυτονομίας. Μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Το κεντρικό σύστημα επεξεργασίας του Ελαιοπαρατηρητή βασίζεται σε μικρό-επεξεργαστή, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τις εξής λειτουργίες: Συλλογή των δεδομένων από τους αισθητήρες, αποθήκευση των δεδομένων τοπικά σε κάρτα SD, σύνδεση του συστήματος στο διαδίκτυο με σκοπό την αποστολή των δεδομένων.